Ας γνωριστούμε με τη Γυμναστική ...


Η προπονήτρια των Τμημάτων Γυμναστικής του Αθλητικού – Πολιτιστικού Οργανισμού (Ν.Π.Δ.Δ η Πάρνηθα) του Δήμου Φυλής και διακεκριμένη αθλήτρια Σοφία Σερέπα, στο Κλειστό της Δροσούπολης το απόγευμα του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου με τιμώμενο πρόσωπο τον Ολυμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκο, “υπερασπίστηκε” επάξια και με σαφήνεια τον τίτλο της εκδήλωσης “Ας γνωριστούμε με τη Γυμναστική”

Κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, η ομιλία την οποία εκφώνησε, τα λέει όλα!


Αγαπητοί γονείς, αγαπημένα μας παιδιά, κυρίες και κύριοι καλησπέρα!


Σκοπός της σημερινής εκδήλωσης, είναι να γνωρίσουμε όλοι λίγο καλύτερα το άθλημα που λέγεται γυμναστική. Πως ξεκινά ένα παιδί τη γυμναστική, πως εξελίσσεται και μέχρι που μπορεί να φτάσει. Ένα άθλημα που καλλιεργείται στο Δήμο μας από το 2013. Απασχολεί σταθερά πάνω από 120 παιδιά και είναι βέβαιο, ότι η δύναμη αυτή θα ήταν πολλαπλάσια αν ο χώρος το επέτρεπε. Έχει παρουσιάσει μεγάλη άνθηση, ενώ έχει ήδη στο ενεργητικό του, πολλές επιτυχίες.

Τα είδη της γυμναστικής είναι η ενόργανη, η ρυθμική, η ακροβατική, το τραμπολίνο, η ΓγΟ, η αεροβική και τα τελευταία χρόνια το παρκούρ και η καλλισθενική γυμναστική. Κάποια από αυτά είναι Ολυμπιακά αθλήματα. Κάποια έχουν διαγωνιστική μορφή.

Το άθλημα που καλλιεργεί το τμήμα μας σύμφωνα με τον ορισμό της παγκόσμιας ομοσπονδίας είναι η ΓγΟ. Η ΓγΟ, περιλαμβάνει μια ποικιλία δραστηριοτήτων κατάλληλες για κάθε φύλλο,ηλικία, ικανότητα και πολιτιστικό υπόβαθρο, συμβάλλοντας έτσι στην προσωπική υγεία, στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και στην ευζωία των ατόμων σωματικά, κοινωνικά, πνευματικά και ψυχολογικά.

Η ΓγΟ είναι το άθλημα που συνδυάζει σε μια ομαδική χορογραφία, στοιχεία ενόργανης, ακροβατικής, ρυθμικής, τραμπολίνο και χορό, με ή χωρίς όργανα, σε όποιο συνδυασμό θέλουν οι εμπλεκόμενοι. Όμως μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να δημιουργήσουμε μια χορογραφία, τα παιδιά γυμνάζονται πάνω στο βασικό ασκησιολόγιο της ενόργανης γυμναστικής

Η ενόργανη γυμναστική, είναι εκείνη η μορφή της άσκησης που οι αθλητές εκτελούν ακροβατικά στοιχεία, τελειοποιώντας τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος, εφαρμόζοντας στη πράξη νόμους της φυσικής. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, είναι απαραίτητο να καλλιεργηθούν όλες οι φυσικές ικανότητες που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της σωματικής απόδοσης. Έτσι λοιπόν αναπτύσσεται η δύναμη, η ευλυγισία , η ταχύτητα, η εκρηκτικότητα, ο νευρομυικός συντονισμός και η ισορροπία. Ταυτόχρονα όμως, εξασκείται ο αθλητής και σε πνευματικό επίπεδο αφού εκπαιδεύεται η συγκέντρωσή του, η πειθαρχεία, η αντίληψη, η προσήλωση στο στόχο μέσα από την υπομονή και τη επιμονή, η υπερνίκηση του φόβου και η ανθεκτικότητα σε ψυχικές πιέσεις, αλλά και μικρές ματαιώσεις που βιώνει στη προπόνηση.

Η γυμναστική λοιπόν διαπλάθει χαρακτήρα. Ο αθλητής αποκτά αυτοπεποίθηση, αλλά ταυτόχρονα μαθαίνει να σέβεται τον εαυτό του και τα προσωπικά του όρια, αλλά και τους συναθλητές του, αφού γνωρίζει πόσος κόπος χρειάζεται για να αποκτηθούν τέτοιες δεξιότητες.

Πολλαπλά λοιπόν τα οφέλη. Γι΄ αυτό η γυμναστική θεωρείται η μητέρα όλων των αθλημάτων. Παιδιά που σε μικρότερη ηλικία έχουν ασχοληθεί μ΄αυτήν, έχοντας κατάλληλα εφόδια όπως ένα δυνατό μυικό σύστημα και ένα εκπαιδευμένο μυαλό διαπρέπουν σε όλα τα άλλα αθλήματα.

Η ΓγΟ, μπορεί να έχει μορφή επίδειξης (φεστιβάλ), τοπικού χαρακτήρα μέχρι παγκόσμιας εμβέλειας, όπως οι παγκόσμιες γυμνστράδες, ή διαγωνιστική μορφή (contest), περιφερειακής, εθνικής, ή παγκόσμιας εμβέλειας (world gym for life challenge), αλλά όχι μορφή αγώνων. Είναι μια βασική μορφή προπόνησης στα αρχικά στάδια, ενώ μέσω των διαγωνισμών αυξάνονται τα κίνητρα για συστηματικότερη, πιο απαιτητική και μεγαλύτερης επιβάρυνσης προπόνηση. Έτσι από το στάδιο του μαζικού αθλητισμού, περνάμε σε ένα ενδιάμεσο, χωρίς να αγγίζουμε τα όρια του αγωνιστικού αθλητισμού.

Το τμήμα ΓγΟ του Δήμου μας, με τη προδιαγωνιστική και τη διαγωνιστική του ομάδα, έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς εθνικού χαρακτήρα, έχοντας σημαντικές επιτυχίες. Μετά από μία χάλκινη θέση στο star gym contest το 2015, όπου και ήταν η παρθενική της εμφάνιση σε διαγωνισμούς, συγκαταλέγεται σταθερά στις χρυσές ομάδες τα τελευταία 4 χρόνια, κατακτώντας και ειδικά βραβεία. Βραβείο κοινού το 2016 στο ego star gym contest, καλύτερης ομάδας χορού το 2018 και το 2019 στο astro gym contest και στο cosmogym contest αντίστοιχα και βραβείο προβολής θετικών μηνυμάτων ζωής στο poseidon gymnastics for all challenge το 2019.

Μετα από διακοπή όλων των διοργανώσεων για 2 χρόνια λόγω της πανδημίας, επανήλθαμε σε μια κανονικότητα το καλοκαίρι του 22 όπου και συμμετείχαμε στο cosmogym summer for all festival με ένα πρόγραμμα αντάξιο των προσδοκιών.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά βέβαια, η προσπάθεια είναι συλλογική. Καταλήγει στο γυμναστήριο, στους αθλητές και στους προπονητές, αλλά ξεκινά από την κεφαλή του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Φυλής, τον πρόεδρο κ. Γιώργο Μαυροειδή. Χωρίς την αμέριστη υποστήριξή του και το ενδιαφέρον του για το τμήμα, τίποτα δεν θα ήταν εφικτό.

Ήταν εκεί, σε κάθε μας αίτημα. Προσλαμβάνοντας εξειδικευμένο έμψυχο δυναμικό, ενισχύοντας την υλικοτεχνική υποδομή , αναγνωρίζοντας την προσπάθειά μας, καλύπτοντας σε κάθε επίπεδο την συμμετοχή μας σε διοργανώσεις (κοστούμια, σκηνικά, μουσική επένδυση, αντίτιμο συμμετοχής, μετακινήσεις), παραχωρώντας την συμμετοχή μας σε διοργανώσεις εκτός Αττικής, προσφέροντας εκπαιδευτικές αλλά και ψυχαγωγικές εκδρομές στο τμήμα, επικροτώντας με τη φυσική του παρουσία σε διαγωνισμούς, τα αποτελέσματα της δουλειάς μας.

Θέλω λοιπόν να εκφράσω ένα μεγάλο δημόσιο ευχαριστώ για όσα έχει προσφέρει στο τμήμα , αλλά και για την εμπιστοσύνη που έχει δείξει στο πρόσωπό μου όσα χρόνια συνεργαζόμαστε. Εύχομαι και ελπίζω να ανεβάσουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Θέλω να πιστεύω ότι ο επόμενος στόχος μας, είναι η δημιουργία ενός προπονητηρίου αποκλειστικά για την γυμναστική, γιατί η αλήθεια είναι, ότι η συνύπαρξη τριών αθλημάτων στον ίδιο χώρο, είναι πάρα πολύ δύσκολη και αναμφίβολα θέτει περιορισμούς.

Θα ήθελα να κλείσω αυτήν την αναφορά στη γυμναστική, επισημαίνοντας τον διαχωρισμό της αγωνιστικής ενόργανης γυμναστικής και της ΓγΟ. Η αγωνιστική ενόργανη, είναι το Ολυμπιακό εκείνο άθλημα στο οποίο οι αθλητές αγωνίζονται, οι γυναίκες σε 4 όργανα (άλμα, δίζυγο, δοκό ισορροπίας και έδαφος) και οι άντρες σε 6 όργανα (έδαφος, πλάγιο ίππο, κρίκους, άλμα, δίζυγο, μονόζυγο). Οι αθλητές της αγωνιστικής ενόργανης γυμναστικής καλούνται να ξεπερνούν διαρκώς τα ανθρώπινα όρια, ενώ οι προπονήσεις τους είναι πολύωρες και επίπονες. Όλα αυτά τα υπέροχα ακροβατικά προγράμματα, που απολαμβάνουμε εμείς στα στάδια, επιτυγχάνονται με ατέλειωτες εργατοώρες στο γυμναστήριο. Οι αθλητές μετέχουν σε εθνικά πρωταθλήματα, συναγωνίζονται, κρίνονται, βαθμολογούνται και προκρίνονται σε υψηλότερες κατηγορίες αγώνων και όχι διαγωνισμών. Από εθνικούς αγώνες σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια και Ολυμπιάδες. Παύει λοιπόν όλο αυτό να έχει μορφή ερασιτεχνικού αθλητισμού και φτάνει το υψηλότερο επίπεδο εξέλιξης ενός αθλητή. Ένας τέτοιος αθλητής αγωνιστικής ενόργανης γυμναστικής είναι και ο σημερινός επίσημος προσκεκλημένος μας , ο Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος!

Ο κ. Ταμπάκος έχει κατακτήσει συνολικά 13 πανελλήνια πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες, έχει διακριθεί σε βαλκανικούς αγώνες, διεθνή meeting και μεσογειακούς.

Έχει κατακτήσει την 3η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1998, την 2η το 2002 και την 1η το 2000 και το 2004.

Υπήρξε παγκόσμιος πρωταθλητής το 1999 παίρνοντας την 3η θέση και το 2003 όπου και κατέκτησε την 1η, ενώ κορυφαίες του στιγμές είναι η 2η θέση στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Σίδνεϊ το 2000 και φυσικά η πρώτη θέση, το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 στο αγώνισμα των κρίκων.

Είναι μεγάλη μας τιμή κ. Ταμπάκο να σας έχουμε απόψε εδώ να λαμπρύνεται με την παρουσία σας την εκδήλωσή μας και να δώσετε τα φώτα σας στη νεολαία μας.


✅ Η Σοφία Σερέπα είναι: Διεθνής κριτής αγωνιστικής ενόργανης γυμναστικής, καθηγήτρια φυσικής αγωγής με ειδικότητα στην ενόργανη γυμναστική και προπονήτρια ΓγΟ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου