Μαυραγορίτης στο νερό ο Δήμος Φυλής

Με καπέλο πουλάει το νερό στους δημότες ο Δήμος Φυλής. Ειδικότερα, με τιμή αγοράς 0,4880 ανά κυβικό, ο Δήμος πουλάει 0,6471 ανά κυβικό, στις μικρές καταναλώσεις (δηλαδή με 30% κέρδος), 1,8566 ανά κυβικό στις μεσαίες (δηλαδή με 400% κέρδος) και 3,2357 ανά κυβικό στις μεγάλες καταναλώσεις (δηλαδή 800% κέρδος). Σε μια εποχή που ο κόσμος στενάζει, ο Δήμος όχι μόνο δεν ευαισθητοποιείται, αλλά αύξησε το τιμολόγιο του νερού και μάλιστα υπέρμετρα.
Για του λόγου το αληθές, αυτή είναι η τιμή που αγοράζει ο Δήμος Φυλής το νερό από την ΕΥΔΑΠ...
...κι αυτή είναι η τιμή με την οποία το πουλάει στους καταναλωτές...
Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη ισχυροποιείται το κίνημα κατά της εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού που λέγεται νερό. Αποτέλεσμα της κίνησης αυτής είναι να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ, η οποία βάζει το μαχαίρι στο λαιμό του Δήμου Φυλής, επιβάλλοντας κατασχέσεις για παλιές οφειλές. 
Σύμφωνα με δηλώσεις του Επιτρόπου για θέματα εσωτερικής αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Μισέλ Μπαρνιέ, το πόσιμο νερό δεν θα ιδιωτικοποιηθεί. Ο Επίτροπος κατέληξε στη θέση αυτή μετά την πρωτοβουλία της Right2Water να προχωρήσει στη συγκέντρωση 1,5 εκατ. υπογραφών, από πολίτες που απαιτούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως φέρεται να σχεδίαζε σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η οργάνωση Right2Water ζητά την αναγνώριση της πρόσβασης σε πόσιμο νερό και σε δίκτυα αποχέτευσης ως ανθρώπινο δικαίωμα. «Η ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις της ΕΕ, δεν υπήρξε ποτέ πραγματικότητα», τόνισε ο Μπαρνιέ. 
Το θέμα ανέκυψε διότι το νερό αναφέρθηκε ως ένα πεδίο ανάμεσα σε διάφορα άλλα για τα οποία η Επιτροπή επεδίωκε να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο και να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά τις επιχειρήσεις του κλάδου. 
Ο ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε πως πρόκειται να εισηγηθεί να αποσυρθεί το πόσιμο νερό από τον κατάλογο αυτό επειδή «είναι καθήκον μας να λαμβάνουμε υπόψη ανησυχίες που εκφράζουν τόσοι πολλοί πολίτες». 
Μεταξύ άλλων ο Μπαρνιέ υποστήριξε πως αντιλαμβάνεται τους λόγους «που εξαγριώνουν και αναστατώνουν τους πολίτες όταν τους λένε ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν παρά τη θέλησή τους». «Ελπίζω η απόφαση αυτή να καθησυχάσει τους πολίτες και να στείλει το μήνυμα πως η Επιτροπή τους ακούει», δήλωσε, απαντώντας έμμεσα και στις επικρίσεις πολιτών για έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της Κομισιόν, της οποίας τα μέλη της διορίζονται και δεν εκλέγονται.
Αλλά ενώ η Ευρωπαϊκή ένωση θέλει να καταστήσει σαφές ότι λαμβάνει υπόψη τη βούληση των πολιτών, ο Δήμος Φυλής προχωρά ακάθεκτος στην άγρια εκμετάλλευσή τους. 
Σημειώνεται, πως η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, που αποτελεί ένα μέσο για την υποβολή αιτημάτων στην ΕΕ, θεσπίστηκε πριν από ένα χρόνο.
Στην Ελλάδα την πρωτοβουλία αυτή στήριξε το κόμμα των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, το οποίο μάλιστα έχει διοργανώσει καμπάνια για το θέμα αυτό. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου