Πρώτος, μεταξύ όλων των Δήμων της Χώρας, στην εφαρμογή του νέου Λογιστικού Πλαισίου Γενικής Κυβέρνησης ο Δήμος Φυλής


Τα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του νέου Λογιστικού Πλαισίου Γενικής Κυβέρνησης στο Δήμο Φυλής, μέσα από τη συνεργασία της Οικονομικής του Υπηρεσίας με την εταιρία «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ» και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσιάστηκαν, στη διάρκεια Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022 στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων.

Όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Λογιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Σάντρα Κοέν, πρόκειται για μια καινοτόμο προσπάθεια που κατατάσσει το Δήμο Φυλής πρώτο, μεταξύ όλων των ελληνικών Δήμων. Τόνισε ότι το νέο Λογιστικό Πλαίσιο Γενικής Κυβέρνησης που θεσμοθετήθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 54/2018 αποσκοπεί στην καθιέρωση ενιαίου Λογιστικού Πλαισίου σε όλο το Δημόσιο Τομέα, με έναρξη εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου 2023.

Απώτερος στόχος είναι η εναρμόνιση όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, το αργότερο μέχρι το 2030. Πρόσθεσε ότι από την εφαρμογή του νέου Λογιστικού Σχεδίου Γενικής Κυβέρνησης στο Δήμο Φυλής προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία θα τεθούν υπόψη του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τη Σάντρα Κοέν στα συμπεράσματα περιλαμβάνονται πλεονεκτήματα, αλλά και προβλήματα προς επίλυση, όπως ότι δεν καλύπτονται πλήρως όλα τα οικονομικά μεγέθη των ΟΤΑ κι ότι θα πρέπει να γίνει ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Στην άριστη συνεργασία με την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Φυλής και με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο για την εφαρμογή του νέου Λογιστικού Πλαισίου Γενικής Κυβέρνησης αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ Θάνος Πολύδωρος. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία απέφερε απτά και αποτελέσματα, όπως η μεταφορά των οικονομικών στοιχείων των ετών 2019 και 2020 στο νέο Λογιστικό Πλαίσιο, ώστε να μελετηθούν, πάνω σε πραγματικά δεδομένα, τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες.

Χαιρετισμό απηύθυνε, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Μπούρας, ο οποίος εκθείασε την προσπάθεια του Δήμου Φυλής στους τομείς της ανάπτυξης και της χρηστής διακυβέρνησης. «Ο Δήμος Φυλής καινοτομεί πάνω σε ένα σημαντικό λογιστικό εργαλείο που θεσμοθέτησε η Πολιτεία, το οποίο ενισχύει την διαφάνεια και τη λογοδοσία στα οικονομικά του Δημόσιου Τομέα.

Στη χρησιμότητα του νέου Λογιστικού Σχεδίου αναφέρθηκε, με την ιδιότητα του οικονομολόγου, ο Βουλευτής Δυτ. Αττικής Ευάγγελος Λιάκος, ενώ ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς τόνισε ότι ο Δήμος καινοτομεί και στην οικονομική διαχείριση. Δεν παρέλειψε να εκφράσει τις δημόσιες ευχαριστίες του στο Θανάση Μπούρα για τη διαχρονική του υποστήριξη και ιδιαίτερα στην κρίσιμη περίοδο του 2014, όταν, χάρη και στη δική του συμβολή, ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, τέθηκαν οι βάσεις για την οικονομική εξυγίανση του Δήμου. Ευχαριστίες απηύθυνε και στον επικεφαλής της εταιρίας ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ Σταύρο Λιάπη, ο οποίος απουσίαζε λόγω πρόσκαιρου προβλήματος υγείας.

Παρευρέθηκαν ο επιλαχών Βουλευτής Σταμάτης Πουλής, οι εκπρόσωποι του Μητροπολίτη Ιλίου κ.κ. Αθηναγόρα και της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), αντίστοιχα, πατήρ Τίτος Χρήστου και ο Χαράλαμπος Καούκης (πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου και υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών). Παρόντες Αντιδήμαρχοι, αναπλ. Δήμαρχοι, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων και πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Φυλής, τους οποίους, ο Χρήστος Παππούς, ευχαρίστησε, ιδιαιτέρως, για τη συμβολή τους στην οικονομική και γενικότερη λειτουργία του Δήμου.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου