Πακετάρουν τα σκουπίδια για τη Χωματερή, Καμίνης-Σγουρός

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, δεν έλυσαν το πρόβλημα του Δήμου Φυλής,
αλλά του Δήμου Αθηναίων...
Επικοινωνιακή φιέστα, με αφορμή την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για το Σταθμό Μεταφόρτωσης του Ελαιώνα, οργάνωσαν ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Με το έργο θα συμπιέζονται τα σκουπίδια, πριν από τη μεταφορά τους με κοντέινερ στη Χωματερή της Φυλής. Ιδού τι είπε ο Γιάννης Σγουρός: 
Με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι σήμερα στο ιστορικό Δημαρχείο της πόλης της Αθήνας. Όπως είχα δεσμευτεί και στην προηγούμενη μας συνάντηση, που είχε γίνει στην Περιφέρεια Αττικής πριν μερικούς μήνες, ανταποδίδω την επίσκεψη, εκφράζοντας έτσι την επιθυμία μας για μία συνεχή και αποτελεσματική συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. 
Οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή η Αιρετή Περιφέρεια και ο Δήμος, μπορούν, παρά τη ζοφερή πραγματικότητα που μας περιτριγυρίζει, και ακριβώς γι’ αυτό και οφείλουν, να διαμορφώσουν ένα αξιόπιστο πλαίσιο συνεργασίας, που θα βοηθά τους πολίτες και θα δίνει λύσεις στα προβλήματα. 
Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας εμείς πρέπει να προωθήσουμε και να υλοποιήσουμε έργα και δράσεις που έμεναν ξεχασμένα στο χρονοντούλαπο. Διότι κανείς δεν τολμούσε να αναλάβει την ευθύνη και κανείς δεν τολμούσε να αναμετρηθεί με αγκυλώσεις γραφειοκρατικές, χρηματοδοτικές και ενίοτε μικροκομματικές. 
Να υπενθυμίσω ότι στην προηγούμενη μας συνάντηση υπογράψαμε την έναρξη υλοποίησης του Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Αθήνα. Ως Περιφέρεια Αττικής, εντάξαμε 15 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 35,5 Εκατομμυρίων Ευρώ, στη Συλλογική Απόφαση για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στηρίζοντας έμπρακτα το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων. Και αυτά ήταν μόνο η αρχή. 
Σήμερα προχωρούμε ακόμη παραπέρα. Προωθούμε την κατασκευή και λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα, ο οποίος προβλέπεται από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής, τον ΠΕΣΔΑ. Να υπενθυμίσω, για το τυπικό της υπόθεσης, ότι ο ΠΕΣΔΑ είναι νόμος του κράτους που ψηφίστηκε το 2003. Μετά δηλαδή από μια δεκαετία βρέθηκαν δύο αιρετοί, της τοπικής αυτοδιοίκησης όμως, το τονίζω, να εκτελέσουν τον νόμο και να πάρει επιτέλους η Αθήνα μια ανάσα ανακούφισης από τα σκουπίδια της. Ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Ελαιώνα θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης των Δήμων που θα εξυπηρετούνται και κατ’ επέκταση των κατοίκων της Αθήνας και του Αιγάλεω.
 Τα απορριμματοφόρα της Αθήνας θα αδειάζουν το φορτίο τους στον ΣΜΑ Ελαιώνα και θα επιστρέφουν γρηγορότερα στη διαδικασία της αποκομιδής μέσα στην πόλη, αυξάνοντας τον αριθμό των δρομολογίων. Επιπλέον στον ΣΜΑ τα απορρίμματα θα συμπιέζονται και στη συνέχεια θα μεταφέρονται με κοντέινερ στον ΧΥΤΑ Φυλής. Έτσι η διαδικασία και το λειτουργικό κόστος της αποκομιδής και της μεταφοράς των δημοτικών απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής απλοποιούνται και μειώνονται αντίστοιχα. 
Σύμφωνα με τη σύμβαση ο ΣΜΑ θα εξυπηρετεί εκτός από τον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμο Αιγάλεω. Σε έκτακτες περιπτώσεις, ο ΣΜΑ θα εξυπηρετεί και απορριμματοφόρα των Δήμων Αγίας Βαρβάρας, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου-Ταύρου. Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης αποφασίστηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, του ΕΔΣΝΑ, που είναι ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Αττική. Ο σταθμός θα γίνει σε ιδιόκτητο οικόπεδο του ΕΔΣΝΑ και αναθέτουσα αρχή θα είναι ο Δήμος Αθηναίων. Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 13,8 εκατομμύρια ευρώ. Η δε χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013. Είναι λοιπόν διπλή η χαρά μου: 
Από τη μία, ως Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να υπογράψω μαζί με τον φίλο, Δήμαρχο Αθηναίων κύριο Καμίνη, την προγραμματική Σύμβαση για την κατασκευή και λειτουργία του ΣΜΑ Ελαιώνα. 
Από την άλλη, ως Περιφερειάρχης Αττικής, να καλωσορίσω την ένταξη ενός ακόμα περιβαλλοντικού έργου πνοής στο ΠΕΠ Αττικής, που με τόσο αγώνα τρέχουμε και έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τα ποσοστά απορρόφησης των κονδυλίων του, με γεωμετρική πρόοδο. 
Το είπα και την άλλη φορά στην Περιφέρεια. Είναι μόνο η αρχή μιας μακρόπνοης, ουσιαστικής και ελπιδοφόρας συνεργασίας μεταξύ των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Που όμως αποδίδει συνέχεια καρπούς, έργα άμεσα υλοποιήσιμα, άμεσης ανάγκης για την αναβάθμιση της πόλης μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. 
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε:
«Είναι ένα έργο το οποίο θα υλοποιηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους που έχουν εξασφαλισθεί από τον δήμο και προς αυτή την κατεύθυνση έχει βοηθήσει αποφασιστικά και η περιφέρεια Αττικής, ενώ για το έργο υπάρχει συναίνεση μεταξύ των γειτονικών δήμων». Υπογράμμισε ότι μετά από μια δεκαετία «είναι το πρώτο έργο μακράς πνοής με το όποιο αρχίζει να υλοποιείται ο σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αθήνας και αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στον εξορθολογισμό της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων τηςπόλης». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γιώργος Καμίνης στην συνεργασία των δυο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή του δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής, επισημαίνοντας ότι «για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα υπογράφονται συμβάσεις για την υλοποίηση έργων μέσα από κοινοτικούς πόρους». 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου