Εις μνήμην Μένη Κουμανταρέα

ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ
ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ξεχείλιζε πάθος για ζωή και το μετουσίωνε σε σκέψη και τη σκέψη σε φως και το φως του δυνατό, θάμπωνε αλύπητα τους παραπλανημένους, που ήταν εθισμένοι να ζουν σε βαθύ σκοτάδι και εκφράζονταν με μίσος και το μίσος τους σε ιδιοτέλεια και εκδίκηση. Σκότωσαν την ευγένεια της ψυχής που αγαπούσε τους ανθρώπους και αντιστέκονταν με τόλμη, όταν έπρεπε να υπερασπιστεί τη διαφορετικότητα, τις μειονότητες, τους ταπεινωμένους. 
Γενναίος απέναντι σε πληγωμένα θηρία στεκόταν όρθιος σε άνισες μάχες νικημένος σε δύναμη και νικητής σε ιδέες και ανθρωπιά. Δολοφόνησαν την καλλιέργεια, την απλότητα, που υψώνεται σε μεγαλείο, για να ανοίξει διαδρόμους στις διψασμένες ανθρώπινες ψυχές.
Ανεκτικός, δε μέμφεται τους κολασμένους αλλά συμπάσχει και ταξιδεύει μαζί τους στην ίδια κόλαση, αρμονικό τμήμα τους και σάρκα από τη σάρκα τους.
Σκεπτικιστής δεν τον αγγίζουν οι βεβαιότητες, γλιστράει στην αμφιβολία, την κάνει σημαία του, ανοίγει δρόμους στη σκέψη, γιατί δεν αγκιστρώνεται από ιδέες και δόγματα, αφού παραμένει σε όλη του τη ζωή αστράτευτος, ελεύθερος και αμόλυντος από ιδεολογήματα και εμμονές.
Κατέβηκε στον απλό άνθρωπο στο κουρείο στο καφενείο, στο χαμηλόβαθμο υπάλληλο, στην κυρία Κούλα μας, ήρωες που ανέστησε από υλικά της καθημερινής μας ζωής για να διεισδύσει στα βαθύτερα και σκοτεινά τμήματα της ανθρώπινης ύπαρξης μακριά από ελιτίστικους τρόπους γραφής, απλά γήινος, χωμάτινος και πάνω από όλα ανθρώπινος.
Αλεξίκακος, αντιστέκεται στην οξύτητα, τις ακρότητες, τη βία. Σηκώνει το ανάστημά του στα κηρύγματα μίσους ,ξενοφοβίας και φανατισμού, έτοιμος να πληρώσει το αντίτιμο του χρέους του πνευματικού ανθρώπου γενναία και χωρίς δισταγμό.
Δεν τον συγκινούν τα μέσα αλλά ο σκοπός, που τον αναζητά στο απλό και απέριττο χωρίς να παρασύρεται από τη «μαγεία» της κατανάλωσης. Στοχεύει σε κάτι ανώτερο σίγουρος ότι κρύβεται μέσα στις ψυχές των καθημερινών ηρώων του.
Άμεσος, δε μασάει τα λόγια του λεηλατεί με αγάπη τους ήρωές του, χωρίς υστεροβουλίες και ταπεινά συναισθήματα και τους αναδεικνύει με διακριτικότητα, σεβασμό και βαθιά ευγένεια. 
                                                                                                                               12-12-2014 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου