Ξεχωριστή και Λαογραφική η Βασιλόπιτα της ΓΡΙΖΑΣ










Σε άκρως λαογραφική ατμόσφαιρα έκοψε την Βασιλόπιτα του για το 2020 ο Σύλλογος Αρβανίτικου Πολιτισμού Άνω Λιοσίων η ΓΡΙΖΑ το απόγευμα του Σαββάτου 4 Ιανουαρίου στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων “Μελίνα Μερκούρη” του Δημαρχιακού Μεγάρου. 

Όπως εξάλλου εύστοχα επεσήμανε η επίσημη προσκεκλημένη της ΓΡΙΖΑΣ και διακεκριμένη καθηγήτρια π. Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Αικατερίνη Καμηλάκη, το έθιμο της κοπής της Βασιλόπιτας είναι λαογραφικό και από τα λίγα που θα παραμείνουν ζωντανά καθώς έχει και κοινωνικό χαρακτήρα. 
Η κα Καμηλάκη άλλωστε,  ήταν εκείνη που αναφέρθηκε στο θέμα της εκδήλωσης που ήταν τα έθιμα του Δωδεκαημέρου, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ανάγκη να διατηρηθεί και να περάσει στις επόμενες γενιές η Ελληνική παράδοση, κάτι για το οποίο εργάζονται άοκνα και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι. 

Αυτό επεσήμανε στο σύντομο λόγο του καλωσορίζοντας τον κόσμο και δίνοντας τις ευχές του για τη νέα χρονιά και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρβανίτικου Πολιτισμού Άνω Λιοσίων η ΓΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Καραϊσκάκης που κάλεσε στο πλευρό του και παρουσίασε όλους τους συνεργάτες του νεοεκλεγμένου Διοικητικού Συμβουλίου, επεσήμανε πως στόχος γι’ αυτή τη χρονιά είναι να δοθεί έμφαση στην Λαογραφία και στην Ιστορία του τόπου.
 Για την υλοποίησή του μάλιστα, κάλεσε τον επίτιμο πρόεδρο της Γρίζας Αλέξανδρο Σύρμα να τεθεί επικεφαλής σε αυτόν τον τομέα, ζητώντας ταυτόχρονα τη στήριξη της κ. Κατερίνας Καμηλάκη καθώς και του Ιστορικού Συγγραφέα Δημήτρη Γιώτα, που επίσης έδωσε το παρών και λάμπρυνε την εκδήλωση με την παρουσία του. 

Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο αγαπητός ιερέας του Πολιούχου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου κι Ελένης π. Φανούρης Μπρίλης, ο οποίος υπενθύμισε πως ο νέος χρόνος φέρνει πάντα ελπιδοφόρα μηνύματα για νέες ευκαιρίες, μετάνοια και δημιουργία, με τις ευλογίες του Θεού και το φως που φέρνει στις ψυχές μας η γέννηση του Χριστού και τα Θεοφάνια. 

Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς έδωσε την ευχή του χρόνου η ΓΡΙΖΑ να κόψει τη Βασιλόπιτα της στην δική της στέγη που ταυτόχρονα θα αποτελέσει για τον τόπο και Κέντρο Πολιτισμού. Ο Δήμος Φυλής άλλωστε έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το εμβληματικό έργο που, με δική του χρηματοδότηση, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη . 

Τις ευχές τους έδωσαν επίσης στα μέλη της ΓΡΙΖΑΣ και στον κόσμο, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Μπούρας και ο Βουλευτής Γιώργος Κώτσηρας. 
Θερμές ευχές έδωσαν επίσης ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Άνω Λιοσίων Νίκος Λιόσης, ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού η “Πάρνηθα” Γιώργος Μαυροειδής, ο Αντιδήμαρχος Ζεφυρίου Γιάννης Μαυροειδάκος, ο Πρόεδρος της Α’ βάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Φυλής Γιάννης Κρεμύδας, ο Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Άνω Λιοσίων Παναγιώτης Καμαρινόπουλος και ο Τοπικός Σύμβουλος Άνω Λιοσίων με την διπλή ιδιότητα και του Προέδρου του Συλλόγου της Δροσούπολης, Μιχάλης Ζουρίδης. 
Άξια εκπροσώπησαν επίσης κι έδωσαν τις ευχές τους από τον γειτονικό Αρβανίτικο Σύλλογο Καματερού το “Γιορντάνι” η κ. Μανάρα και ο Πρόεδρος της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων Φίλιππος Ντόβας, ο οποίος από την πλούσια ιστορική – ερευνητική παρακαταθήκη του Συλλόγου δώρισε δύο βιβλία. Ένα στο Διοικητικού Συμβούλιο της Γρίζας κι ένα στην κ. Καμηλάκη. 
Το καλύτερο έμεινε για το τέλος καθώς εξαιρετική καθ’ όλη της διάρκεια της εκδήλωσης, υπήρξε η παρουσία του νέου αίματος της Γρίζας. 
Τα μικρά των χορευτικών, ντυμένα με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, άνοιξαν την γιορτή με τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και την έκλεισαν με τα παραδοσιακά Αρβανίτικα Κάλαντα των Φώτων. Ότι καλύτερο δηλαδή. 

Τα ωραία ωστόσο δεν σταματούν εδώ, αφού η ΓΡΙΖΑ ανακοίνωσε από τώρα και τον Αποκριάτικο χορό της, που θα γίνει το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου. 

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό








































































0 comments:

Δημοσίευση σχολίου