Δημοπρατείται το έργο δημιουργίας Πάρκου Πρασίνου 2 χιλ. στρεμμάτων στη Χωματερή της Φυλής

Ένα ακόμα μεγάλο περιβαλλοντικό και ενεργειακό έργο δρομολογείται από το Δήμαρχο Χρήστο Παππού. Πρόκειται για το έργο της ανάπλασης της Χωματερής με τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Συνεπής στη δέσμευσή του ο Δήμαρχος Φυλής, φέρνει την προσεχή Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 στην Οικονομική Επιτροπή, την έγκριση των Τεχνικών Προδιαγραφών και Όρων Διακήρυξης και τον ορισμό Επιτροπής Διαγωνισμού, διαδικασία που ανοίγει το δρόμο για τη δημοπράτηση του έργου με διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό.
Η υλοποίηση του έργου βασίζεται στην υπ’ αριθ. 340/2018 Μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Φυλής, ο προϋπολογισμός του οποίου φτάνει τα 26 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότησή του έχει εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Με βάση τη Μελέτη, δρομολογείται το στρατηγικής σημασίας και οραματικό περιβαλλοντικό έργο της Αποκατάστασης που θα μετατρέψει τη Χωματερή σε Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής. Παράλληλα, θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 10MW και ένα υδροηλεκτρικό έργο μικρής κλίμακας. Από τους σταθμούς αυτούς θα παραχθεί ενέργεια για τη λειτουργία του Πάρκου, αλλά και των νοικοκυριών του Δήμου Φυλής. Ο Δήμος αξιοποίησε, ήδη, από τους πρώτους, το νέο νομικό πλαίσιο και προχώρησε στη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας που αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει στην παραγωγή και τη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας στα ευάλωτα νοικοκυριά του.
Εξάλλου, με την επίσκεψη στο χώρο θα δίνεται η δυνατότητα περιβαλλοντικής επιμόρφωσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και για τα οχυρωματικά έργα της αρχαίας Αθήνας, αφού η μελέτη προβλέπει και την ανάδειξη του αρχαίου τείχους ΔΕΜΑ.
Στους χώρους πρασίνου και αναψυχής προβλέπεται η φύτευση, η δημιουργία διαδρομών και μονοπατιών, αναψυκτηρίων, χώρων σκίασης και ξεκούρασης.
Στους χώρους επιμόρφωσης προβλέπεται η δημιουργία Μουσείου Διαχείρισης Απορριμμάτων και χώρου Υποδοχής με αίθουσα προβολής.
Κομβικό σημείο της αποκατάστασης είναι το υδάτινο στοιχείο με τον υδροηλεκτρικό σταθμό και τη λίμνη.
Η Μελέτη προβλέπει τη λειτουργία συστημάτων άρδευσης και φύλαξης, ενώ θα επεκταθεί και θα βελτιωθεί ο υπάρχων φωτισμός.
Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης σημασίας για το Δήμο Φυλής, αλλά και για την Αττική, αφού εκτείνεται σε έκταση 2 χιλ. στρεμμάτων. Με την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης στη Χώρα και ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς.
Για να φτάσει σε αυτό το σημείο ο Δήμος μελέτησε διάφορα μοντέλα αποκατάστασης χώρων και κυρίως της Χιρίγια του Τελ Αβίβ που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τη Χωματερή.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις ενέργειες του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού για να φτάσει στο επίτευγμα της χρηματοδότησης και δημοπράτησης του έργου, το οποίο εκτιμάται ότι θα αρχίσει στο τέλος του τρέχοντος έτους.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου