Εκδήλωση μνήμης για τη Μικρασία από τη “Φερενίκη” και τον Ι.Ν. Αγίων Κων/νου και Ελένης – Συγκίνηση στην κοπή της Βασιλόπιτας

Με μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τις αγριότητες των Τούρκων το 1821 και το 1922, κατά την καταστροφή της Σμύρνης, συνδύασε την κοπή της βασιλόπιτας ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Δήμου Φυλής “Φερενίκη”. Την εκδήλωση διοργάνωσε σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Άνω Λιοσίων, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, στην αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” του Δημαρχείου Άνω Λιοσίων του Δήμου Φυλής.

Θερμές ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ζωή Αρβανιτάκη για την παραχώρηση της αίθουσας “Μελίνα Μερκούρη” του Δημαρχείου, για την εκδήλωση, απηύθυνε στο καλωσόρισμά της η Πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Πλαβούκου. Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Φυλής “Η Πάρνηθα”, Γιώργο Μαυροειδή, για τη στήριξη που παρέχει στο Σύλλογο.

Καλή Χρονιά και επιτυχία στο έργο του Συλλόγου, καθώς και υγεία και τύχη σε όλους, ευχήθηκε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, ο οποίος αφιέρωσε το κομμάτι της βασιλόπιτας που έκοψε, στην Πρόεδρο της “Φερενίκης”, Μαρία Πλαβούκου, με την οποία υπήρξαν συμμαθητές από το νηπιαγωγείο.

Συγκινητική υπήρξε η στιγμή που η Μαρία Πλαβούκου καλωσόρισε τον πρώην Πρόεδρο της “Γρίζας”, Αλέκο Σύρμα, ο οποίος αν και αναρρώνει από εγχείρηση, παρέστη στην εκδήλωση για να τιμήσει τη κα Πλαβούκου, με την οποία υπήρξαν στο παρελθόν συνεργάτες στη “Γρίζα”.

Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φυλής και Αχαρνών, εφημέριος του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Άνω Λιοσίων, Αρχιμ. Τίτος Χρήστου, ο οποίος συντόνισε και την εκδήλωση.

Στη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον αγώνα των Ελλήνων για τη δημιουργία κράτους το 1821 και την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922, καθώς και στις αγριότητες που υπέστησαν οι Έλληνες από τους Τούρκους στις δύο αυτές περιόδους-σταθμό για την Ιστορία του ελληνικού γένους, αναφέρθηκε στην ενδιαφέρουσα ομιλία της, η καθηγήτρια στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Δρ. Ειρήνη Αρτέμη. Η καθηγήτρια, στην ομιλία της με τίτλο: “Ο Επίσκοπος Ρωγών αντιμέτωπος με τις αγριότητες των Τούρκων το 1821, ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος και η Καταστροφή της Σμύρνης / Αγριότητες στη Μικρασία 1922”, επικεντρώθηκε στις ζωές του Επισκόπου Ιωσήφ Ρωγών που πρωτοστάτησε στην Έξοδο του Μεσολογγίου το 1826 και του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο που είχε οδυνηρό τέλος θυσιαζόμενος για το ποίμνιό του το 1922.

Ακολούθησε απαγγελία ψαλμών και παραδοσιακών τραγουδιών της Μικρασίας, από τον σπουδαστή βυζαντινής μουσικής και παραολυμπιακό αθλητή ΜΠΟΤΣΙΑ, Νικόλαο Ζαχαριουδάκη, ο οποίος συγκίνησε το κοινό με τη φωνή και την ερμηνεία του.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση της Δρ. Ειρήνης Αρτέμη και των κ.κ. Νικόλαο Ζαχαριουδάκη και Νικόλαο Λιόση του Πολυβίου για την προσφορά τους στο Σύλλογο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου και της Κυβέρνησης, Πολιτευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων.

Βίντεο από το χαιρετισμό του Δημάρχου Χρήστου Παππού και πλούσιο φωτογραφικό υλικό:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου