“Χαστούκι!” στη θηριωδία του πολέμου από την Θεατρική Ομάδα Ζεφυρίου

… που ανέβασε τις ΤΡΩΑΔΕΣ του Ευριπίδη



Οι καθηγήτριες Παναγιώτα Παπαπέτρου και Ελένη Μόσχου που είναι εδώ και πολλά χρόνια υπεύθυνες της εξαιρετικής Θεατρικής Ομάδας του 7ου Γενικού Λυκείου Αχαρνών απόλαυσαν την παράσταση κι έσπευσαν να  συγχαρούν τη Στέλλα Νικολοθανάση, την συγκλονιστική Αναστασία Κορδατζή στο ρόλο της Εκάβης, καθώς και όλους τους συντελεστές της Παράστασης 

(πάνω φωτό ) Η νεοσύστατη Θεατρική Ομάδα "Υπερφωτισμένοι" που έκανε φέτος την παρθενική της εμφάνιση με την παράσταση "Βοήθα Παναγιά" έδωσε σύσσωμη το "παρών", απόλαυσε και συνεχάρη τις Τρωάδες της ΘΟΖ ...

και (κάτω φωτό) Πιστός και διαχρονικός φίλος της ΘΟΖ είναι και ο Πρόεδρος των Θεσσαλών Φυλής  Κώσταντίνος Νταρζάνος,  που για μια ακόμη φορά βρέθηκε ανάμεσα στο κοινό κι έμεινε για να δώσει τα θερμά του συγχαρητήρια στη Στέλλα και στους ηθοποιούς της, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Θεσσαλός Βάιος Παναγιωτόπουλος


Η απόφαση της σκηνοθέτιδας Στέλλας Νικολοθανάση να ανεβάσει φέτος τις διαχρονικές "Τρωάδες" του Ευριπίδη δεν ήταν απλά μια δυνατή επιλογή. Ήταν ταυτόχρονα ένα ηχηρό “χαστούκι” ενάντια στη φρίκη του πολέμου.
Ένα έργο που ανέδειξε κάτι που όσοι ξέρουν την πολυετή πορεία της Θεατρικής Ομάδας Ζεφυρίου, καλά γνωρίζουν…

Με λίγα λόγια, ότι πρόκειται για μια ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα με επίπεδο όμως που φτάνει και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τις επαγγελματικές σκηνές.


Αυτό σχολίασαν και φέτος, όσοι είχαν την τύχη να δουν για πρώτη φορά παράσταση της ΘΟΖ.

Μια δυνατή παράσταση κατά την οποία κανείς δεν έμεινε ασυγκίνητος. Οι ηθοποιοί της Στέλλας ανέδειξαν τη δική της σκληρή δουλειά αλλά και το καλοδουλεμένο ταλέντο τους.

Και τι να πει κανείς για τα σκηνικά και το φωτισμό του Νίκου Χριστοδουλή καθώς και για την άρτια ενδυματολογική άποψη της Βάσως Σαλονίκα.

Ιδού οι συντελεστές




Η παράσταση που ολοκλήρωσε τον κύκλο της εντός των "τειχών" αναμένεται τον Σεπτέμβρη όπως δήλωσε η Στέλλα Νικολοθανάση ν' ανέβει ξανά, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πολιτιστικών εκδηλώσεων με άλλους Δήμους της Αττικής. 

Όσοι λοιπόν δεν προλάβατε θα έχετε κι άλλες ευκαιρίες τις οποίες και σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα καθώς πρόκειται για μια εμβληματική παράσταση που όπως εύστοχα επεσήμανε η Στέλλα Νικολοθάνάση προσφέρει "Αγωγή Ψυχής" ... 

Λίγα λόγια για το έργο: 

Οι Τρωάδες, είναι ένα έργο εμβληματικό, διαχρονικό και από τα σημαντικότερα του Ευριπίδη που είναι επίκαιρο ακόμα και στις μέρες μας.

Ο Ευριπίδης με τις Τρωάδες έχει δημιουργήσει ένα αντιπολεμικό αριστούργημα στο οποίο κατακρίνει την πολιτική των Αθηναίων για το προκλητικό ανοσιούργημα που είχαν διαπράξει λίγους μήνες πριν εναντίων των Μηλίων καθώς και για την Σικελική Εκστρατεία που προετοίμαζαν. Οι Τρωάδες επίσης είναι ένα αμείλικτο κατηγορώ για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό. 


Η παράσταση ταξιδεύει το κοινό της, στο στρατόπεδο των Αχαιών, στα παράλια της λεηλατημένης Τροίας. Οι αιχμάλωτες Τρωαδίτισσες και η βασίλισσά τους, Εκάβη, θρηνούν για τα δεινά τους. Όσες έχουν απομείνει ζωντανές από την ξεκληρισμένη βασιλική οικογένεια θα δοθούν δώρο στους Αχαιούς, ενώ ο εγγονός της Εκάβης, ο μικρός Αστυάνακτας, γκρεμίζεται από τα τείχη, θύμα της σκληρότητας των κατακτητών. Οι φλόγες που καίνε αφανίζουν την Τροία και οι γυναίκες, απελπισμένες, οδηγούνται στα πλοία που θα τις μεταφέρουν πέρα από το Αιγαίο, σκλάβες στα σπίτια των νικητών. 
Η συνέχεια επί σκηνής. Ραντεβού το Σεπτέμβρη

Ακολουθούν χαρακτηριστικά στιγμιότυπα και αναμνηστικές φωτό από τις τελευταίες παραστάσεις στις 15 και 16 Ιουνίου 2019














Τα υπέροχα σκηνικά και ο φωτισμός έφεραν και φέτος 
την "υπογραφή" του Νίκου Χριστοδουλή




























0 comments:

Δημοσίευση σχολίου