Πολύτιμες συμβουλές και οδηγίες κατά της εξάπλωσης του Κορονοϊού προς του Εργαζόμενους του Δήμου Φυλής

… από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και γιατρό Ζωή Αρβανιτάκη



Πολύτιμες οδηγίες και συμβουλές για τα μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του Κορονοϊου ανέλαβε την πρωτοβουλία να δώσει στους εργαζόμενους του Δήμου Φυλής, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πολύπειρη Ιατρός, Ζωή Αρβανιτάκη. 
Πιστή μάλιστα στην έκκληση που η ίδια έχει απευθύνει η ενημέρωση που ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης 10 Μαρτίου γίνεται τμηματικά ανά κατηγορία εργαζομένων έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. 

Σε αυτές τις ενημερώσεις οι εργαζόμενοι είχαν και θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να ακούσουν γενικές συμβουλές και κανόνες αλλά και να απευθύνουν ερωτήσεις. 

Αυτά που σε γενικές γραμμές υπογράμμισε η κα Ζωή Αρβανιτάκη, συνοψίζονται στα εξής: 
  • Ο δικαιολογημένος φόβος που όλοι μας αισθανόμαστε δεν θα πρέπει να γίνεται πανικός. Η ψυχραιμία και η σωστή ενημέρωση είναι απαραίτητες. 
  • Ο Κορονοϊός είναι ίωση ιδιαίτερα μεταδοτική με μεγάλο χρόνο επώασης, με υγιής σε πολλές περιπτώσεις φορείς του ιού, ενώ ταυτόχρονα ο τρόπος επιβεβαίωσης δεν είναι γρήγορος. Για την ώρα δεν υπάρχουν φάρμακα αντιμετώπισης γι΄αυτό και είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να τηρούμε πιστά τους κανόνες υγιεινής και πρόληψης. 
  • Προστατεύουμε ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες: Ηλικιωμένους, νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς, διαβητικούς, άτομα με ανοσολογική ανεπάρκεια, με ηπατικά και πνευμονολογικά προβλήματα κ.α. 
  • Οι κοντινές επαφές, οι χειραψίες, τα φιλιά, οι εναγκαλισμοί, οι πολυπληθείς συνεστιάσεις και εκδηλώσεις, οι άσκοπες μετακινήσεις θα πρέπει να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο. 
  • Πλένουμε τα χέρια μας σχολαστικά κάθε 20 λεπτά κι έχουμε μαζί μας αντισηπτικά μαντηλάκια. 
  • Οι εργαζόμενοι που συναλλάσσονται με κοινό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όπως κι εκείνοι που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας, οπότε τα προστατευτικά γάντια είναι αναγκαία. 
  • Τα γκισέ θα πρέπει να έχουν προστατευτικά τζάμια και οι συναλλαγές με το κοινό να γίνονται σε απόσταση ασφαλείας. 
  • Όσοι παρουσιάσουν πυρετό ή ύποπτα συμπτώματα απέχουν από την εργασία, μένουν αυστηρά στο σπίτι κι επικοινωνούν με γιατρό. 
  • Αποφεύγουμε συστηματικά να αγγίζουμε μύτη, μάτια και στόμα καθώς από αυτά τα σημεία μεταδίδεται ο ιός. 
  • Τα υγιή άτομα δεν πρέπει να φορούν ιατρική προστατευτική μάσκα. Μάσκα φορούν μόνο όσοι νοσούν ή είναι “ύποπτοι” ασθενείς καθώς η μάσκα υγραίνεται με αποτέλεσμα κάποιος υγιής να μολυνθεί λόγω της αυξημένης υγρασίας. 
  • Όταν επιστρέφουμε σπίτι μετά από οποιαδήποτε μετακίνηση ή έξοδο, αλλάζουμε τα ρούχα μας, κάνουμε μπάνιο και γενικότερα είμαστε πιο σχολαστικοί με την καθαριότητα. 
Η κα Αρβανιτάκη απάντησε και σε επιμέρους ερωτήματα και απορίες των εργαζομένων ενώ η αναλυτική ενημέρωση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.






0 comments:

Δημοσίευση σχολίου