Επεκτείνεται, μετά τις εκλογές, η Χωματερή

Η Χωματερή θα επεκταθεί στο σημείο που δείχνει το βέλος, σε έκταση 300 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Δήμου Φυλής.
Εν τω μεταξύ, δεν έχουν, ακόμα, πληρωθεί οι απαλλοτριώσεις του εν λειτουργία κυττάρου...
Άλλα 300 στρέμματα γης, στην περιοχή της Φυλής, θα μετατραπούν σε Χωματερή, μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή των εργοστασίων διαχείρισης των απορριμμάτων, έγραφε στις 14 Νοεμβρίου 2013 ο ΦΥΛΑΡΧΟΣ ΚΛΙΚ 1
Πέντε μήνες αργότερα το σενάριο αυτό αποτελεί βεβαιότητα, καθώς σε λίγους μήνες το κύτταρο που σήμερα δέχεται όλα τα απορρίμματα του Λεκανοπεδίου των νησιών του Σαρωνικού κι αρκετών Δήμων της Πελοποννήσου, θα έχει κορεσθεί, με ορατό τον κίνδυνο να μετατραπεί η Αθήνα σε Νάπολη, όπως αρέσκονται να λένε οι σκουπιδοπατέρες. 
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και το ρεπορτάζ του capital.gr που υπογράφει ο Δημήτρης Δελεβέγκος. Επισημαίνει ακόμα ότι επειδή οι διαθέσιμες πιστώσεις του ΕΣΠΑ δεν επαρκούν, τα τέσσερα εργοστάσια διαχείρισης θα χρειαστεί να επανενταχθούν στην προγραμματική περίοδο 2014-2020.  KΛΙΚ 2. Ιδού:

Χάνουμε την μάχη κατά των απορριμμάτων στην Αττική 
Πριν από μερικά χρόνια παράγοντες της αγοράς και ειδικοί έκρουαν τον κώδωνα κινδύνου για το σοβαρό ενδεχόμενο η Αττική να «πνιγεί» από τα σκουπίδια, καθώς ο ΧΥΤΑ Φυλής που δέχεται το 40% των απορριμμάτων της χώρας και σχεδόν το 100% της Αθήνας, μέχρι το καλοκαίρι του 2015 θα έχει κορεστεί. Σήμερα ο «συναγερμός» αυτός έχει πάψει να ηχεί. Όχι, δεν βρέθηκε λύση για τα αττικά απορρίμματα, απλώς, αποτελεί, πλέον, κοινό μυστικό ότι οι σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας, που αποτελούν εξαγγελία τα τελευταία χρόνια, θα καθυστερήσουν να έρθουν. Ως αποτέλεσμα, η πολιτεία ετοιμάζεται να βγάλει από το συρτάρι το “plan b”, την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής, μέσω της κατασκευής ενός νέου κυττάρου.
Παραμένουν «παγωμένα» 
Η υλοποίηση των τεσσάρων έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική (Φυλή, Άνω Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα) προϋπολογισμού της τάξης των 450 εκατ. ευρώ, όπως σημείωνε το Capital.gr από τον περασμένο Σεπτέμβριο ΚΛΙΚ 3, έχει «παγώσει» λόγω χρηματοδοτικών και πολιτικών λόγων. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, προγραμματιζόταν η επιλογή αναδόχου για το έργο επεξεργασίας στο Γραμματικό, που είναι το πιο «ώριμο», να ολοκληρωθεί έως το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, κανένα έργο δεν πρόκειται να προχωρήσει στην Αττική, τουλάχιστον εωσότου ξεκαθαρίσει το τοπίο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου. Και αυτό επειδή ενδεχόμενη «κινητικότητα» θα έθετε στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης των κομμάτων τα συγκεκριμένα έργα, με τα γεγονότα της Κερατέας να είναι ακόμη «νωπά», όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. 
Στα πολιτικής φύσης προβλήματα έρχονται να προστεθούν και αυτά που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων έργων. Η μικρή συμμετοχή του ΕΣΠΑ -υπολογίζεται στα 120 εκατ. ευρώ- στον προϋπολογισμό των τεσσάρων μονάδων στην Αττική δυσχεραίνει την άντληση των απαιτούμενων πόρων. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με παλαιότερες εισηγήσεις, σχεδιαζόταν η «τόνωση» (των έργων στην Αττική) με κονδύλια ύψους έως 150 εκατ. ευρώ, ώστε συνολικά το ποσό από το ΕΣΠΑ να διαμορφώνεται περίπου στα 300 εκατ. ευρώ. 
Για την ώρα, το μόνο βέβαιο είναι ότι τα τέσσερα έργα διαχείρισης θα χρειαστεί να επανενταχθούν στην προγραμματική περίοδο 2014-2020.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου