Πουλήσαμε ακριβά το τομάρι μας…

Αν υποτεθεί ότι ο ύψιστος στόχος του Δήμου Φυλής ήταν η κατοχύρωση τω αντισταθμιστικών οφελών από τη Χωματερή, ο στόχος επετεύχθη. 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης των απορριμμάτων (ΕΔΣΝΑ), διατήρησε το ύψος των αντισταθμιστικών που δικαιούται ο Δήμος Φυλής, στα 44 εκατ. ευρώ ετησίως. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, 26 Νοεμβρίου, ο Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός προσπάθησε να τελειώνει με τις "εκκρεμότητες", ώστε να αφοσιωθεί απερίσπαστος, στον προεκλογικό αγώνα, ενόψει τω εκλογών του επόμενου Μάη. Πρότεινε να γίνει δεκτή η πρόταση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔΑ), που με κόστος διαχείρισης 45 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιού, δίνει τη δυνατότητα στο Σύνδεσμο  να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις και κυρίως στη καταβολή αντισταθμιστικών στους Δήμους που φιλοξενούν εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων. 
Ταυτόχρονα έφερε ως έκτακτο θέμα, την επικύρωση της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, με τη οποία παρατάθηκε για τρία χρόνια η σύμβαση του ΕΔΣΝΑ με τις εταιρίες διαχείρισης του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) και του Αποτεφρωτήρα, η οποία έχει επικριθεί από περιβαλλοντικούς φορείς και μερίδα του Τύπου KΛΙΚ ΕΔΩ
Την ταμπακέρα για το Δήμο Φυλής αποτελεί η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που συνήλθε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με αυτή ο Δήμος θα εισπράξει άμεσα, 8,5 εκατ. ευρώ κι έτσι θα κάνουν Χριστούγεννα οι υπάλληλοι και «αυστηρά επιλεγμένοι» προμηθευτές και πιστωτές του Δήμου.... Αλλά από το Γενάρη, φτου κι απ’ την αρχή τα προβλήματα, παρόλο που, για το 2013, ο ΕΔΣΝΑ χρωστάει στο Δήμο Φυλής πάνω από 20 εκατ. ευρώ.
Καθότι, η εξαγορά των συνειδήσεων δε σημαίνει κι άμεση λύση των προβλημάτων. Απεναντίας. Το «μαρτύριο της σταγόνας» εξασφαλίζει την υπακοή του Δήμου Φυλής, τη στιγμή που έχει δρομολογηθεί η κατασκευή δύο εργοστασίων καύσης των απορριμμάτων στην περιοχή. Αλλά και μιας νέας Χωματερής, 300 στρεμμάτων που προορίζεται να εξυπηρετήσει την Αττική, μέχρι να λειτουργήσουν τα εν λόγω εργοστάσια…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου