Φέρνουν σκουπίδια απ' όλη την Ελλάδα στη Χωματερή Φυλής, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗτουΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΦΥΛΗΣ
«Ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει καταστεί Πανελλαδικός Σκουπιδότοπος»

Μετά τη μεταφορά σκουπιδιών από την Τρίπολη, την Ερμιονίδα και την Σίφνο σειρά έχουν τα σκουπίδια της Μυκόνου. Σύμφωνα με μαρτυρίες κινήσεων πολιτών και οργανώσεων, το πρωί της Κυριακής στις 23/6 μεταφέρθηκαν με πλοίο, 31 containers με σκουπίδια του δήμου Μυκόνου στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, μέσω της Ελευσίνας. Έχει προηγηθεί στις 12/6 ακόμα μια μεταφορά σκουπιδιών. Αυτή τη φορά, χρησιμοποιήθηκε το παράνομο (μη αδειοδοτημένο) λιμάνι της Βλύχας, με άδεια του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ), όπως διαβεβαίωσαν οι λιμενικοί, που κλήθηκαν να ελέγξουν τη νομιμότητα της μεταφοράς και της προσωρινής αποθήκευσης. 
Στο χώρο της εκφόρτωσης παραβρίσκονταν στέλεχος του ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, που επέμεινε στον ισχυρισμό ότι πρόκειται για ανακυκλώσιμα υλικά. Ισχυρισμός που έρχεται σε αντίθεση τόσο λόγω της έντονης δυσοσμίας, όσο και από τον τρόπο πλήρωσης των containers στη Μύκονο.Επισημαίνουμε: ότι σε διάστημα μικρότερο από δέκα μέρες, ο δήμος Μυκόνου συγκέντρωσε 31 containers ανακυκλώσιμων υλικών, όταν η προδιαλογή είναι σπάνιο φαινόμενο στο νησί. 
Ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο του ΚΔΑΥ να γίνει οπτικός έλεγχος στις εγκαταστάσεις του. Το αρνήθηκε, με τη δικαιολογία ότι χρειάζεται η συγκατάθεση «των φορέων» (ΕΕΑΑ, ΕΟΑΝ κλπ.). Αν αυτό ευσταθεί, τίθεται θέμα συνευθύνης των παραπάνω φορέων για το καθεστώς αδιαφάνειας, που διέπει τη συγκεκριμένη διαδικασία και επαληθεύεται ο ισχυρισμός για παράνομη μεταφορά σύμμεικτων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής, από περιοχές εκτός Αττικής, με το μανδύα των ανακυκλώσιμων. 
Συμπτωματικά, το απόγευμα της ίδιας μέρας (Κυριακής, 23/6) μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε στο ΚΔΑΥ, που λειτουργεί μέσα στις εγκαταστάσεις της Φυλής. Πρόκειται για ένα από τα πέντε ΚΔΑΥ της Αττικής, που ανήκει στην εταιρεία WATT (πρώην ΕΠΑΝΑ). Τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν γίνει γνωστά. Να αναφέρουμε, πάντως, ότι φωτιά πήραν υλικά αποτεθειμένα σε υπαίθριο χώρο, προτού οδηγηθούν για διαλογή. Λογικά, θα υπήρχαν και πολλά μεταλλικά αντικείμενα, αλλά και μεγάλες ποσότητες πλαστικών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ρυπαντικό αποτέλεσμα της φωτιάς. Χαρακτηρίζουμε ανεύθυνη τη στάση του κ. Σγουρού, που με την ιδιότητα του προέδρου του ΕΔΣΝΑ, επικαλέστηκε νομικό κενό ως προς τη δυνατότητα των δήμων της περιφέρειας να συνεργάζονται με ΚΔΑΥ της Αττικής. Τώρα ανακάλυψε το νομικό κενό ο κ. Σγουρός; Και αν, πράγματι, θεωρεί ότι υπάρχει νομικό κενό, πως ανέχεται τη μεταφορά του υπολείμματος των ΚΔΑΥ Αττικής στη Φυλή, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι σημαντικό μέρος του προέρχεται από περιοχές εκτός Αττικής; Με ποια δεδομένα γίνεται ο καταμερισμός αυτού του υπολείμματος στους δήμους της Αττικής, χρεώνοντάς τους με 45 ευρώ/τόνο; 
Απαιτούμε να χυθεί άπλετο φως στη λειτουργία των ΚΔΑΥ, της ΕΕΑΑ καθώς και του ΕΔΣΝΑ, ως προς τις προϋποθέσεις, τους όρους και τους οφειλόμενους ελέγχους στα φορτία που οδηγούνται για ταφή στο ΧΥΤΑ Φυλής από τα ΚΔΑΥ της Αττικής. 
Καλούμε, το λαό του δήμου Φυλής σε κοινή πορεία, για το οριστικό κλείσιμο της χωματερής Άνω Λιοσίων-Φυλής. 
                                                                                                                   Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου