Αθανάσιος Μπούρας: Επετειακή αναφορά στη Βουλή για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και την Εθνική Αντίσταση

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 Ολομέλεια της Βουλής συνεδρίασε με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και την Ημέρα Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης.

Στην επετειακή αυτή συνεδρίαση, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, Θανάσης Μπούρας, ως Προεδρεύων στην Ολομέλεια ανέφερε τα εξής:

«Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Επίσης, στη χώρα μας εορτάζεται η Εθνική Αντίσταση του λαού μας κατά των Δυνάμεων της Κατοχής.

Η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, τιμώντας τις αδελφές Μιραμπάλ, οι οποίες δολοφονήθηκαν τη δεκαετία του ’60 με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο, στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία και αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί κάποια μορφή κακοποίησης.

Είναι καθήκον όλων μας, και πρωτίστως όσων από εμάς έχουμε θεσμικό ρόλο, να προστατεύσουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες από τέτοια φαινόμενα, να δουλέψουμε για την κατάρριψη των κοινωνικών στερεοτύπων, να φροντίσουμε για την τιμωρία των θυτών και για την προστασία των θυμάτων.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, κάνοντας νόμο του κράτους την πρώτη διεθνή συνθήκη που ορίζει και κατονομάζει την έμφυλη βία, δηλαδή τη βία με βάση το φύλο, θέτοντας έτσι την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών σε προτεραιότητα.

Ακόμη, η αυξανόμενη δημοσιοποίηση από γυναίκες από όλες τις περιοχές φέρνει στο φως το μέγεθος του προβλήματος και καταδεικνύει τη δύναμη των γυναικείων κινημάτων να κινητοποιήσουν και να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία για την εξάλειψη της παρενόχλησης και της βίας.

Τόσο η ελληνική, όσο και η παγκόσμια, κοινωνία συγκλονίζονται από τα περιστατικά βίας που συνεχώς αποκαλύπτονται. Η σημερινή εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία μας καθιστά ενήμερους και μας κινητοποιεί να αναλάβουμε δράση περισσότερο από ποτέ.

Ταυτόχρονα, σήμερα, εμείς οι Έλληνες γιορτάζουμε την Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης, η οποία καθιερώθηκε με αφορμή την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου το 1942.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου οδήγησε στη διακοπή της μοναδικής σιδηροδρομικής σύνδεσης βορρά- νότου στην Ελλάδα για έξι εβδομάδες και στη μείωση πολεμοφοδίων και πρώτων υλών, δυσκολεύοντας έτσι ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Το ιστορικό αυτό ορόσημο είναι σύμβολο ενάντια στην τριπλή κατοχή, γερμανική, ιταλική και βουλγαρική, που αντιμετώπισε η πατρίδα μας.

Η νίκη του Γοργοποτάμου συμβολίζει τη νίκη ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό και αποτελεί μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης ιστορίας μας.

Η σημερινή επέτειος μας θυμίζει ότι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν να μεγαλουργήσουν και αποτελεί για όλους μας πολιτική παρακαταθήκη, αυτό δηλαδή που είναι ακόμη και σήμερα το χρέος μας προς το έθνος, που είναι ο σεβασμός για την πατρίδα, ο αγώνας για την ελευθερία, την πρόοδο και την αναγέννηση, εθνική και κοινωνική.

Η ενότητα, η αλληλεγγύη και η ομόνοια, στοιχεία που συνθέτουν το ελληνικό μεγαλείο, αποτελούν τη βαριά κληρονομιά μας.»

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου