Δικαστική ήττα Μπουραΐμη στη Χωματερή και ευχαριστίες Σγουρού στους δικαστές…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΑΪΜΗΣ
Θριαμβολογεί, μετά τη απόρριψη των προσφυγών των Δήμων Φυλής και Μαραθώνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της διαδικασίας δημοπράτησης των εργοστασίων επεξεργασίας των απορριμμάτων, ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός. Η εκδίκαση προσδιορίστηκε και οι αποφάσεις εκδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, στο πλαίσιο των διαδικασιών fast track, που είχαν αποφασισθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, και την Γερμανική Επιτροπεία στην Ελλάδα (task force). Μέσα στον ενθουσιασμό του ο Περιφερειάρχης δεν κρατάει καν τα προσχήματα και με ανακοίνωσή του …ευχαριστεί δημόσια τους δικαστές και προσβάλει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών κάνοντας λόγο για «συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων του Κράτους, για να μπορέσουν να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος». Δε διστάζει ακόμα να προκαλέσει χαρακτηρίζοντας προσχηματικά τα επιχειρήματα των Δήμων Φυλής και Μαραθώνα κι εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα τα αντιμετωπίσει, αν οι δύο Δήμοι επανέλθουν. Η δεινή για το Δήμο Φυλής ήττα ήρθε λίγες μέρες μετά την έγκριση αμοιβής 10 χιλ. ευρώ για την αμοιβή του δικηγορικού γραφείου που είχε αναλάβει την υπόθεση και δικαιώνει την εκτίμηση του μέλους του ΠΑΜΕ Χάρη Κωστόπουλου, στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, αλλά και του Δημοτικού Σύμβουλου Κώστα Βάβουλα, λίγους μήνες πριν, ότι με τα δικαστήρια δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα στη Χωματερή… Ιδού το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Περιφερειάρχη: 

Απέρριψε το Συμβούλιο Επικρατείας τις Αιτήσεις Ακύρωσης των Δήμων Φυλής και Μαραθώνα που αντιδρούσαν στην κατασκευή των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ (αρ. αποφάσεων 1986 και 1988/2013). Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των αιτούντων για παρανομίες στη διαδικασία υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων και αντίθεσης στο άρθρο 24 του Συντάγματος για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ κ. Γιάννης Σγουρός δήλωσε: 
«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Αττική. Κερδίσαμε μια ακόμη μάχη, στον πόλεμο που δίνουμε προκειμένου να δώσουμε μια οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων, που για δεκαετίες παραμένει άλυτο και υποβαθμίζει το περιβάλλον της Αττικής. Με διαφάνεια, νομιμότητα και απόλυτο σεβασμό στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν, και οι συνήθεις υπέρμαχοι της λογικής του «να μην γίνει τίποτα» σε αυτό τον τόπο, έχασαν και τυπικά τα, ούτως ή άλλως, προσχηματικά επιχειρήματά τους. Είμαι βέβαιος ότι θα ανακαλύψουν νέα…. Εδώ είμαστε να τα αντιμετωπίσουμε και αυτά. Η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με τη διεξαγωγή του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, ξεκινά σε λίγες ημέρες. Όσοι καλόπιστοι, καλούνται να συνεισφέρουν δημιουργικά στο διάλογο με προτάσεις και λύσεις, προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός με τους καλύτερους για το δημόσιο συμφέρον όρους. Ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας είναι ο χρόνος. Πρέπει άμεσα να τρέξουμε όλα τα έργα, ώστε να μην χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους Δικαστές του Συμβουλίου Επικρατείας για την ταχύτητα με την οποία εκδίκασαν τις υποθέσεις και έβγαλαν τις αποφάσεις. Μόνο με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων του Κράτους, θα μπορέσουν να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα που τόσο ανάγκη τα έχει ο τόπος».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου