Η κωμωδία ΚΟΥΚΟΥ του Φεντώ, από τη θεατρική ομάδα Ζεφυρίου

Στιγμιότυπο από την πρεμιέρα του Σαββάτου, 19 Μαΐου, στο συνήθη τόπο του εγλήματος, δηλαδή στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ζεφυρίου
Tην ανατρεπτική κωμωδία καταστάσεων «KOYKOY» του Zώρζ Φεντώ επέλεξε για φέτος η θεατρική ομάδα Ζεφυρίου, σε μετάφραση Mάριου Πλωρίτη. Η Θεατρική Σκηνή του Ζεφυρίου έκανε μια μεταστροφή προς ένα άλλο είδος θεάτρου, το οποίο ευδοκίμησε στα τέλη του περασμένου αιώνα, επιλέγοντας το έργο ενός από τους ουσιαστικούς εκπροσώπους του είδους. Το θέμα του έργου είναι καθημερινό, επίκαιρο και διαχρονικό. H αναζήτηση μιας εφήμερης ερωτικής σχέσης από τους ήρωες -που τυγχάνουν παντρεμένοι- για να ξεφύγουν από τη ρουτίνα του γάμου και όχι μόνο. Kι ενώ όλα τα γεγονότα φαίνονται τόσο φυσιολογικά, δημιουργούνται καταστάσεις που φτάνουν στο όριο της φαντασίας. H Mαντλέν, μια κατά συνείδηση πιστή σύζυγος, βάζει σκοπό να απατήσει τον άντρα της, θέλοντας να τον εκδικηθεί για μια δική του απιστία που στην πραγματικότητα δεν υφίσταται. Oι υποψήφιοι εραστές πολλοί, οι υποψήφιες απατημένες πολλές κι όμως τα θύματα γίνονται θύτες και οι θύτες θύματα, γιατί απλά όλοι οι ήρωες βρίσκονται τη λάθος στιγμή στο λάθος μέρος. Όπως αναφέρει ο μεταφραστής του έργου «τα πρόσωπα του Φεντώ αποδίδονται σε αδιάκοπο κυνηγητό κάποιου- κάποιας συντρόφου… το κυνηγητό του ενός διασταυρώνεται με το κυνηγητό κάποιων άλλων … οι κυνηγοί μπερδεύονται, συμπλέκονται, ανατρέπονται… τα θηράματα ξεγλιστρούν, ξαναπιάνονται, ξαναχάνονται σε ένα ατελείωτο «περιπαθή» στρόβιλο.

Ποιος είναι ο Ζωρζ Φεντώ
Ο Ζωρζ Φεντώ είναι Γάλλος θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 8 Δεκεμβρίου 1862 και πέθανε στις 6 Ιουνίου 1921. Γνώρισε την πρώτη του επιτυχία με το έργο “Ράφτης Κυριών” που παίχτηκε το 1887. Λίγο αργότερα συνεργάστηκε με τον Ντεβαλιέρ στη συγγραφή των έργων: “Οι αρραβωνιασμένοι του Λος” (1888), “Υπόθεση Εδουάρδου” (1889), “Ο γάμος του Μπαριγιόν” (1890), “Η κυρία του Μαξίμ” (1899). Χάρη σ’ αυτά καθιερώθηκε στη Γαλλία και στο εξωτερικό ως κωμωδιογράφος. Ασχολήθηκε και με τη φάρσα στα έργα “Ψύλλοι στ’ αυτιά” (1907), “Το νου σου στην Αμέλια” (1908) κ.α. Αργότερα έγραψε μία σειρά από μονόπρακτα που είναι ίσως τα καλύτερα έργα του. Το έργο “Κούκου” πρωτοπαίχτηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1896 στο θέατρο Palais-Royal του Παρισιού.

 Δείτε ένα απόσπασμα από την πρεμιέρα του Σαββάτου, 19 Μαΐου

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου