Με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων, λόγω του κορονοϊού, η φετινή εκδήλωση μνήμης για τους ήρωες της κυπριακής τραγωδίας στο Ζεφύρι






Τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους τέσσερις συντοπίτες μας ήρωες της κυπριακής τραγωδίας απέτισε και φέτος ο Δήμος Φυλής. 

Με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Γιάννη Μαυροειδάκου και του Τοπικού Συμβουλίου Ζεφυρίου πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Δευτέρας 29ης Ιουνίου 2020, η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης μπροστά στο Μνημείο της Πλατείας Ελλήνων Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, στην οδό Φιλικής Εταιρίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση την οποία τέλεσαν οι ιερείς των ενοριών του Ζεφυρίου.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς αναφέρθηκε στη σημασία του αγώνα για την υπεράσπιση της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και πρόσθεσε ότι, παρόλο που απευχόμαστε να ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές, θα βρεθούμε, όλοι, στην πρώτη γραμμή αν μας καλέσει η πατρίδα. Κλείνοντας γνωστοποίησε ότι θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο να δοθεί το όνομα του συντοπίτη μας μαχητή της Κύπρου Γιάννη Ηλιόπουλου σε Πλατεία των Άνω Λιοσίων, όπου θα τοποθετηθεί και ο ανδριάντας του. 

Ως πρότυπο οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης που σέβεται και τιμά την ιστορική μνήμη χαρακτήρισε το Δήμο Φυλής η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Κύπρου Μαρία Καλμπουρτζή και πρόσθεσε ότι με τη συνεπή στάση του, ο Δήμος Φυλής υπενθυμίζει στην ελληνική Πολιτεία την υποχρέωσή της για την επίσημη καταγραφή των ιστορικών γεγονότων του ‘74. Κάτι που, όπως είπε, το οφείλει στους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους σε έναν από τους πιο άνισους, αριθμητικά, αγώνες του Έθνους και στις οικογένειές τους . 

Ακολούθησε Κατάθεση Στεφάνων στο μνημείο, από τις οικογένειες των ηρώων, από τους εκπροσώπους του Δήμου Φυλής κι από την Πρόεδρο της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Προσκλητήριο Πεσόντων κατά το οποίο εκφωνήθηκαν τα ονόματα των τεσσάρων ηρώων και συγκεκριμένα των: 
  • Ηλιόπουλου Ιωάννη, Στρατιώτη Μηχανικού της ΕΛΔΥΛ 
  • Θανόπουλου Δημήτρη, Δεκανέα Εφοδιασμού-Μεταφορών της ΕΛΔΥΚ 
  • Κρητικού Νικολάου, Ανθυπασπιστή Πεζικού της ΕΛΔΥΚ 
  • Κλαπάκη Στυλιανού, Υποσμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τήρηση σιγής ενός λεπτού, ενώ τον Εθνικό μας Ύμνο έψαλαν οι προσκεκλημένοι, καθώς η Φιλαρμονική απουσίαζε λόγω των μέτρων πρόληψης κατά του κορονοϊού. Στα μέτρα πρόληψης οφείλεται και η αποστολή περιορισμένου αριθμού προσκλήσεων για την εκδήλωση και ειδικότερα στους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους του Ζεφυρίου και στα μέλη των οικογενειών των τεσσάρων ηρώων. 

Ακολουθούν οι σύνδεσμοι χαρακτηριστικά Videos και πλούσιο φωτογραφικό υλικό
























0 comments:

Δημοσίευση σχολίου