Συγκίνηση, ευχές και “γεύση” Αποκριών στην Βασιλόπιτα της ΓΡΙΖΑΣ

Στιγμές συγκίνησης , άρωμα ελληνικής παράδοσης αλλά και γεύση Αποκριάς είχε η πολιτιστική βραδιά που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αρβανίτικου Πολιτισμού Άνω Λιοσίων η “ΓΡΙΖΑ” για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, το βράδυ του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου 2023 στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα “Μελίνα” Μερκούρη του Δημαρχείου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την άκρως ενδιαφέρουσα κι επίκαιρη ομιλία λόγω του ανοίγματος του Τριωδίου της Αποκριάς (την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023) , της διακεκριμένης Λαογράφου Δρ. Αικατερίνης Πολυμέρου – Καμηλάκη η οποία αναφέρθηκε σε κορυφαία Αποκριάτικα ήθη και έθιμα, από πολλές γωνιές της Ελλάδας.

Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φυλής π. Τίτος Χρήστου συνεπικουρούμενος από τον διάκονο Μιχαήλ Γιαννακέλη ενώ στη συνέχεια τον κόσμο και τους επίσημους προσκεκλημένους καλωσόρισε, ο Πρόεδρος της ΓΡΙΖΑΣ Γιώργος Καραϊσκάκης.

Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι κυρίαρχος στόχος του Αρβανίτικου Συλλόγου Άνω Λιοσίων είναι η διατήρηση της Παράδοσης και η μεταλαμπάδευση των ηθών και των εθίμων στις επόμενες γενιές, επιλογή που οδήγησε και στην πρόσκληση της διαχρονικής φίλης της ΓΡΙΖΑΣ κας Καμηλάκη, που με την παρουσία και την εισήγησή της, κόσμησε την βραδιά.

Ο Γιώργος Καραϊσκάκης στάθηκε επίσης στο ευχάριστο γεγονός ότι πριν λίγες μέρες τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παρέλαβαν από τον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού τα κλειδιά της νέας Στέγης της ΓΡΙΖΑΣ που ήταν ένα όνειρο ζωής, 35 ετών! Ανακοίνωσε επίσης ότι η Στέγη της ΓΡΙΖΑΣ θα ονομαστεί “Γεώργιος Λίοσης, αίθουσα Καραντζά”

Ο Πρόεδρος κλείνοντας ευχήθηκε ολόθερμες ευχές για καλή ανάρρωση στον επίτιμο κι επί σειρά ετών Πρόεδρο της ΓΡΙΖΑΣ Αλέξανδρο Σύρμα, που για πρώτη φορά φέτος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω προβλήματος υγείας.

Ο Γιώργος Καραϊσκάκης μάλιστα κάλεσε στο βήμα τον Πρόεδρο της Κοινότητας Άνω Λιοσίων Νίκο Λιόση και του αφιέρωσαν από κοινού το πρώτο κομμάτι της πίτας.

Θερμές ευχές στον Σύλλογο απηύθυνε εν συνεχεία ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, με την προτροπή να χαρούν το νέο τους “Σπίτι” που θα αποτελέσει φάρο πολιτισμού σε έναν τόπο που συναντιούνται άνθρωποι και πολιτισμοί, από πολλές γωνιές της Ελλάδας.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους δίνοντας τις ευχές τους, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, ο βουλευτής Ν.Δ Ευάγγελος Λιάκος, ο Πρόεδρος Πολιτισμού – Αθλητισμού Γιώργος Μαυροειδής, ο Πρόεδρος της πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γιάννης Κρεμύδας, ο Πρόεδρος της δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκος Χατζητρακόσιας, οι αναπληρωτές Δημάρχου Χρυσούλα Κουράση, Βασίλης Γεωργιάδης και Γιώργος Κρητικός, ο Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Άνω Λιοσίων Παναγιώτης Καμαρινόπουλος, ο Α επιλαχών Βουλευτής Ν.Δ Σταμάτης Πουλής, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ Ανδρέας Τσώκος, ο υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Κυριάκος Χατζηλέρης, η διακεκριμένη Λαογράφος Αικ. Καμηλάκη και εκπρόσωποι Πολιτιστικών και Κοινωνικών Φορέων του τόπου και γειτονικών Δήμων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναισθήματα βαθιάς συγκίνησης και τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα δύο νέα παιδιά της Ελληνικής Αεροπορίας που έχασαν πρόσφατα τη ζωή τους, το Σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη και τον Υποσμηναγό Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Θα ήταν παράλειψη τέλος να μην αναφερθεί ότι σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΡΙΖΑΣ φρόντισε για την άρτια διοργάνωση της πολιτιστικής βραδιάς και τη ζεστή φιλοξενία του κόσμου.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά βίντεο από την εκδήλωση και πλούσιο φωτογραφικό υλικό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου