Βραβεία και Έπαινοι ερμηνειών για τους Υπερφωτισμένους Άνω Λιοσίων στους 3ους Πανελλήνιους Αγώνες της Σπερχειάδας


 

Μέσα σε μια πολύ όμορφη βραδιά όπου τιμήθηκε για την θεατρική της προσφορά η Αιμιλία Υψηλάντη, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 4/10/20 οι 3οι Πανελλήνιοι Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων του ΘΕΣΜα, στο θέατρο Πάνθεον της Σπερχειάδας. Τα βραβεία και οι Έπαινοι δόθηκαν από την κριτική επιτροπή που απαρτιζόταν από τους ηθοποιούς Πηνελόπη Πιτσούλη, Άννα Κουρή και Νίκο Νικολάου, την τραγουδίστρια Ελπίδα, τη σκηνογράφο και ενδυματολόγο Χρύσα Δαπόντε, και τους θεατρικούς συγγραφείς Γιάννη Θηβαίο και Γιώργο Χασάπογλου. 

Η Ομάδα Θεάτρου Άνω Λιοσίων κατάφερε να αποσπάσει κατά πλειοψηφία το Βραβείο Σκηνογραφίας για το σκηνικό που σχεδίασε ο συγγραφέας και σκηνοθέτης του έργου Γιάννης Γαλανόπουλος. 
Πρόκειται για ένα λιτό μεν αλλά ευρηματικό και λειτουργικό σκηνικό που υπηρέτησε αυτό που ήθελε το έργο και που βασικό του κομμάτι ήταν τρεις περιστροφικοί πύργοι ύψους 2,5 μέτρων που η κάθε πλευρά τους, καθώς γύριζαν, παρουσίαζε και άλλο σκηνικό. Για την ιστορία, όταν παρουσιάστηκε το θέμα σχετικά με το πώς θα μεταφερθεί στην Σπερχειάδα το σκηνικό των Υπερφωτισμένων, ο δημιουργός του αποφάσισε να το κόψει και να το μετατρέψει σε αποσπώμενα κομμάτια τα οποία συναρμολογήθηκαν την ημέρα της παράστασης, επειδή πίστευε ότι δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να απουσιάζει από τους 3ους Πανελλήνιους Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων. 

Πολύ θετικά σχόλια απέσπασε η Ομάδα των Υπερφωτισμένων και για τα κοστούμια της, κερδίζοντας και πάλι κατά πλειοψηφία το Βραβείο Ενδυματολογίας. Συγκεκριμένα, η ενδυματολόγος / σκηνογράφος και μέλος της κριτικής επιτροπής Χρύσα Δαπόντε την ώρα της απονομής δήλωσε «Αυτή η παράσταση είχε το μοναδικό κοστούμι που εμένα ως ενδυματολόγο με έκανε να πω: Όπα! Θα μπορούσες να το είχες κάνει εσύ αυτό; Θα το είχες σκεφτεί; Ήταν ένα πάρα πολύ απλό κοστούμι, χωρίς τίποτα κραυγαλέο, το μοναδικό σε αυτό το Φεστιβάλ που για μένα ήταν το σωστό ενδυματολογικό κοστούμι. Ήταν αυτό του νεκροθάφτη Λάζαρου Κόλλυβα στη Μετασεισμική Ακολουθία». Να αναφέρουμε ότι ο συγκεκριμένος ήρωας φορούσε διαφορετικά μπλουζάκια σε κάθε σκηνή, τα οποία απεικόνιζαν φέρετρα σε διάφορες εκδοχές (όπως την θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου να καταλήγει σε φέρετρο!). 

Το έργο που παρουσίασαν οι Υπερφωτισμένοι κέρδισε και δύο σημαντικούς Επαίνους Ερμηνείας. 

Τον πρώτο Έπαινο Ερμηνείας κατέκτησε ο Κωνσταντίνος Κοσμάς για το ρόλο του Λάζαρου Κόλλυβα, υπαλλήλου στο «προχωρημένο» γραφείο τελετών «Ασυνόδευτος». 

Έπαινο Ερμηνείας απέσπασε και η Μπαρμπηλένα Τριανταφύλου για το ρόλο της πληθωρικής ανερχόμενης άνεργης λαϊκής τραγουδίστριας, Αλέκας Μουστρούφα. 

Η παράσταση «Μετασεισμική Ακολουθία ή Πως την κάνουν οι Κινέζοι» ήταν ανάμεσα στις υποψήφιες παραστάσεις για το Βραβείο Σκηνοθεσίας καθώς για το Βραβείο Επιλογής Έργου. 

Οι Υπερφωτισμένοι, έχοντας μόνο 2 χρόνια θεατρικής ζωής, αισθάνονται πολύ υπερήφανοι για την συμμετοχή τους στους 3ους Πανελλήνιους Αγώνες και για την άρτια παρουσία τους στην Σπερχειάδα, και ευχαριστούν την προκριματική επιτροπή για την επιλογή στις 8 καλύτερες ομάδες, την κριτική επιτροπή καθώς και το Θεατρικό Εργαστήρι Σπερχειάδας – Μακρακώμης για την άψογη διοργάνωση και την εξαιρετική φιλοξενία. 

Ευχαριστούν επίσης το Δήμο Φυλής, το Δήμαρχο Χρήστο Παππού, τον Νίκο Χατζητρακόσια για την παραχώρηση του 2ου Λυκείου Άνω Λιοσίων όπου γίνονται οι πρόβες, τις επιχειρήσεις – χορηγούς, τον Γιώργο Μαυροειδή και τον Αργύρη Αργυρόπουλο για τη φροντίδα να μεταφερθεί με πούλμαν ο θίασος στη Φθιώτιδα καθώς και το - βραβευμένο πλέον - σκηνικό του έργου μας στο Φεστιβάλ. 

Τέλος, για μια ακόμη φορά ευχαριστούν θερμά τη σπουδαία ηθοποιό Ελένη Γερασιμίδου για τη συμμετοχή της μέσω ήχου και για την αγάπη της σ’ αυτό το θεατρικό τους ταξίδι!

Live απόσπασμα από την συμμετοχή της θεατρικής Ομάδας στους 3ους Πανελλήνιους Αγώνες 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου