Τίμησε τον παπα Αναστάση η ΓΡΙΖΑ…

…για την καθοριστική συμβολή του για την κάθοδο της εικόνας από τη Μονή Κλειστών 

Πατήρ Αναστάσης Μπαστούνης: Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας είναι ένας πραγματικός Πατέρας που δεν μας άφησε ούτε εμάς ούτε την παράδοσή μας
 Ο παπα Αναστάσης Μπαστούνης, παραλαμβάνει την πλακέτα από τα χέρια του Προέδρου της Γρίζας Γιώργου Καραϊσκάκη...
... στην κατάμεστη αίθουσα από επισήμους...
 ... και κόσμο...
 Ο παπα Αναστάσης έστρεψε την πλακέτα προς τους ιερείς  και τον Μητροπολίτη κ.κ. Αθηναγόρα, τον οποίο χαρακτήρισε πρωτοστάτη του αγώνα για την τήρηση του εθίμου  
Της Εύης Τριανταφύλλου 
Κι αν η μισή καρδιά του παπα Αναστάση βρίσκεται στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας στο Ίλιον, απ΄όπου ασκεί πλέον, τα ιερατικά του καθήκοντα, η άλλα μισή, (ίσως και λίγο περισσότερη), στα Άνω Λιόσια βρίσκεται…
Εδώ, στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου κι Ελένης, όπου πρόσφερε το ποιμαντικό του έργο με ουσιαστικά αποτελέσματα, για πολλά πολλά χρόνια. 
Τι κι αν έφυγε πικραμένος, σε μια κρίσιμη καμπή για την ιστορία του τόπου, όπου ο απλός Λαός έβλεπε το έθιμο που ξυπνούσε κάθε χρόνο τις αναμνήσεις γενιών και γενιών να χάνεται άδικα και άδοξα. Η στιγμή της δικαίωσης δεν άργησε…
Ήρθε καταρχήν, στις 9 Δεκεμβρίου του 2015 με την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου που έκρινε ότι το έθιμο της  καθόδου της εικόνας από τη Μονή Κλειστών σε Άνω Λιόσια και Χασιά, πρέπει να συνεχιστεί.
Ήρθε όμως κι έναν μήνα μετά. Το βράδυ του Σαββάτου 9 Ιανουαρίου του 2016, όταν ο Σύλλογος Αρβανίτικου Πολιτισμού Άνω Λιοσίων η ΓΡΙΖΑ, κατά την πατροπαράδοτη εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας, αποφάσισε να τιμήσει τους αγώνες του για την τήρηση του Εθίμου, παραδίδοντας του τιμητική πλακέτα, στην οποία, μάλιστα αναφέρονταν  οι λόγοι της βράβευσης.
Φύσει ταπεινός κι ευγενικός άνθρωπος ο παπα Αναστάσης Μπαστούνης, δεν αναλώθηκε στις δικές του πρωτοβουλίες. Λαμβάνοντας την πλακέτα από τον πρόεδρο της ΓΡΙΖΑΣ Γιώργο Καραϊσκάκη, υπέδειξε ως πρωτοστάτη του αγώνα τον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, κ.κ. Αθηναγόρα.
«Ήταν ο άνθρωπος που όταν με είδε να κλαίω για την εικόνα, πήρε τα δάκρυά μου» τόνισε χαρακτηριστικά ο παπά Αναστάσης, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.
«Το ότι πανηγυρίζουμε σήμερα για την τήρηση του εθίμου μας, είναι αποτέλεσμα του σκληρού αγώνα που έδωσε ο Μητροπολίτης μας. Το τι γράμματα έστειλε, τη μάχη που έδωσε, τις θυσίες που έκανε και το τι συνάντησε, είναι κάτι που ο κόσμος δεν το ξέρει. Η καρδιά μου πάλλεται γιατί πρώτη φορά στην ιερατική μου ζωή , αισθάνομαι  ότι ο επίσκοπο μας είναι ένας πραγματικός Πατέρας…» επεσήμανε.
Δείτε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της  ομιλίας του.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου