Κινδυνεύουν οι υπάλληλοι των νομικών προσώπων στους Δήμους

O Πρόεδρος της Κοινωφελούς,
 Γιάννης Ρόδης
Με αφορμή την συζήτηση του θέματος της επικύρωσης αποφάσεων Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΚΕΔΗΦ) με αρ. 14/2013 περί καθορισμού αριθμού και ειδικοτήτων πρόσληψης προσωπικού (πέντε ατόμων), με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, η πρώην Δήμαρχος Ζεφυρίου, Φωτεινή Γιαννοπούλου ρώτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το Δήμαρχο Φυλής Δημήτρη Μπουραΐμη, αν κινδυνεύουν να καταργηθούν Δημοτικά Νομικά Πρόσωπα και να απολυθούν οι υπάλληλοί τους. Ο Δήμαρχος απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, ο ίδιος ενημερώνεται πολύ καλά επί όλων των αυτοδιοικητικών εξελίξεων. Πάντως, θέμα έχει τεθεί από διάταξη του πολυνόμου που προβλέπει την κατάργηση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και την απόλυση των υπαλλήλων τους, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων, Νίκος Σαράντης να έχει κάνει την παρακάτω δήλωση: 
«Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ είναι κυρίως οι Δημοτικές Επιχειρήσεις. Ο αριθμός των Δημοτικών Επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια έχει ήδη περιοριστεί περίπου στο 1/5. Με πρωτοβουλία της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ομοειδείς Δημοτικές Επιχειρήσεις συγχωνεύθηκαν, και άλλες, προβληματικές Δημοτικές Επιχειρήσεις έκλεισαν. 
Μέσω των Δημοτικών Επιχειρήσεων ασκούνται θεμελιώδεις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (όπως η ύδρευση και η αποχέτευση από τις ΔΕΥΑ), υλοποιούνται πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες που χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έμεναν απρόσιτες στο ευρύ κοινό, και κυρίως παρέχονται υπηρεσίες κοινωνικής σημασίας απολύτως απαραίτητες για τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας. 
Τυχόν κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων και απόλυση του προσωπικού τους θα ακρωτηριάσει την Αυτοδιοίκηση, θα δυσκολέψει την καθημερινή εξυπηρέτηση του συνόλου των κατοίκων και θα αφήσει αβοήθητους μπροστά στις συνέπειες της κρίσης αυτούς ακριβώς τους πολίτες που έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη ανάγκη της κρατικής συνδρομής. 
Εκφράζω την πλήρη αντίθεση μου στα σχέδια κατάργησης Δημοτικών Επιχειρήσεων ή άλλων Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ και απόλυσης του προσωπικού τους. 
Ιδιαίτερα αναφορικά με τους εργαζόμενους σε ΟΤΑ και Νομικά Πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης, η θέση μου και η θέση των θεσμικών οργάνων μας είναι ότι κάθε εργαζόμενος, μόνιμος ή ΙΔΑΧ, που επηρεάζεται η θέση εργασίας του από τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις δομών και υπηρεσιών, μεταφέρεται και καλύπτει κάποια άλλη ανάγκη στην Αυτοδιοίκηση. 
Όλοι σήμερα πρέπει να προστατεύσουμε τους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς, την εξυπηρέτηση των πολιτών, την κοινωνική και κοινωφελή δράση των ΟΤΑ, την εργασιακή ομαλότητα στο χώρο». 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου