Με βαθιά συγκίνηση το ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες της κυπριακής τραγωδίας στο Ζεφύρι

Τους τέσσερις ηρωικούς πολεμιστές του Ζεφυρίου και των Άνω Λιοσίων που θυσιάστηκαν πολεμώντας στην Κύπρο το Καλοκαίρι του 1974, τίμησε και φέτος, 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή στο μαρτυρικό νησί, ο Δήμος Φυλής, παρουσία εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, ιερέων και δεκάδων επισήμων και δημοτών.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο του Νικόλαου Κρητικού στην πλατεία Ελλήνων Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας του Ζεφυρίου, το απόγευμα της Τετάρτης 29 Ιουνίου 2022 αποδόθηκαν τιμές, στον Αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας Ανθυποσμηναγό Στυλιανό Κλαπάκη και στους τρεις πολεμιστές της ΕΛΔΥΚ, δηλαδή στο Στρατιώτη Μηχανικού Ιωάννη Ηλιόπουλο, στο Δεκανέα Εφοδιασμού Μεταφορών Δημήτριο Θανόπουλο και στον Ανθυπασπιστή Πεζικού Νικόλαο Κρητικό.

Στο μνημείο εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τους τέσσερις πεσόντες στην Κυπριακή Τραγωδία από τον Πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Άγγελο Κανέλο, προϊστάμενο των Ιερών Ναών Παναγίας Γρηγορούσας και Αγίου Στυλιανού Ζεφυρίου και τον πρωτοπρεσβύτερο εφημέριο της Παναγίας Γρηγορούσας Θεοφάνη Θεοφάνους.

Στεφάνια κατέθεσαν οι Ιερείς, ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Αδάμου, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ζεφυρίου Ταξιαρχία Λαθουράκη, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας Μαρία Καλμπουρτζή, ο πρ. Γεν Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ Ανδρέας Τσώκος, ο Α' επιλαχών Βουλευτής Δυτικής Αττικής Σταμάτης Πουλής και μέλη των οικογενειών των πεσόντων, ενώ αποδόθηκαν τιμές από τη Φιλαρμονική του Δήμου Φυλής, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της Νίκου Καλομοίρη.

Χαιρετισμό απηύθυναν μνημονεύοντας τη θυσία των τοπικών Ηρώων που τα ονόματά τους γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στην Ιστορία του τόπου αλλά και όλης της Ελλάδας, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Αδάμου και ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Φυλής Γιάννης Μαυροειδάκος.

Τη συγκίνηση και ικανοποίηση των μελών της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, για τις πρωτοπόρες και ευαίσθητες διοργανώσεις τιμής και σεβασμού του Δήμου Φυλής, προς τα πρόσωπα των δοξασμένων ηρώων και των οικογενειών τους, μετέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Καλμπουρτζή. «Ο Δήμος Φυλής κρατά γερά το σκήπτρο της πρωτοπορίας στην καταχώριση των δοξασμένων γεγονότων του 1974 με τις σεμνές, μα συνάμα ουσιαστικές τελετές μνήμης και τιμής των πρωτεργατών δημοτών του. Κάνοντας την αρχή, δίνοντας το παράδειγμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κύρια στο ελληνικό κράτος, για την υποχρέωση της επίσημης καταγραφής της ιστορίας του 1974», τόνισε η κα Μαρία Καλμπουρτζή.

Στην τελετή παρέστησαν εκτός των προαναφερόμενων οι Αντιδήμαρχοι Ελένη Λιάκου, Θανάσης Σχίζας και Γιώργος Αβράμης, ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκος Χατζητρακόσιας, οι αναπληρωτές Δημάρχου Γιώργος Ραφτέλης, Γιώργος Κρητικός, Γιώργος Σονίδης και Τόλης Βαδεβούλης, ο Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Ζεφυρίου Γιώργος Κούρκουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Σταμάτης Σερέπας, οι πρώην Δήμαρχοι Ζεφυρίου Φωτεινή Γιαννοπούλου και Ιωάννης Λάππας, το μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγνοουμένων Κύπρου Χρήστος Κοτρόπουλος και εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων του Δήμου.

Χαρακτηριστικά βίντεο και φωτό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου