«Υπερφωτισμένοι»: Πρεμιέρα για την κωμωδία «La Nona» στη Νέα Θεατρική Σκηνή Δήμου Φυλής


 Την αξεπέραστη μαύρη κωμωδία «La Nona» του Roberto Cossa παρουσιάζουν για πρώτη φορά οι «Υπερφωτισμένοι» το Σαββατοκύριακο του Αγίου Πνεύματος στη Νέα Θεατρική Σκηνή του Δήμου Φυλής, στο Ζεφύρι (Παναγίας Γρηγορούσης 39). Συγκεκριμένα την Παρασκευή 10/6, το Σάββατο 11/6 και την Κυριακή 12/6 στις 8:30 μ.μ. Το «La Nona» στο οποίο πρωταγωνιστεί ως γιαγιά 100 ετών ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Γαλανόπουλος, αποτελεί την έκτη θεατρική παραγωγή της Ομάδας Θεάτρου Άνω Λιοσίων «Υπερφωτισμένοι» και οι συντελεστές της ανυπομονούν να ξανασυναντηθούν με το θεατρόφιλο κοινό της περιοχής που δίνει πάντα δυναμικό παρόν. Η παράσταση ανεβαίνει με την υποστήριξη ευγενικών χορηγών και του Δήμου Φυλής με ελεύθερη είσοδο (τηλ. κρατήσεων 6972052268).

Η συνέχεια σε Φεστιβάλ Θεάτρου

Μετά τις τρεις παραστάσεις της Πρεμιέρας στο Ζεφύρι, το «La Nona» επιλέχθηκε να παρουσιασθεί στο μη διαγωνιστικό 1ο Αττικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, που θα γίνει ανοικτό θέατρο «Νταμάρι - Αλίκη Βουγιουκλάκη», στα Βριλήσσια, την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 στις 9 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

Στη συνέχεια, οι «Υπερφωτισμένοι» για 4ο συνεχόμενο καλοκαίρι θα ξαναβρεθούν στον Σταφιδόκαμπο Ηλείας, τόπο καταγωγής του σκηνοθέτη τους, το Σάββατο 30 Ιουλίου.

Τέλος, το «La Nona» έχει ήδη προκριθεί να διαγωνισθεί στο 18ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Κορίνθου, στο υπέροχο νεόκτιστο ανοικτό θέατρο «Ειρήνη Παπά», στο Χιλιομόδι, την Τρίτη 26 Ιουλίου στις 9 μ.μ., με σκοπό να κερδίσει τις εντυπώσεις αλλά και κάποια από τα Βραβεία Φεστιβάλ!

Η υπόθεση του «La Nona»

Στην Αργεντινή του 1977 ένα κοριτσάκι ανακαλύπτει στο νέο του σπίτι ένα ημερολόγιο, αφημένο από αυτούς που ζούσαν εκεί πριν... Καθώς το διαβάζει βλέπουμε να ζωντανεύει στη σκηνή η ιστορία της οικογένειας Σπαντόνε. Μια οικογένεια Ιταλών μεταναστών που υποφέρει από την ακατάσχετη λαιμαργία της Nona, μιας 100χρονης γιαγιάς, η οποία καταναλώνει απίστευτες ποσότητες φαγητού, σε σημείο που οδηγεί την οικογένεια σε οικονομικό αδιέξοδο. Όλα τα μέλη της οικογένειας θρέφουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη Nona, θέλοντας να υποθάλψουν τις δικές τους αδυναμίες και να κρύψουν τους δαίμονες που κατοικούν στην ψυχή τους. Η Nona τρώει τα πάντα και …τους πάντες! Έτσι, η οικογένεια επιχειρεί να ξεφορτωθεί με διάφορους τρόπους το …τέρας! Η Nona μπορεί να θεωρηθεί σύμβολο της εξουσίας poy βασανίζει  τους ανθρώπους μέχρι εξόντωσης. Δεδομένου ότι το έργο πρωτοανέβηκε στη διάρκεια μιας από τις πιο αιματοβαμμένες δικτατορίες της Αργεντινής, μπορεί να θεωρηθεί και ως παραβολή της στρατιωτικής εξουσίας. Ο κόσμος που παρουσιάζεται στο La Nona, δυστυχώς, μοιάζει πιο οικείος από ποτέ…

ΔΙΑΝΟΜΗ

Γιάννης Γαλανόπουλος, Μπαρμπηλένα Τριανταφύλλου, Σπύρος Μαυρής, Σοφία Γκαραβέλα, Ισιδώρα Τούντα, Νίκη Πλαβούκου, Μιχάλης Οικονομάκος, Γεωργία Τσώνη, Διονυσία – Ιωάννα Γαλανοπούλου.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία: Γιάννης Γαλανόπουλος

Κείμενο: Roberto Cossa

Μετάφραση: Θεόδωρος Εσπίριτου

Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Γκουβίτσας

Χορογραφίες: Μαρία Μπούκουρη

Σκηνικά – Κοστούμια – Φωτισμοί: Γιάννης Γαλανόπουλος

Μακιγιάζ: Ελίνα Τρύφων

Κατασκευή Σκηνικών: Δημήτρης Δάλλης

Εικαστικά Αφίσας & Προγράμματος: Αλεξάνδρα Γαμπιεράκη

Αφίσα & Πρόγραμμα & Φωτογραφίες: Λιάννα Βασιλάρα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μιχάλης Οικονομάκος

Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Γαλανόπουλος

Φροντιστήριο: Δήμητρα – Ολυμπία Γαλανοπούλου /Δημήτρης Μαρτάκος / Σεβαστή Τσούνη / Βασιλική Χριστοδουλάκη / Μάξιμος Μαυρής

Χειρισμός ήχων / Φώτων: Αντώνης Μαστροθανάσης / Χριστίνα Βασιλείου

Υπερφωτισμένοι

Δημιουργήθηκαν στα Άνω Λιόσια από τον θεατρικό συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιό Γιάννη Γαλανόπουλο τον Οκτώβριο του 2018. Μέχρι σήμερα έχουν παρουσιάσει πέντε θεατρικές παραστάσεις ενώ έχουν λάβει Βραβεία Β΄και Γ΄ καλύτερης παράστασης κριτικής επιτροπής και κοινού, Β’ ανδρικού ρόλου, Βραβεία σκηνογραφίας, ενδυματολογίας, χορογραφίας, Επαίνους ερμηνείας αλλά και πρωτότυπου θεατρικού κειμένου στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ του Δήμου Μονεμβασίας και στους Πανελλήνιους Αγώνες Θεατρικών Εργαστηρίων της Σπερχειάδας. Έχουν παρουσιάσει τις παραστάσεις τους στο θέατρο Πολιτών Περιστερίου, στο Πάρκο Τρίτση, στο Σινέ Ρόδον στον Σταφιδόκαμπο Ηλείας, στο Βορεινό Θέατρο της Ζωφριάς καθώς και στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στις Αχαρνές. Έχουν συνεργαστεί με την Ελένη Γερασιμίδου στο πρωτότυπο έργο του Γιάννη Γαλανόπουλου «Μετασεισμική Ακολουθία ή Πώς την Κάνουν οι Κινέζοι» και τον Γιάννη Ζουγανέλη στο έργο «Εχθροί Εξ Αίματος» του Αρκά. Η ομάδα διαθέτει το δικό της θεατρικό εργαστήρι στα Άνω Λιόσια, στην οδό Πίνδου 71, στην αίθουσα πολιτισμού «Δημήτρης Πετρόπουλος».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου