Παράταση ως την Κυριακή 25 Οκτωβρίου δόθηκε “Στους Ανθρώπους στον Χρόνο” λόγω της μεγάλης επικεψιμότητας ...

 


Της Εύης Τριανταφύλλου 

Μπορεί η εποχή, που ζούμε να χει και σκοτεινές μέρες... Μπορεί στα Αισχύλεια 2020, όπως συνέβη και με άλλα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα, να “στράβωσαν” όλα και  το πρόγραμμα εκδηλώσεων, στο μεγαλύτερο μέρος του, να ματαιώθηκε λόγω της πανδημίας ...


Κι όμως! Μια αχτίδα ελπίδας λάμπει αυτές τις μέρες και φωτίζει το Παλαιό Ελαιουργείο της αγαπημένης Ελευσίνας. 

Κάνοντας έναν τυχαίο περίπατο εκεί το βράδυ της Κυριακής 4 Οκτωβρίου είδα φως και μπήκα, για να αντικρίσω τη συγκλονιστική Εικαστική Έκθεση “Άνθρωποι στο χρόνο”, που θα παραμείνει εκεί για το κοινό ως τις 25 Οκτωβρίου. 

Είχα την ευτυχία να με ξεναγήσει στο χώρο η δημιουργός της Ασπασία Σταυροπούλου και να μου μιλήσει για το κάθε έκθεμα χωριστά ...

Έργα και πρόσωπα φτιαγμένα από σκληρά υλικά... Πέτρα, σίδηρο, τσιμέντο. Έργα σμιλεμένα, με σωματική δύναμη και μεγαλείο ψυχής! Με πνοή. Με ένα φύσημα από την ψυχή και την καρδιά της Ασπασίας Σταυροπούλου. 

“Μοιάζεις με γυναίκα που έχει βγει από τοκετό και λάμπει από ευτυχία” της είπα καθώς την άκουγα να μου μιλά για τα έργα της. 
'Έτσι αισθάνομαι” μου απάντησε. “Είναι όλα τους, παιδιά μου!” 

Τα παιδιά της Ασπασίας είναι οι παππούδες, οι γιαγιάδες...Η μάνα ο πατέρας μιας άλλης εποχής όχι πολύ μακρινής από τη σημερινή... 
Οι εργάτες και οι εργάτριες του Ελαιουργείου της Ελευσίνας και γιατί όχι, κάθε ελαιουργείου κάθε εργοστασίου... Άνθρωποι του μόχθου, άντρες και γυναίκες που για να επιβιώσουν, γίνονται ένα με τον χώρο εργασίας τους, τις μηχανές, τη γη. 

“Μηχανές” μερικές φορές και οι ίδιοι. Αλλά, με ιδρώτα που στάζει. Με μάτια που ενίοτε, κοιτούν στο κενό. Με ψυχή και καρδιά. Με χέρια που χάθηκαν σε κάποιο εργατικό ατύχημα. Με κορμιά που κάποιες φορές ονειρεύονται και κάποιες άλλες, δεν αντέχουν και λυγίζουν κάτω από την πίεση του βάρους, της κόπωσης, της ίδιας της ζωής τους... Πάνω απ΄ όλα, άνθρωποι! 

Ας μην τα πούμε όμως όλα, γιατί η Έκθεση θα παραμείνει στο παλιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας ως τις 18 Οκτωβρίου. Αξίζει να φτάσετε ως εκεί γι΄ αυτό το εξαίσιο ταξίδι που αλήθεια! θα σας μείνει αξέχαστο. 

Και φυσικά μια πρόταση και μια προτροπή... Αυτή η Έκθεση αξίζει να ενταχθεί στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης “Eleusis 2023” και τα τέκνα της Ασπασίας Σταυροπούλου ν' αποκτήσουν τη δική τους μόνιμη στέγη...

Την Έκθεση έχουν ήδη επισκεφθεί δίνοντας τα θερμά τους συγχαρητήρια στη δημιουργό τους, η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, o βουλευτής Γιώργος Κώτσηρας, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Eleusis 2023 κ.Μαρμαρινός, ο Δήμαρχος Ελευσίνας k.Οικονόμου, ο Αντιδήμαρχος κ.Παππάς, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Αισχυλείων κ.Τατάκης, η Αντιπρόεδρος κ.Στραιτούρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος, η Αρχαιολόγος κ.Παπαγγελή, από Pilot cities η κ.Λαμπίρη, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ.Λίνγκος, ο Αντιπρόεδρος του ΠΑΚΠΠΑ κ.Ρόκας, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης κ.Βσιλείου, ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΚΠΠΑ κ. Αγριμάκης, ο κ.Θοδωρής Αγγελόπουλος από το Ίδρυμα Κακκογιάννη, μέλη της Επιτροπής Αισχυλείων, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών και βέβαια, απλοί άνθρωποι που αγαπούν τον Πολιτισμό. 

ΚΙ έπεται συνέχεια... Ως τις 25 Οκτωβρίου έχετε καιρό... 











 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου