Έκανε πίσω η Ηγουμένη και η εικόνα κατεβαίνει στη Χασιά

Η Παναγία της Μονής Κλειστών
Ο Λαός της Φυλής νίκησε. Μετά από τις συντονισμένες πιέσεις του, η Ηγουμένη της Μονής Κλειστών δέχθηκε να κατέβει η ιστορική εικόνα της Μονής, για προσκύνημα, το πρωί του Σαββάτου, 19 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία των εγκαινίων του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής, που πραγματοποιούνται με καθυστέρηση 20 χρόνων. Καθοριστική υπήρξε η μεσολάβηση του Μητροπολίτη Αθηναγόρα, ο οποίος ήταν εκείνος που ανακοίνωσε το χαρμόσυνο νέο στους ενορίτες της Φυλής, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου. 
Όπως είναι φυσικό η είδηση κυκλοφόρησε αμέσως στη Φυλή και στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να προσέλθει ο κόσμος για προσκύνημα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η εξέλιξη αυτή προκαλεί αισιοδοξία ως προς την επανάληψη του εθίμου της καθόδου της εικόνας, το Σάββατο του Λαζάρου, που είχε διακοπεί τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω της άρνησης της Ηγουμένης να παραδώσει την εικόνα. 
Πολλοί είναι πάντως εκείνοι που δεν βιάζονται να πανηγυρίσουν αν δεν ακούσουν τη ρητή δέσμευση της Ηγουμένης και υπενθυμίζουν ότι στις αλλεπάλληλες συζητήσεις του περασμένου Απρίλη, η Ηγουμένη επέμενε ότι η εικόνα μπορεί να κατέβει από το μοναστήρι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. « Αναμφίβολα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κίνηση καλής θέλησης την οποία όλοι εκτιμούμε», επεσήμανε στο ΦΥΛΑΡΧΟ ένας από τους πρωταγωνιστές των κινητοποιήσεων. «Αν όμως η Ηγουμένη επέτρεψε την κάθοδο της εικόνας θεωρώντας εξαιρετική περίπτωση τα εγκαίνια του Ναού, τότε μπορεί να αρνηθεί και πάλι την κάθοδό της το Σάββατο του Λαζάρου, σύμφωνα με το έθιμο. Πρέπει κατά την άποψή μου η Ηγουμένη να ανακοινώσει από τώρα στον κόσμο την απόφασή της, ώστε να κοπάσει η αναστάτωση που επικρατεί μετά την περσινή και την προπέρσινη άρνηση» πρόσθεσε.
Το βέβαιο είναι ότι τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν σύντομα, καθώς, από τη μια μεριά ο κόσμος εξακολουθεί να πιέζει κι αφετέρου ο Μητροπολίτης έχει δεσμευθεί ότι θα βοηθήσει να βρεθεί λύση. Ίδωμεν.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου