Αγνοείται (;) το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

«[…] Έχουμε καταθέσει (σημ.: σχέδιο) εδώ και καιρό με επιστήμονες, με κινήματα πολιτών με επιτροπές κατοίκων και με τεχνογνωσία που δεν ανακαλύπτεις την πυρίτιδα. Αρκεί να έχεις πολιτική βούληση και να μην σταυροπροσκυνάς εργολαβικά συμφέροντα. […] Έχουμε καταθέσει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο που η διαχείριση και η αποκομιδή θα αφορά όλους τους δήμους. Είναι συλλογικός ο σχεδιασμός. Έχουμε πλήρη σχεδιασμό σε σχέση με τη διαχείριση απορριμμάτων στο σπίτι, τους δήμους και την περιφέρεια».
«Μπορούμε να κάνουμε μία νέα αρχή. Να σταματήσουν οι εργολάβοι να κερδίζουν από τα σκουπίδια. Να σταματήσει η περιφέρεια Αττικής να είναι χωματερή. Να γίνουν τα σκουπίδια χρυσός αλλά για τους πολίτες. Να κερδίσει η Περιφέρεια. Να κερδίσει η Αττική».
Τα παραπάνω προέρχονται από ραδιοφωνική συνέντευξη (Βήμαfm) της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και τηλεοπτική διαφήμιση πριν από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μαΐου. Έκτοτε έχουν παρέλθει περίπου 10 μήνες, ενώ από την επίσημη ανάληψη -τον περασμένο Σεπτέμβριο- των καθηκόντων της νέας άρχουσας της περιφέρειας έχουν περάσει έξι μήνες. Παρόλ’ αυτά, το σχέδιο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής ακόμη αγνοείται, ενώ ούτε κατά το διεθνές συνέδριο, που στοίχισε 40.000 ευρώ, και συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής με τον ΕΣΔΚΝΑ δεν αποσαφηνίστηκε πώς θα γίνει η «νέα αρχή» στα σκουπίδια.
Αλλά και το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται να μην διαθέτει σχέδιο ολοκληρωμένης επεξεργασίας, με τον υπουργό αναπληρωτή Γιάννη Τσιρώνη- ερωτήθηκε από το Capital.gr σε πρόσφατη δημοσιογραφική συνάντηση- να μην προσδιορίζει ποιο επακριβώς είναι το προωθούμενο μοντέλο διαχείρισης.
Εν ολίγοις, η ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών για την κατασκευή ισάριθμων εργοστασίων επεξεργασίας στην Αττική δεν έχει αντικατασταθεί, μέχρι σήμερα, από ένα κοστολογημένο πρόγραμμα διαχείρισης των περισσότερων από ένα εκατομμύριο τόνων σκουπιδιών της Αττικής. Όλα αυτά, όταν ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, αφού ο κίνδυνος η Αττική να μετατραπεί σε Τρίπολη είναι πολύ μεγάλος.


Πυρά
Στο περιφερειακό συμβούλιο (μέσα Ιανουαρίου) κατά το οποίο εγκρίθηκε η διενέργεια του διεθνούς συνεδρίου ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καραμάνος είχε σημειώσει ότι «τα συμπεράσματα (σημ.: του συνεδρίου) θα έρθουν προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δράσεων». Ωστόσο, ούτε τα συμπεράσματα φαίνεται να είναι ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα η Περιφέρεια Αττικής να δέχεται πυρά όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από την συμπολίτευση.
«Νομίζουμε ότι χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία να αποσαφηνιστεί η πολιτική των οργανωτών του συνεδρίου, σε κρίσιμα ζητήματα» αναφέρει με πρόσφατη ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων Αττικής.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο τέως περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός που σημειώνει ότι πλήθος ερωτημάτων προκαλεί, η παντελής απουσία έστω και απλής αναφοράς από το κείμενο των συμπερασμάτων του συνεδρίου, στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στη Φυλή και στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Γραμματικού.
«Για τις εν λόγω υποδομές η κα Δούρου έχει δημόσια δεσμευτεί, για τις μεν πρώτες ότι θα πάψουν να λειτουργούν και θα μετεγκατασταθούν, για το δε ΧΥΤΑ στο Γραμματικό ότι δε θα λειτουργήσει. Τελικά από ό,τι φαίνεται όχι μόνο δεν θα δοθεί τέλος, αλλά θα ισχύσει το «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Φυλή» αναφέρει.
Ο κ. Σγουρός ζητάει από την κ. Δούρου να ξεκαθαρίσει, μεταξύ άλλων, που θα πραγματοποιείται η διαχείριση των απορριμμάτων εάν κλείσει ο χώρος στη Φυλή, πώς και με ποιο κόστος θα μεταφερθούν από τη Φυλή το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και τον αποτεφρωτήρα, πότε θα ολοκληρωθεί ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός δεδομένου για να ολοκληρωθεί ο υφιστάμενος απαιτήθηκαν 20 χρόνια διαβουλεύσεων. Αλλά και τι θα πράξει σχετικά με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις που θα χαθούν αλλά και με την επιστροφή ιδιωτικών κεφαλαίων ύψους 200 εκατ. ευρώ που θα χαθούν.


Πηγή:www.capital.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου