Ανοίγει ο δρόμος για την ανέγερση του 8ου Δημοτικού (Ζωφριά), με χρηματοδότηση 3,6 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών


 

Σταθμό για τα εκπαιδευτικά πράγματα του Δήμου Φυλής αποτελεί η χρηματοδότηση της ανέγερσης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων από το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Το πολυαναμενόμενο έργο, που θα ανακουφίσει τη συνοικία της Ζωφριάς, καθώς, εδώ και πολλά χρόνια, όλοι οι μαθητές συνωστίζονται στο 3ο Δημοτικό, εντάχθηκε, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020, με Απόφαση του Υπουργού Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, στο Πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του είναι 3,596 εκατ. ευρώ, ποσόν που αντιστοιχεί στις δαπάνες ανέγερσης και εξοπλισμού του διδακτηρίου. 

Πρόκειται για ένα κτίριο, πραγματικό κόσμημα, με σύγχρονη αρχιτεκτονική αντίληψη που συνδυάζει την αισθητική με τη λειτουργικότητα. Όπως αναφέρουν οι μελετητές της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Φυλής, στόχος τους υπήρξε «η δημιουργία ενός απλού , οικείου και φιλικού κτιρίου προς τους μαθητές που δεν θα στερείται ποικιλίας και διάθεσης δημιουργίας και χαράς.» 

Το νέο διδακτήριο θα κατασκευαστεί στο Οικοδομικό Τετράγωνο (ΟΤ Κ-2211Α), σε οικόπεδο έκτασης 2.791 τμ, που περικλείεται από τις οδούς ΠΑΝΟΣ-ΔΑΙΔΑΛΟΥ-ΝΙΟΒΗΣ. Η συνολική του επιφάνεια θα φτάσει τα 1287,03 τμ, τα οποία θα αναπτυχθούν σε τρία επίπεδα, δηλαδή υπόγειο, ισόγειο και α’ όροφο. 

Το υπόγειο περιλαμβάνει χώρο στάθμευσης 10 οχημάτων – εκ των οποίων 1 για ΑΜΕΑ-, χώρους για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και αποθήκες. 

Το ισόγειο αποτελεί τον κύριο όγκο του διδακτηρίου και διατάσσεται σε σχήμα Γ. Περιλαμβάνει κυλικείο, γραφείο ενημέρωσης γονέων, 3 αίθουσες διδασκαλίας, χώρο ψυχολόγου, αναμονής, γραμματείας, φύλακα, ιατρείο, γραφείο διευθυντή, γραφείο δασκάλων, αποθήκη σχολικών βιβλίων, χώρο υλικών καθαρισμού, κουζίνα και τραπεζαρία. Κομβικό σημείο του ισογείου η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. 

Ο α΄ όροφος περιλαμβάνει 4 αίθουσες διδασκαλίας, γραφείο συλλόγου γονέων και μαθητικών κοινοτήτων, αίθουσες ξένων γλωσσών, πληροφορικής, φυσικών επιστημών και βιβλιοθήκη –αναγνωστήριο. 

Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του σχολείου δικαιώνει την προσπάθεια του Δημάρχου Χρήστου Παππού, των συνεργατών του και των υπηρεσιών του Δήμου. Αρκεί να αναφερθεί ότι, πριν υποβληθεί η πρόταση χρηματοδότησης στο Υπουργείο Εσωτερικών, είχε εκδοθεί το ΦΕΚ ίδρυσης του σχολείου, είχε κριθεί ο χώρος κατάλληλος, αποζημιώθηκαν οι ιδιοκτήτες και συντάχθηκε η τεχνική μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Φυλής. 

Τις θερμές του ευχαριστίες στον Υπουργό εξέφρασε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. «Αντελήφθη αμέσως το πρόβλημα και έδωσε λύση. Είναι ένας άνθρωπος πρακτικός και αποτελεσματικός», πρόσθεσε. 

Η ολοκλήρωση του νέου σχολείου θα αποτελέσει έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της ανέγερσης διδακτηρίων από το Δήμαρχο Χρήστο Παππού. Επί της θητείας του παραδόθηκαν το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ), το 2ο Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) Άνω Λιοσίων, το 2ο και το 4ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων, το 10ο και το 11ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων. Εξάλλου, στη φάση της ανέγερσης βρίσκονται τρεις Παιδικοί Σταθμοί σε Άνω Λιόσια, Ζεφύρι και Φυλή και στη φάση της μελέτης ένα νηπιαγωγείο στο ιστορικό κέντρο των Άνω Λιοσίων και ένα στη συνοικία της Ζωφριάς. «Η Παιδεία αποτελεί τη μεγάλη προτεραιότητα του Δήμου και τη δική μου», τονίζει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Φυλής.


Οικόπεδο - Τοπογραφικό και Απόφαση 
Μακέτες έργου0 comments:

Δημοσίευση σχολίου