Μαθήματα Ιστορίας και πατριωτισμού στην Πάρνηθα, από το Δημήτρη Γιώτα

Ο Δημήτρης Γιώτας εκφωνεί τον επιμνημόσυνο λόγο μπροστά στο μνημείο των δέκα εκτελεσθέντων στην Πάρνηθα, από τις Γερμανικές Δυνάμεις κατοχής
Μπορεί το θέμα της εκδήλωσης να ήταν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των δέκα εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς, στην Πάρνηθα. Όμως στην πατριωτική του ομιλία ο Δημήτρης Γιώτας διέθεσε μια παράγραφο για να αφυπνίσει συνειδήσεις, για τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής. Χωρίς περιστροφές θύμισε αυτά για τα οποία και ο ίδιος αγωνίζεται εδώ και χρόνια, όπως την αναστήλωση των ναΐσκων, μετά το σεισμό της Πάρνηθας και την επιστροφή της εικόνας του Αγίου Νικολάου Λοιμικού στο Μενίδι. Πλούτισε επίσης, τις γνώσεις των παρισταμένων αναφέροντας ότι το ποτάμι Χάραδρος της Πάρνηθας, όπου ρίχτηκαν από τους Γερμανούς τα πτώματα των δέκα θυμάτων εκβάλει στον όρμο του Μαραθώνα κι όχι στον Κηφισό. Κι έκανε μια τρομερή λογοτεχνική σύνδεση, αναφέροντας ότι το αίμα των εκτελεσθέντων ενώθηκε με το αίμα των Μενιδιατών Μαραθωνομάχων, που μαζί με τους υπόλοιπους Αθηναίους υπερασπίστηκαν την Αττική και την Ελλάδα από τους Πέρσες, το 490 πΧ. 

Δεν παρέλειψε ακόμα να αναφέρει και τα μείζονα Πολιτιστικά προβλήματα της περιοχής, όπως την αποκατάσταση του ιστορικού Φρουρίου της Φυλής και την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου των Αχαρνών. Κι έκλεισε την ομιλία του συσχετίζοντας την εκτέλεση των αμάχων της Πάρνηθας με την πολιτική επικαιρότητα, κάνοντας λόγο για το φίδι του ναζισμού που σηκώνει και πάλι το κεφάλι του.
Να γιατί ο άνθρωπος αυτός, όπως και άλλοι σημαντικοί άνθρωποι της γενιάς του, αποτελούν κεφάλαιο για τον τόπο…

Ιδού, για τον ιστορικό του μέλλοντος και το κρίσιμο απόσπασμα της ομιλίας του:

 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου