Νέο μεγάλο έργο για την οδική ασφάλεια εξασφάλισε ο Δήμος Φυλής

...


Συνεχίζεται η προσπάθεια του Δήμου Φυλής για την οδική ασφάλεια και ιδίως για την οδική ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Σε συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα, από τον Αναπλ. Δήμαρχο Γιώργο Ραφτέλη, με εκατοντάδες παρεμβάσεις, στην κάθετη και οριζόντια σήμανση, ο Δήμος πέτυχε την έγκριση ενός νέου σημαντικού έργου, με προϋπολογισμό 2,8 εκατ. Ευρώ, με το οποίο φιλοδοξεί να βελτιώσει, ακόμα περισσότερο τις υποδομές του, ώστε να περιορίσει, στο ελάχιστο, τα τροχαία δυστυχήματα. Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και η σχετική πρόταση που είχε υποβάλει, από τον περασμένο Ιούλιο (29-07-2022), ο Δήμος Φυλής, εγκρίθηκε, στις 23 Δεκεμβρίου 2022, με κοινή Υπουργική Απόφαση των Αναπλ. Υπουργών Θεόδωρου Σκυλακάκη και Στέλιου Πέτσα. Ο Δήμος θα συμβάλει με ίδιους πόρους 700.000 €.


Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε 37 οδούς της πόλης για ανακατασκευή και 27 οδούς έξω από σχολικά κτίρια για τοποθέτηση εγχρώμου λεπτοτάπητα, της κατάλληλης σήμανσης και αστικού εξοπλισμού και συγκεκριμένα:

α. Οδοί της πόλης: Με την παρέμβαση προτείνεται η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των πολλαπλών σοβαρών προβλημάτων που παρατηρούνται στις υφιστάμενες υποδομές και της ασφάλειας των πεζών. Προβλέπεται ανακατασκευή ασφαλτοστρωμένων οδών σε επικίνδυνα σημεία.


β. Οδοί γύρω από σχολεία: Εφαρμογή έγχρωμων λεπτοτάπητων στις οδούς, όπου απαιτείται μείωση της ταχύτητας και αυξημένη προσοχή, κατάλληλη σήμανση και αστικός εξοπλισμός για πεζούς, ποδηλάτες, μαθητές.


γ. Γενικές Εργασίες: Ανακατασκευή διαβάσεων, όπου απαιτείται, με έγχρωμα υλικά σε συνδυασμό με τον κατεβιβασμό πεζοδρομίων για ΑΜΕΑ, διαγραμμίσεις και ανακλαστήρες. Επαναδημιουργία υπάρχουσας οριζόντιας σήμανσης/ διαγραμμίσεις για την οριοθέτηση του απαραίτητου χώρου ελιγμών και κίνησης οχημάτων, θέσεων στάθμευσης οχημάτων, μοτοσυκλετών, ποδηλάτων, οχημάτων ΑμεΑ, σε σημεία όπου η υπάρχουσα δεν πληροί τις προδιαγραφές, είναι καταστραμμένη ή απουσιάζει. Επαναδημιουργία κατακόρυφης σήμανσης (πληροφοριακές, καθοδηγητικές ή συνδυαστικές πινακίδες), σε σημεία όπου η υπάρχουσα δεν πληροί τις προδιαγραφές, είναι κατεστραμμένη ή απουσιάζει. Ανακατασκευή/δημιουργία πεζοδρομίων για ασφαλή διάβαση πεζών και προσαρμογή στάθμης υφιστάμενων φρεατίων επίσκεψης δικτύων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.


Μετά την έγκριση του έργου, θα συνεχιστεί, από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάση Σχίζα και τον επιστημονικό συνεργάτη του Δημάρχου Γιάννη Λιάκο ο αγώνας δρόμου για την ωρίμανσή του, καθώς:

  • Μέχρι την 31/01/2023, θα πρέπει να έχει αναρτηθεί Περίληψη Διακήρυξης του έργου.

  • Μέχρι την 30/6/2023, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανάθεση των συμβάσεων από πλευράς των Δικαιούχων με την ανάδειξη οριστικού αναδόχου. Μετά το πέρας των ανωτέρω ημερομηνιών όσες προτάσεις δεν έχουν επιτύχει τους ανωτέρω στόχους, απεντάσσονται από το Πρόγραμμα και τα υποβαλλόμενα στοιχεία επιστρέφονται στους Δικαιούχους. Το Πρόγραμμα ολοκληρώνεται την 31.12.2025. Οι εργασίες από τους Αναδόχους των έργων πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως 30.09.2025.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς.


«Μετά την πρόσφατη ένταξη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης 9 σχολείων του Δήμου σε Άνω Λιόσια-Ζεφύρι και Φυλή, θωρακίζουμε, τώρα, τα σχολεία μας, αλλά και 37 ακόμα δρόμους, από πλευράς οδικής ασφάλειας. Στόχος μας η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και για το λόγο αυτό εφιστούμε την προσοχή των συνδημοτών μας. Ο Δήμος θα κάνει το χρέος του, αλλά σπουδαίο ρόλο θα παίξει και η προσωπική μας ευθύνη. Σε όλα τα θέματα ο ανθρώπινος παράγοντας έχει μεγάλη σημασία. Ευχαριστώ τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Θανάση Μπούρα για τη βοήθειά του, όπως και τους συνεργάτες μου που δούλεψαν για την υποβολή της τεκμηριωμένης πρότασής μας, η οποία εγκρίθηκε πανηγυρικά», δήλωσε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου