Σκληρή παρτίδα πόκερ για το μέλλον του Δήμου Φυλής…



«Βουλιάζει το Δήμο Φυλής, Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αντισταθμιστικά», είχε γράψει στις 26 Ιουνίου ο ΦΥΛΑΡΧΟΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ και δυστυχώς, πριν περάσει ένας μήνας, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά. «Ο λόγος, για την απόφαση κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία δεν είναι νόμιμη η καταβολή αντισταθμιστικών οφελών στους Δήμους, στα διοικητικά όρια των οποίων λειτουργούν μονάδες επεξεργασίας των απορριμμάτων. Η απόφαση δεν αφορούσε στην Αττική, αλλά σε άλλη Περιφέρεια, ωστόσο ο ορκισμένος εχθρός του Δήμου Φυλής, Γιάννης Σγουρός την αξιοποιεί για να μειώσει το ποσόν των αντισταθμιστικών που δικαιούται ο εν λόγω Δήμος», σημείωνε ο ΦΥΛΑΡΧΟΣ. 
Φυσικά ο παντογνώστης Δήμαρχος Φυλής όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη την προειδοποίηση, αλλά προεξόφλησε ότι ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα υπέγραφε το ένταλμα των αντισταθμιστικών που δικαιούται ο Δήμος Φυλής, επειδή, όπως είπε, τα αντισταθμιστικά του Δήμου Φυλής βασίζονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση του 1997 ΚΛΙΚ ΕΔΩ. Μάλιστα κι ενώ ο ΦΥΛΑΡΧΟΣ εξέφραζε τις επιφυλάξεις του, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ταταρόπουλος διαβεβαίωσε, το πρωί της Δευτέρας, 8 Ιουλίου, τους εργαζόμενους ότι μέχρι την Τετάρτη, 10 Ιουλίου, θα έχει λυθεί το πρόβλημα της καταβολής των αντισταθμιστικών της Χωματερής, από την οποία εξαρτάται η μισθοδοσία του προσωπικού και η πληρωμή των υπόλοιπων υποχρεώσεων του Δήμου Φυλής ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Όμως κι ενώ η αισιοδοξία των στελεχών του Δήμου ήταν διάχυτη, ο Επίτροπος αρνήθηκε, το πρωί της Δευτέρας, 15 Ιουλίου, να υπογράψει το ένταλμα πληρωμής, βυθίζοντας στην απογοήτευση τους εργαζομένους και τους προμηθευτές του Δήμου που βλέπουν μπροστά τους, ένα ακόμα δραματικό καλοκαίρι, εξαιτίας της απρονοησίας του Δημάρχου. Το χειρότερο είναι ότι ο Επίτροπος επικαλέστηκε την απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο υπογραφής του εντάλματος. Μάλιστα για τη λύση του προβλήματος συνέστησε την εφαρμογή του άρθρου 17 του ν. 4164, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Τεύχος Α), στις 9 Ιουλίου 2013 και σύμφωνα με το οποίο απαιτείται νέα απόφαση για τα αντισταθμιστικά, από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ.

Μόνο που με τη «σύσταση» του Επιτρόπου, ξανατίθεται στο τραπέζι το θέμα του ύψους των αντισταθμιστικών, καθώς αποκλείεται η εφαρμογή της ισχύουσας σύμβασης που έληγε το 2014 και προέβλεπε αντισταθμιστικά ύψους 40 εκατ. ευρώ ετησίως, για το Δήμο Φυλής. Με άλλα λόγια, για να υπογράψει ο Επίτροπος ένταλμα αντισταθμιστικών, θα πρέπει να βασίζεται σε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ, η οποία να έχει ληφθεί μετά τις 9 Ιουλίου, οπότε δημοσιεύθηκε ο παραπάνω νόμος και να καθορίζει το συνολικό ύψος των αντισταθμιστικών. 
Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ αποτελείται από 60 μέλη, εκ των οποίων 24 από την Περιφέρεια και 36 από τους Δήμους της Αττικής ΚΛΙΚ ΕΔΩ. Άντε λοιπόν να συγκεντρωθούν μες το κατακαλόκαιρο 60 νοματαίοι. Κι επιπλέον, με το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί το μόνο που θα σκεφθούν είναι ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να τσεκουρώσουν τα αντισταθμιστικά του Δήμου Φυλής. Προς την κατεύθυνση αυτή βοηθούν οι συνεχείς δηλώσεις του Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού ΚΛΙΚ ΕΔΩ, ότι τα αντισταθμιστικά πρέπει να προσαρμοσθούν στη σημερινή οικονομική συγκυρία, αλλά και οι διαρκείς, εκ του πονηρού, αναφορές περί διαφθοράς και κακοδιαχείρισης στο Δήμο Φυλής ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Υπ’ αυτές τις συνθήκες προβλέπεται ένα θερμό καλοκαίρι για το Δήμο Φυλής, ο οποίος θα πρέπει να παλέψει απέναντι σε όλη την Αττική, η οποία, όπως έχει επανειλημμένα έχει τονίσει ο ΦΥΛΑΡΧΟΣ, επιδιώκει να λύνει, εσαεί, ο Δήμος Φυλής, το πρόβλημα των απορριμμάτων δωρεάν. Η σκληρή αυτή παρτίδα πόκερ, πρέπει να παιχθεί με πολλούς στόχους: 
-Πρώτον να διασφαλισθούν τα κεκτημένα, δηλαδή τα 40 εκατ. ετησίως που είχε εξασφαλίσει ο Δήμος από το 2007, καθώς τα χρήματα αυτά είναι αναγκαία για την επιβίωσή του, λόγω των τεράστιων χρεών του παρελθόντος. 
-Δεύτερον να εξοφληθούν τα οφειλόμενα του ΕΔΣΝΑ, που ανέρχονται στο ποσόν των 20 εκατ. ευρώ. 
-Τρίτον να βρεθεί τρόπος κάλυψης των βραχυπρόθεσμων οφειλών του Δήμου Φυλής προς τους εργαζομένους και τους προμηθευτές, με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία του, μέσα στο καλοκαίρι. 
-Τέταρτον να μπει, επιτέλους, στο τραπέζι, το πρόβλημα των αποζημιώσεων, από απαλλοτριώσεις δημοτικών και ιδιωτικών εκτάσεων στη Χωματερή, την καταβολή των οποίων φρενάρει το Δασαρχείο και τρενάρουν τα δικαστήρια. 
Αλλά για να γίνουν όλα αυτά ο Δήμαρχος θα πρέπει να είναι αποφασισμένος να έχει στο πλευρό του όλες τις δυνάμεις του Δήμου. Κάτι που δεν είναι δεδομένο, εξαιτίας της μισαλλόδοξης και εγωκεντρικής συμπεριφοράς του, που, άλλωστε, έχει οδηγήσει το ΦΥΛΑΡΧΟ στη διαπίστωση ότι είναι επικίνδυνος για τον τόπο...ΚΛΙΚ ΕΔΩ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου