Δήλωση Σταμάτη Πουλή για τη συμπλήρωση πέντε ετών από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική


Με αφορμή την συμπλήρωση πέντε ετών από τις φονικές πλημμύρες που χτύπησαν τη Δυτική Αττική, ο Α’ Επιλαχών Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής Σταμάτης Πουλής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή είναι ημέρα μνήμης για τη Δυτική Αττική. Στις 15 Νοεμβρίου του 2017 θρηνήσαμε την τραγική απώλεια 24 συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους στη λάσπη που έπνιξε πρωτίστως τη Μάνδρα, την Ελευσίνα, τη Νέα Πέραμο και τη Μαγούλα. Μια καταστροφή που ήρθε ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης πλημμύρας που έχει χτυπήσει την Αττική με βάση τον αριθμό θυμάτων. Εκείνη τη μαύρη ημέρα, μιάμιση ώρα βροχόπτωσης ήταν αρκετή για να χάσουμε 24 συμπολίτες μας από την Μάνδρα και να καταστραφούν συνολικά πάνω από 1.500 κτίρια, κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις.

Μια σύγχρονη Πολιτεία και κοινωνία, οφείλει να εστιάζει στην πρόληψη και να διασφαλίζει ότι τέτοιες καταστροφές δεν θα ξανασυμβούν. Στο πλαίσιο αυτό, η Πολιτεία φρόντισε να λάβει μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζονται και υλοποιούνται μεγάλα περιβαλλοντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στις περιοχές Φυλής, Νέας Περάμου και Μάνδρας. Πρόκειται για έργα ζωτικής σημασίας, που θα εξασφαλίσουν τη θωράκιση της Δυτικής Αττικής απέναντι σε καταστροφές από πλημμύρες.

Ειδικότερα για τη Μάνδρα τα συμβασιοποιημένα έργα που εκτελούνται ξεπερνούν τα 32 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων 10,9 εκατ. αφορούν αντιπλημμυρικά έργα, 16,6 εκατ. έργα οδοποιίας και 1,8 εκατ. τη συντήρηση της Εθνικής Οδού Αθηνών Θηβών, ενώ υπήρξε συμπληρωματική σύμβαση με επιπλέον 6,6 εκατ. ευρώ για τα έργα οδοποιίας.

Επιπλέον, 113 επιχειρήσεις έλαβαν ως αποζημίωση συνολικά 4.080.698,08 ευρώ για την αποκατάσταση των καταστροφών που υπέστησαν.

Με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί πραγματικότητα, ο εφησυχασμός ισοδυναμεί με έγκλημα. Οφείλουμε να ενισχύσουμε διαρκώς τη δυνατότητα αντίδρασης, ανάσχεσης και αποτροπής των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών. Κάτι που απαιτεί, διαρκή επαγρύπνηση, ετοιμότητα, αποφασιστικότητα και δράσεις πρόληψης.

Συνεχίζουμε καθημερινά τον αγώνα για τη θωράκιση της ανθρώπινης ζωής και της ασφάλειας των πολιτών της Δυτικής Αττικής.»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου