Ύμνος στη Γυναίκα από το Δήμο Φυλής

Με μια ξεχωριστή εκδήλωση, τίμησε ο Δήμος Φυλής την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Το εξαιρετικό αφιέρωμα, που περιλάμβανε ομιλίες, αφηγήσεις γυναικών μέσα από θεατρικά δρώμενα και τραγούδια – ύμνους για τη γυναίκα, πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, το απόγευμα της Κυριακής 8 Μαρτίου, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Δημαρχιακού Μεγάρου Άνω Λιοσίων. 
Για το άρτιο αποτέλεσμα της διοργάνωσης συνεργάστηκαν η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Φυλής, το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας και το Νομικό Πρόσωπο των Παιδικών και Βρεφικών Σταθμών Άνω Λιοσίων.

Το άρτια δομημένο αφιέρωμα στη Γυναίκα περιελάμβανε τις εξής ενότητες:
1/ Έκθεση ειδών Κεραμικής και Ζωγραφικής από τα αντίστοιχα τμήματα των Εικαστικών Εργαστηρίων του Δήμου Φυλής. Τα δημιουργήματα των δασκάλων -Ξυδιά Δημήτρη και Βάθη Δημήτρη - και των μαθητών των εργαστηρίων ήταν εμπνευσμένα από τη γυναικεία φύση και κάποια ήταν δημιουργίες γυναικών που συμμετέχουν στα εργαστήρια.
2/ Αφηγήσεις από αληθινές ιστορίες γυναικών βγαλμένες από τη σύγχρονη πραγματικότητα που επέτρεψαν στους παρευρισκόμενους να συναισθανθούν βιώματα γυναικών. Οι αφηγήσεις αποδόθηκαν από ηθοποιούς της Θεατρικής Ομάδας Ζεφυρίου και πιο συγκεκριμένα, την ηθοποιό και σκηνοθέτη Στέλλα Νικολοθανάση και τα μέλη της θεατρικής ομάδας Αναστασία Κορδατζή και Μαρία Μπακαγιάννη. Επίσης, σε συγκεκριμένη απόδοση συντροφικού διαλόγου συμμετείχε το μέλος της θεατρικής ομάδας Στέφανος Παναγιωτόπουλος.
3/ Τραγούδια με θέμα την γυναίκα που ερμήνευσαν καθηγητές του Ωδείου Φυλής, στα οποία και πάλι αναγνωρίστηκαν στιγμές της γυναικείας πραγματικότητας. Υπεύθυνοι για την μουσική παρουσίαση ήταν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Καρκαλούσος Μελέτης και οι καθηγητές του Ωδείου κα Λεβαντή Ρούλα και κος Μανωλόπουλος Γιάννης
4/ Κεντρική ομιλήτρια υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες ψυχολόγους κι οικογενειακές θεραπεύτριες στην Ελλάδα και το Διεθνή χώρο, η Χάρις Κατάκη, η οποία μέσα από το θεραπευτικό της ρόλο έχει συντροφεύσει στην πορεία της ζωής τους, αμέτρητες σε αριθμό γυναίκες όπως κι άλλα μέλη των οικογενειών τους. Η ομιλία της κας Κατάκη στην συγκεκριμένη εκδήλωση είχε τίτλο : "Οι αλλεπάλληλες μεταμορφώσεις της γυναικείας ταυτότητας : Ισορροπώντας στα κύματα".
Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του εγκωμίασε την πολυδιάστατη φύση της Γυναίκας, πρόσφερε στην κα Χάρις Κατάκη το έμβλημα του Δήμου ως αναγνώριση τιμής στο πρόσωπό της.
5/ Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε αριστοτεχνικά, με τους Ευρωπαίους πρωταθλητές για το 2014 στο Αργεντίνικο Τάνγκο , Χρήστο Μπακόπουλο και Μαίρη Ζηλωτή, οι οποίοι μέσα από τον χορό τους μετέφεραν συμβολικά το μήνυμα της αρμονικής σχέσης, της αρμονικής συμβίωσης κι επικοινωνίας του ζευγαριού.
Στόχος των διοργανωτών ήταν στον Παγκόσμιο Εορτασμό της Γυναίκας να σταλεί ως τελικό μήνυμα σε όλους - άνδρες και γυναίκες - το μήνυμα του " μαζί" και της συντροφικής εξέλιξης.
Την εκδήλωσαν χαιρέτησαν

· Εκ μέρους της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Φυλής η Αναπληρωτής Δήμαρχος κα Μπάρα Τζένη
· Εκ μέρους του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας, η πρώην Δήμαρχος Ζεφυρίου κι εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα Προγραμμάτων κι Ισότητας Φύλων κα Γιαννοπούλου Φωτεινή
· Εκ μέρους των Παιδικών και Βρεφικών Σταθμών Άνω Λιοσίων ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κος Καμαρινόπουλος Παναγιώτης.
Στην εκδήλωσή παραβρέθηκαν :
Ο Δήμαρχος Φυλής κος Παππούς Χρήστος, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Βάβουλα Αριστέα, η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα παραβατικότητας κα Κουράση Χρυσούλα, οι Αντιδήμαρχοι κ. Σχίζας Αθανάσιος, κ. Μαυροειδάκος Ιωάννης, κ. Μπρέμπος Σπυρίδων, οι Αναπληρωτές Δήμαρχοι κ. Αντωνόπουλος Γεώργιος, κα. Μπάρα Ευγενία, κ. Σονίδης Γεώργιος, κ. Χατζητρακόσιας Νικόλαος, η Πρώην Δήμαρχος Ζεφυρίου και Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος σε θέματα Προγραμμάτων κι Ισότητας Φύλων κα Γιαννοπούλου Φωτεινή, ο Πρόεδρος ΝΠΔΔ Παιδικών Σταθμών Άνω Λιοσίων κ. Καμαρινόπουλος Παναγιώτης, ο Πρόεδρος ΝΠΔΔ Α΄/θμιας Εκπαίδευσης κ. Κρεμύδας Ιωάννης, ο επικεφαλής της παράταξης ΕΥΠΟΛΙΣ Αβράμης Γεώργιος, η δεύτερη επιλαχούσα βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Περιφέρειας Αττικής κα Κατερίνα Καράλη , ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κος Αργύρης Αργυρόπουλος, τα Μέλη του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων κα Ευαγγελία Καψή και  κα Χριστοπούλου Μαρία, η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ζωφριάς  κα Ευαγγελία Κωβαίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Φυλής κα Βαρβαρίγου Κλέλια, η συγγραφέας κα Νατάσα Γκουτζικίδου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Φυλής κα Φωτεινή Κόκκινου, το Μέλος Συλλόγου Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Πολιτών κα Ζάγγα Ευαγγελία.

Η λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά ήταν το δώρο της εκδήλωσης, που επιμελήθηκε το προσωπικό των Παιδικών και Βρεφικών Σταθμών Άνω Λιοσίων και ήταν μια πεταλούδα που κόσμησε από την είσοδό τους στην αίθουσα, τα πέτα των γυναικών που παραβρέθηκαν κι η οποία λειτούργησε ως "μαρτυρικό" για τη συμμετοχή τους σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στις μεταμορφώσεις της γυναικείας ταυτότητας ... Μια πεταλούδα για κάθε γυναίκα ως σύμβολο μεταμόρφωσης ...με την ευχή η κάθε επόμενη μεταμόρφωση να αποτελεί κι ένα ακόμη σκαλοπάτι στην εξελικτική τους διαδικασία.
Αξίζει τέλος ν’ αναφερθεί, πως το αφιέρωμα ξεκίνησε μ’ έναν πρωτότυπο τρόπο, την ανάγνωση ενός ποιήματος, αφιερωμένου στην γυναίκα, από ένα μικρό κοριτσάκι - την Αναστασία και την προβολή ενός video clip του γνωστού τραγουδιού "Είμαι γυναίκα" της Ερωφίλης. 
Στην λήξη της εκδήλωσης μοιράστηκε αντίγραφο του ποιήματος σε όλο τον κόσμο και κέρασμα.
ΙΔΟΥ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ:
Είσαι η πνοή που έδωσες, κι εμένα την πνοή μου,
εκείνη που ξεκίνησες, τα όνειρα μαζί μου...
Είσαι εκείνη, που σε κάθε εμπόδιο, το χέρι σου σηκώνεις,
το προσπερνάς περήφανα, ακόμη κι αν ματώνεις...
Είσαι εκείνη, που η φωνή, σιωπηλά αγγίζει,
...κάθε φορά που ένας θνητός, απλά σε μηδενίζει...
Είσαι εκείνη που ποτέ τα όπλα δεν αφήνει,
που με κινήσεις ηρωικές, η αλήθεια σου θα μείνει...
Είσαι η μάνα, η αδελφή, σύζυγος, ερωμένη,
εκείνη που πάντα, στέκεται σε κήπους ανθισμένη...
Είσαι η κόρη, η εγγονή, το μέλλον του ουρανού,
που πάντα πραγματοποιείς, ότι βάνεις στο νου...
Είσαι η δύναμη ψυχής, που κάθε φορά που πέφτεις,
αστέρια γεμίζεις στο κορμί, σηκώνεσαι και τρέχεις...!
Είσαι...όλα αυτά... που οι λέξεις, δεν χωρούνε,
που κάθε μέρα θα 'πρεπε, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ να πούνε...!
Γυναίκα, Μάνα, Αδελφή, όλα στον κόσμο είσαι εσύ!!!
Κύριοι εμπνευστές και συντονιστές της εκδήλωσης ήταν η Κοινωνιολόγος, οικογενειακή σύμβουλος και προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και πολιτικών ισότητας των Φύλων του Δήμου Φυλής κα Ιωάννα Λιόση κι η Κοινωνιολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Φυλής κα Ευαγγελία Πυρρώτη
Λίγα λόγια για την Κεντρική ομιλήτρια κα Χάρις Κατάκη
Η Χάρις Κατάκη γεννήθηκε στην Καβάλα, σπούδασε Ψυχολογία στη Γερμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικεύτηκε στην Ψυχοθεραπεία, στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου, και πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης το 1975. Το 1983 ίδρυσε το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων, το οποίο διευθύνει έκτοτε. Ασχολείται με την Κλινική Ψυχολογία, την εκπαίδευση ειδικών του χώρου της ψυχικής υγείας, την έρευνα και τις σχετικές εκδόσεις. Το πλούσιο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει σειρά δημοσιευμάτων σε έγκυρα διεθνή περιοδικά. Το 1974 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο ("Οι Τρεις Ταυτότητες της Ελληνικής Οικογένειας"), που έχει κάνει μέχρι τώρα εννιά εκδόσεις. Η ερευνητική της εργασία αφορά κυρίως την ανάπτυξη εννοιών και αρχών που διέπουν τα ανθρώπινα συστήματα. Τα τελευταία χρόνια η έρευνά της εστιάστηκε στην πρωτοποριακή προσπάθεια της εννοιολογικής τεκμηρίωσης ενός συνθετικού μοντέλου θεραπείας. 

Είναι στέλεχος πολλών επιστημονικών οργανώσεων. Θεωρείται μεταξύ των κορυφαίων Ελλήνων θεραπευτών και ειδικών του χώρου της ψυχικής υγείας με διεθνή αναγνώριση. Έχει ιδρύσει και διευθύνει την γνωστή και επιτυχημένη σειρά "Ανθρώπινα Συστήματα" στην οποία έχουν ενταχθεί πάνω από 30 βιβλία που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, σε κοινωνικούς επιστήμονες και επαγγελματίες που ασχολούνται με τον άνθρωπο. Στην σειρά έχουν επίσης ενταχθεί και αρκετά παιδικά βιβλία βασισμένα στον συστημικό τρόπο σκέψης.
Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα και αναμνηστικές φωτογραφίες από την εκδήλωση

Ακολουθούν videos με ομιλίες, χαιρετισμούς και ζωντανά στιγμιότυπα από την εκδήλωση







0 comments:

Δημοσίευση σχολίου