Περίεργη …κινητικότητα στα Ελληνικά ΜΜΕ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΛΤΣΙΟΣ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΟΛΤΣΙΟΥ

Η ανάκαμψη για την χώρα μας φαντάζει μακρινό όνειρο. Φώς στην άκρη του τούνελ μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν είναι ορατό. Επενδύσεις ακούμε αλλά επενδύσεις δεν βλέπουμε. Πώς όμως να γίνουν επενδύσεις σε μια χώρα που εδώ και χρόνια δεν έχει καταφέρει να καθιερώσει ένα σταθερό φορολογικό νόμο ώστε κάθε επενδυτής να γνωρίζει που επενδύει και τι τον περιμένει; 
Πως να επενδύσει κανείς σε μία χώρα που ψηφίζει έναν νόμο ,βάζει κάποιους επενδυτές στο λούκι και στην συνέχεια με περισσή ευκολία, ελαφρότητα θα λέγαμε ,τον τροποποιεί καταργώντας μονομερώς συμφωνίες και αδιαφορώντας για τις όποιες δήποτε συνέπειες για όσους είχαν την αφέλεια να επενδύσουν ,να κτίσουν δηλ σε κινούμενη άμμο; 
Φιλότιμες οι προσπάθειες κ. Πρωθυπουργέ αλλά πολύ φοβούμαι μάταιες χωρίς την εξασφάλιση ενός σταθερού περιβάλλοντος. 
Εξαίρεση σε αυτό το ασταθές οικονομικό περιβάλλον παρουσιάζει ένας επιχειρηματικός τομέας που κατά βάση, είναι προβληματικός. Πρόκειται για τον χώρο των ΜΜΕ όπου η υπερπληθώρα των σταθμών για μία τόσο μικρή χώρα αλλά και η δραματική μείωση των διαφημίσεων, ελάχιστα περιθώρια αφήνουν για την ύπαρξη υγειών επιχειρήσεων. 
Αν ανατρέξει κανείς στους ισολογισμούς των εταιρειών αυτών κατά την περίοδο της οικονομικής άνθισης θα διαπιστώσει ότι εκτός ελαχίστων περιπτώσεων οι περισσότεροι ήταν ελλειμματικοί. Σκεφθείτε λοιπόν σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα...
Οι επιχειρήσεις αυτές όμως δεν είναι ούτε ευαγή ιδρύματα ούτε οι επιχειρηματίες Εθνικοί Ευεργέτες και μέχρι σήμερα δεν μας έδειξαν κάτι τέτοιο. Είναι επιχειρήσεις εμπορικές που όταν τα έσοδά τους δεν υπερκαλύπτουν τα έξοδά τους κανονικά όπως όλες οι επιχειρήσεις, οδηγούνται σε κλείσιμο. Δεν είναι πολύς ο καιρός που έκλεισε το κανάλι του Μπουρναζίου αφήνοντας φέσι στην αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ καθώς και εκατοντάδες απλήρωτους και άνεργους εργαζόμενους.
Πρόσφατα το κομματικό κανάλι του ΚΚΕ ,που με χαριστικό νόμο για τα κόμματα ,άλλη μία παγκόσμια πρωτοτυπία για μια Δημοκρατική χώρα, πήρε άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας ραδιοτηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας υποτίθεται να διακινεί τις ιδέες του, έκλεισε για ένα μεγάλο διάστημα και ξανάνοιξε προσωρινά ,όταν διαπίστωσε ότι σε ένα κράτος μπάχαλο μπορούσε να το πουλήσει και να επωφεληθεί οικονομικά. 
Διαβάζετε καθημερινά για την οικονομική κατάσταση, την οικονομική ασφυξία θα λέγαμε, του Μεγάλου Καναλιού. Περικοπές και απολύσεις σε όλα τα κανάλια. Τα περισσότερα ραδιόφωνα έχουν γίνει μουσικά για μείωση προσωπικού και περιορισμό των εξόδων ανεξάρτητα αν αρκετά ,έχοντας άδεια ως ενημερωτικά Ραδιόφωνα, έχουν αναλάβει και τις προβλεπόμενες από τον νόμο υποχρεώσεις. Εδώ το περίφημο ΕΣΡ σφυρίζει αδιάφορα όπως αδιάφορα σφυρίζει και για την ποιότητα και το είδος των εκπεμπόμενων προγραμμάτων, που υποτίθεται, ότι έχουν πάρει την έγκριση του ΕΣΡ. 
Σε αυτό λοιπόν τον γενικό χαλασμό βρέθηκε αγοραστής και μάλιστα αόρατος μέχρι σήμερα, να σκάσει 3,7 εκατομμύρια ευρώ για την συχνότητα της 902 τηλεόρασης. Μέχρι και το όνομα του σταθμού άλλαξε προτού ακόμη εγκριθεί η αγοραπωλησία από το ΕΣΡ. Φαίνεται βέβαιος ότι έχει εξασφαλισμένη την έγκριση. Δεν θα εξετάσουμε εδώ την νομιμότητα της αγοροπωλησίας γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός του παρόντος άρθρου. 
Ο ιδιοκτήτης του ΑΛΤΕΡ κινείται έντονα για την επαναλειτουργία του. Το αθλητικό κανάλι ACTION συγκεντρώνει στελεχιακό δυναμικό για την μετατροπή του σε Ενημερωτικό. Σε ενημερωτικό μετατρέπεται και το κανάλι ΣΤΑΡ και οι ιδιοκτήτες του αποχωρώντας από την διοίκηση του ΜΕGΑ, στο οποίο όμως παραμένουν μέτοχοι, δημιουργούν ένα κανάλι που θα το ανταγωνίζεται. 
Διαπιστώνουμε συνεπώς μία έντονη κινητικότητα που δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά δεδομένα της εποχής. Γνωρίζουν άραγε κάτι που εμείς, οι κοινοί θνητοί, δεν γνωρίζουμε; 
Εκείνο το οποίο γνωρίζουμε και μάλιστα πολύ καλά, είναι ότι αποκλείεται τα κανάλια αυτά και κάτω από τις σημερινές συνθήκες να είναι κερδοφόρα. Προς τι λοιπόν η πρεμούρα για να μας εξασφαλίσουν έγκυρη και …έγκαιρη ενημέρωση; 
Επειδή σε όλο αυτό το διάστημα της κρίσης που μαστίζει την χώρα μας όλοι αυτοί που ασχολούνται με τα ΜΜΕ δεν μας έχουν δώσει κανένα δείγμα Εθνικής ευαισθησίας, αρκετοί μάλιστα έχουν και σημαντικές δοσοληψίες με την Δικαιοσύνη, εκείνο που περνάει από το μυαλό μας είναι ότι η όλη κινητικότητα αποσκοπεί μάλλον στην μαζική επιρροή. Άλλωστε όταν λέμε Μέσον Μαζικής Ενημέρωσης τι εννοούμε; Εννοούμε ακριβώς, Μέσον Μαζικής Επιρροής.
Μετά τον λήθαργο στον οποίο έχουμε περιπέσει με τις αλλεπάλληλες κατραπακιές που δεχόμαστε καθημερινά ,μέσα στο γενικό μπάχαλο που επικρατεί παντού και με τις δραματικές εξελίξεις στην τέως ΕΡΤ, ίσως κάποιοι να διαπίστωσαν ότι ,σαν λαός, έχουμε πλέον την ανάγκη μαζικής θεραπείας, με καταιγισμό ενημερωτικών εκπομπών δικής τους επινόησης. 
Ελπίζω και εύχομαι ,χωρίς βέβαια να είμαι και ιδιαίτερα αισιόδοξος, όλα αυτά να τα κάνουν για το καλό μας. Ο καιρός θα δείξει αλλά ας διατηρήσουμε τις επιφυλάξεις μας. 

Ο Βασίλης Γκόλτσιος είναι Σύμβουλος Ραδιοτηλεοπτιοκών Μέσων

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου