Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Δύο θρύλους του κλαρίνου τίμησε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων...

... τους Γρηγόρη Καψάλη και Σταύρο Καψάλη 




Δύο ζωντανούς θρύλους της Ηπειρώτικης παράδοσης τους δεξιοτέχνες του κλαρίνου Γρηγόρη Καψάλη και Σταύρο Καψάλη τίμησε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων κατά την «Ηπειρώτικη βραδιά» που διοργάνωσε με την αρωγή του Δήμου Φυλής και του ΝΠΔΔ «Η Πάρνηθα», το βράδυ της Παρασκευής 15 Σεπτεμβρίου στην κατάμεστη από κόσμο Πλατεία Ηρώων. 


Η συγκινητική αυτή πρωτοβουλία του πολυμελούς Συλλόγου ήταν και η αφορμή ώστε να συναντηθούν στο πάλκο μετά από πολλά χρόνια δυο από τους σημαντικότερους κλαρινίστες που γέννησε η Ήπειρος.

Την βράβευση πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων Χρήστος Ρούσσας ο οποίος και τους απένειμε τιμητικές πλακέτες. 

Τους κορυφαίους Ηπειρώτες κλαρινίστες συνόδεψαν επί σκηνής με το τραγούδι τους, τρεις σπουδαίου εκπρόσωποι του ηπειρώτικου τραγουδιού, ο Σάββας Σιάτρας, η Παγώνα Αθανασίου και ο Γιάννης Παπακώστας και μαζί τους δυο της νεότερης γενιάς, ο Κώστας Μήτσης και η Λευκοθέα Φιλιππίδη.

Το αποτέλεσμα ήταν παραπάνω από πετυχημένο καθώς οι χοροί που ξεσήκωσαν όλο τον κόσμο στη σκηνή, κράτησαν καλά ως τις μικρές ώρες με πρώτους να σέρνουν το χορό στο ξεκίνημα της βραδιάς τον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού και τον εξ Άρτας ορμώμενο Δήμαρχο Περικλή Μίγδο του Δήμου «Γιώργος Καραϊσκάκης». 

Οι Δήμαρχοι εξάλλου βρέθηκαν κοντά στους τιμώμενους Γρηγόρη και Σταύρο Καψάλη αλλά και στους Ηπειρώτες ερμηνευτές προκειμένου να τους καλωσορίσουν και να τους εκφράσουν τον θαυμασμό τους. 

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα























Και για να μαθαίνουν οι νεότεροι λίγα λόγια για τους δεξιοτέχνες Ηπειρώτες του κλαρίνου. 

Ο 88χρονος Γρηγόρης Καψάλης, κορυφαίος εκπρόσωπος της μουσικής παράδοσης του Ζαγορίου και των Ιωαννίνων, γεννήθηκε το 1929 στον Ελαφότοπο του Ζαγορίου, κι έμαθε το κλαρίνο κοντά στον πατέρα και τον παππού του και στην συνέχεια δίπλα στον σπουδαίο Βασίλη Σαλέα. Συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους οργανοπαίχτες της ηπειρώτικης μουσικής: τον Φίλιππο Ρούντα, τους Χαλκιάδες, τον Χρόνη Καψάλη και από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 έγινε μέλος του συγκροτήματος «Τα Τακούτσια». 

Παίζοντας και τραγουδώντας ο ίδιος, έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα και όπου υπάρχουν Έλληνες, δίνοντας συναυλίες, κι έχει πολλές συμμετοχές σε δίσκους, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ. 

Ο Γρηγόρης Καψάλης δίδαξε το κλαρίνο στο Μουσικό Γυμνάσιο Δολιανών Ιωαννίνων. Για πολλά χρόνια συνεργάζεται με τον τραγουδιστή Γιάννη Παπακώστα από τους Χουλιαράδες, και τον δεξιοτέχνη του λαούτου Χρήστο Ζώτο.

Ο Σταύρος Καψάλης γεννήθηκε το 1945 στη Ζίτσα. Καταγόταν από μουσική οικογένεια. Ο Σταύρος Καψάλης ήταν τέταρτη γενιά μουσικός. Ο πατέρας του δεν ήθελε να ακολουθήσει το δικό του δρόμο και έστειλα στον Σταύρο στο γυμνάσιο να μάθει γράμματα. Ο Σταύρος όμως είχε πάθος με τη μουσική, πήγαινε στο σχολείο και έφευγε. Έπαιρνε ένα παλιό κλαρίνο του παππού του και πήγαινε στον Αη Λια στη Ζίτσα και έπαιζε. Όταν το έμαθε ο πατέρας του τον έδιωξε. Έδωσε τότε εξετάσεις στη φιλαρμονική του στρατού και πέρασε πρώτος. Δεν του άρεσε όμως και έφυγε.

Όταν γύρισε από φαντάρος, παντρεύτηκε την Κατερίνα, που όλα αυτά τα χρόνια τον στήριζε και τον στηρίζει ακούραστα. Έτσι ξεκινάει επαγγελματικά με το κλαρίνο. Το 1969 με 70 έρχονται οι Χαλκιάδες και τον παίρνουν μαζί τους να παίζει. Ήταν μάλιστα βαφτισιμιός του Τάσου Χαλκιά. Εκεί αναδείχθηκε και άρχισε να δουλεύει σε κέντρα της Αθήνας και να κάνει ηχογραφήσεις με τους πιο σπουδαίους και αξιόλογους καλλιτέχνες. 

Στη συνέχεια έγινε γνωστός παντού. Έπαιξε σε συναυλίες σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Του έγιναν και προτάσεις για το εξωτερικό. Πήγε μόνο στη Γερμανία γιατί φοβόταν το αεροπλάνο. Το 1981 έπαιξε στο Λυκαβηττό με εκφωνητή το Μάνο Κατράκη. 

Το 2003, όταν ήρθε ο Βαγγέλης Παπαναστασίου από την Αμερική, ρώτησε τον Σαλέα αν ήξερε κάποιο καλό κλαρίνο από την Ήπειρο. Αυτός του σύστησε τον Σταύρο. Τον άκουσε και εμπνεύστηκε τον Ολυμπιακό Ύμνο. Ακόμα και ο πατέρας του, που δεν ήθελε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, λίγο πριν πεθάνει πήγε και τον άκουσε στον «Σκάρο». Όταν γύρισε είπε στη γυναίκα του «θα φύγω ευχαριστημένος. Ο Σταύρος είναι το κάτι άλλο».

Κοντά του μαθήτευσαν και πολλά νέα παιδιά. Και οι δυο γιοί του ασχολούνται με τη μουσική και συνεχίζουν την παράδοση της οικογένειας. 

Σήμερα εξακολουθεί να εργάζεται και να υπηρετεί το δημοτικό τραγούδι και τη μουσική παράδοση. 

Ακολουθούν μερικές live στιγμές από την εκδήλωση των Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου