Ευχές και συμβουλές στους υποψηφίους των Πανελλαδικών, από την Ένωση Γονέων Άνω Λιοσίων


ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΑΝΩ  ΛΙΟΣΙΩΝ
( Έδρα : Σχολικό κτίριο 1ου Δημ. Σχολείου  Άνω Λιοσίων
τηλ.   6977922678,  6934617981)

     
«ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ»
(διανεμήθηκε στους μαθητές της Γ΄Λυκείου , των 1ου -2ου- 3ου ΓΕΛ , 1ου ΕΠΑΛ) 

           Αγαπητοί μαθητές/τριες , 
           Η σκέψη  όλων μας  είναι στραμμένη σ’ εσάς, που δίνετε το δικό σας αγώνα για τη επιτυχία στις πανελλήνιες  εξετάσεις, ως κατάληξη μιας  προσπάθειας  η οποία έχει αρχίσει πριν από 12 χρόνια και κορυφώνεται  με την εντατική σας προετοιμασία τη φετινή σχολική χρονιά. 
           Συμπαραστεκόμαστε στη κούραση  και στην αγωνία σας, ξέρουμε  ότι έχετε ταυτίσει αυτήν την προσπάθεια με την ίδια τη ζωή και το μέλλον σας. Η ζωή όμως, είναι μια διαρκής μάχη, ένας διαρκής αγώνας που απαιτεί θέληση και συνεχή προσπάθεια και οι ευκαιρίες για να είναι  ισορροπημένη και ευτυχισμένη δεν αρχίζουν και τελειώνουν μόνο  με την επιτυχία σας στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. 
           Μαζί  με  τις ειλικρινείς ευχές για καλή  επιτυχία, σας παρέχουμε χρήσιμες οδηγίες έγκριτων  επιστημόνων σχετικά με τη  καλύτερη δυνατή  ψυχολογία, καθώς και οδηγίες σωστής διατροφής που ενδείκνυται  να έχετε τις  ημέρες των  εξετάσεων. 
      Δήμος Φυλής,  Μάιος   2013

                                  Με τιμή για το Διοικητικό  Συμβούλιο

Νίκος   Χατζητρακόσιας                                      Παπανδρέου    Γεωργία                                           
             Πρόεδρος                                                   Γενική  Γραμματέας

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
 ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

        Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο κατά τη χρονική περίοδο των εξετάσεων έχει η ισορροπημένη διατροφή, η οποία εφοδιάζει τον οργανισμό με ενέργεια, βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν  στην αυτοσυγκέντρωση και στην λειτουργία της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας.

        Συνεπώς, γονείς και μαθητές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τις ακόλουθες διατροφικές οδηγίες:

        1)  Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται! Το καλό πρωινό συμβάλλει στην αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας, οι οποίες είναι περιορισμένες όταν ξυπνάμε. Συνίσταται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες, τα οποία εφοδιάζουν τον εγκέφαλο με τη γλυκόζη όπου βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την πνευματική διαύγεια. Έτσι, ιδανικές επιλογές για πρωινό αποτελούν: το γάλα, το μέλι, το ψωμί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι φρυγανιές, τα cream cracker σίκαλης, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, οι χυμοί και  οι μαλακές μαργαρίνες.

       2)    Συχνότητα γευμάτων…Όσο πιο συχνά τόσο πιο καλά!!! Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων συμβάλλει στο να βρίσκεται ο μαθητής σε εγρήγορση και να αυξάνεται η αποδοτικότητά του. Αντίθετα, τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης του παιδιού. Υγιεινές προτάσεις για ελαφριά σνακ  είναι: (Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς,Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού,Δημητριακά ολικής αλέσεως με ημίπαχο γάλα ,Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα,1 κομμάτι σοκολάτα υγείας ή παστέλι,Αποξηραμένα φρούτα,2-3 μπισκότα πολυδημητριακών)

        3)     Ποικιλία τροφίμων: στην δύσκολη περίοδο των εξετάσεων είναι σημαντική η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, ρύζι, μακαρόνια, κρέας, ψάρι), προκειμένου ο μαθητής να μη νιώθει στέρηση και να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει μνα δίνουμε σε τρόφιμα πλούσια σε:
             -  Ω-3 λιπαρά οξέα: εμφανίζουν πιο ομαλή ανάπτυξη όλου του νευρικού συστήματος βοηθώντας στην καλύτερη απόδοση σε τεστ νοημοσύνης, προσοχής και μνήμης. Πηγές: σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες, μαλακές μαργαρίνες, ξηροί καρποί.
            -   Σίδηρος: η έλλειψη του προκαλεί διαταραχές προσοχής, μνήμης και συμπεριφοράς ενώ συνδέεται στενά με χαμηλότερους δείκτες νοημοσύνης (IQ). Πηγές: μοσχάρι, συκώτι, δαμάσκηνα αποξηραμένα, φακές, οστρακοειδή, σουσάμι.
           -  Ψευδάργυρος: Πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας έδειξε ότι τα παιδιά που λάμβαναν συστηματικά ψευδάργυρο είχαν αυξημένη μαθησιακή ικανότητα και επίδοση στο γραπτό λόγο και καλύτερη μνήμη. Πηγές: Κολοκύθια, οστρακοειδή, κόκκινο κρέας, σαρδέλες, συκώτι
           -  Βιταμίνες συμπλέγματος Β: Βελτιώνουν τη νοητική ικανότητα και  η έλλειψη τους  μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση, κατάθλιψη, αδυναμία συγκέντρωσης και απώλεια μνήμης. Πηγές: Γάλα, αυγά, όσπρια, ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, δημητριακά ολικής αλέσεως.
           -    Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο ενεργεί ως παράγοντας χαλάρωσης και συμβάλει στην μείωση του   άγχους  και του στρές. Πηγές: είναι οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα πράσινα λαχανικά.
           -   Νερό: Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και ατονία με αποτέλεσμα αυτό να σας προκαλεί άγχος. Προσλαμβάνετε καθημερινά 10-12 ποτήρια υγρών (νερό, χυμοί, τσάι, ημίπαχο γάλα).

              Προσοχή στα παρακάτω: 
              -  Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ή των ημερών των εξετάσεων, δεν πρέπει να ακολουθείται αυστηρή δίαιτα αδυνατίσματος.

              -  Κατά τις εξετάσεις να μην καταναλώνεται φαγητό που προκαλεί αποστροφή στο μαθητή ή φαγητό που δεν έχει ξαναδοκιμάσει, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ένα ξένο προς το παιδί τρόφιμο να του προκαλέσει δυσανεξία ή στομαχικές διαταραχές.

             -   Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο δείπνο, καθώς ένα βαρύ βραδινό μπορεί να επηρεάσει τη χαλάρωση και την ξεκούραση του μαθητή και κατ' επέκταση την απόδοσή του την επόμενη ημέρα.

             -   Σε περίπτωση που αισθανθείτε αδυναμία, κόπωση, ατονία, ή δεν καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων, καλό είναι να λαμβάνετε πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής, αφού συμβουλευτείτε το γιατρό ή το διατροφολόγο ή το φαρμακοποιό. 

Δέδε Ευθυμία, ΒSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΑΠΛΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΗ  ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ  ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

      1)  Διάβασμα: τις ημέρες των εξετάσεων πρέπει να είναι προγραμματισμένη επανάληψη και όχι προσπάθεια κτήσης νέας γνώσης. Το αγχωτικό διάβασμα των τελευταίων ημερών φέρνει πανικό και απογοήτευση.
       2)  Ύπνος: θα ήταν καλό  να μην ξενυχτάτε  το βράδυ πριν τις εξετάσεις. Το πιεσμένο και εξαντλημένο μυαλό την άλλη μέρα δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία. Αρκετός ύπνος λοιπόν, τουλάχιστον 6-7 ώρες, για να είστε ξεκούραστοι.

       3)  Σκέψεις:  Οφείλετε να κάνετε λογικές και θετικές σκέψεις κατά τη διάρκεια των εξετάσεων διατηρώντας την αυτοπεποίθησή  και το χιούμορ σας . Ας συζητήσετε  με τους καθηγητές σας  τους κατάλληλους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αποδώσετε καλύτερα τις ημέρες των εξετάσεων, καθώς και τον τρόπο επεξεργασίας και ανάπτυξης των θεμάτων όταν τα παραλάβετε.
      4) Διαλείμματα: Κατά την περίοδο των εξετάσεων μια βόλτα, γυμναστική ή κάποιες άλλες δραστηριότητες, αν γίνονται με μέτρο, ξεκουράζουν το μυαλό από το διάβασμα.
      5)   Η υγεία σας: Προσέξτε την υγεία σας στη διάρκεια των εξετάσεων περισσότερο απ ότι τον υπόλοιπο καιρό.
      6)  Ηρεμία:  Οι προστριβές στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον είναι η πλέον ακατάλληλη στιγμή για να εκδηλωθούν. Αποφύγετε να μαλώσετε με τους γονείς σας, να χωρίσετε με το ταίρι σας, να λογομαχήσετε με τους φίλους σας. Έχετε χρόνο για όλα αυτά μετά τις εξετάσεις. Χρειάζεστε ηρεμία, εμπιστοσύνη και αγάπη.

     7)   Το άγχος: Από μόνη της η λέξη έχει την ιδιότητα, όποτε προφέρεται, να... σπέρνει τον πανικό. Είναι αλήθεια ότι οι εξετάσεις είναι μια σημαντική στιγμή της ζωής σας. Τα περισσότερα λάθη, όμως, γίνονται μετά τις εξετάσεις, στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να συγκεντρώσετε τα περισσότερα δυνατά μόρια, χωρίς να ξεχνάτε ότι το πιο σημαντικό είναι η σωστή εκμετάλλευση των μορίων που τελικά θα συγκεντρώσετε.
     8)  Πριν μπείτε στην τάξη: Μη διαβάζετε πριν περάσετε την πόρτα της αίθουσας. Δεν είναι πρόβλημα αν δε μπορείτε να θυμηθείτε κάποιο κομμάτι της ύλης πριν καθίστε στο θρανίο.  Ότι έχετε μάθει, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε αλλά και κατά τη διάρκεια των μαθητικών σας χρόνων, θα σας ”βγει” τη στιγμή που πρέπει.
      9)   Γονείς: Θέλουν και οι γονείς σας την προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις! Μην ξεχνάτε όμως ότι, σας στηρίζουν και σας αγαπούν το ίδιο,  είτε πετύχετε  είτε δεν πετύχετε γιατί , απλά είστε το παιδί τους. Γνωρίζουν ότι οι εξετάσεις είναι μία από τις ευκαιρίες για τη διαμόρφωση μιας δημιουργικής και ισορροπημένης ζωής, όμως  δεν σηματοδοτούν τη μοναδική διέξοδο, ούτε οδηγούν κατ’ ανάγκη στην ευτυχία.
       10)  Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε ότι: Η επιτυχία στις Πανελλήνιες Εξετάσεις είναι μια από τις προσφερόμενες ”λύσεις” στη ζωή ενός ανθρώπου. Το μυαλό λειτουργεί ”αφαιρετικά”. Έτσι, όλες οι απαντήσεις θα έρθουν σιγά-σιγά, όταν τις…αναζητήσετε. « Καλη Επιτυχία»

 Λυδία Αμπόνη-Τσούρα,
 Σχολική Σύμβουλος
 Ψυχολόγος MSc, PhD 

Γεράσιμος Ρούσσος
Εργοθεραπευτής, Ειδικευμένος στην  Ειδική  Αγωγή, 
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Παιδικής και Εφηβικής Ψυχικής Υγείας

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου