Με ενότητα θα αντιμετωπίσουμε τον αναθεωρητισμό, τόνισε στην ομιλία του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς

Τη σημασία της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, επεσήμανε, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.

«Συμπληρώθηκαν 202 χρόνια, από τότε που οι πρόγονοί μας τόλμησαν το ακατόρθωτο. Κόντρα στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς δυνάμεων που επέβαλαν η Αυστρία, ο Καγκελάριος Μέτερνιχ και η Ιερά Συμμαχία σήκωσαν ψηλά το λάβαρο της ελευθερίας. Ύψωσαν το ανάστημά τους στην υπερδύναμη Τουρκία και πήραν τα όπλα διεκδικώντας ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία», τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η εθνική ομοψυχία μπροστά στον κίνδυνο του αναθεωρητισμού.

«Καλούμαστε να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία, που μας κληροδότησαν, χύνοντας ποταμούς αίματος, οι πρόγονοί μας. Να υπερασπιστούμε την Πατρίδα κόντρα στα σχέδια του αναθεωρητισμού. Καλούμαστε να υποβληθούμε σε νέες θυσίες για να προστατεύσουμε τις δημοκρατικές κατακτήσεις του Λαού μας. Είμαι βέβαιος ότι και αυτή τη φορά θα κάνουμε το χρέος μας, απέναντι στην Ιστορία», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΒΙΝΤΕΟ και φωτό

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ομιλίας του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού


Σεβαστοί Πατέρες,

Κύριοι Βουλευτές

Αγαπητοί συνάδελφοι στην Αυτοδιοίκηση και στην Εκπαίδευση

Φίλες και φίλοι

Το 2021 συμπληρώθηκαν 200 χρόνια, από τότε που οι πρόγονοί μας τόλμησαν το ακατόρθωτο, αλλά, δυστυχώς, η πανδημία δεν μας επέτρεψε να τους τιμήσουμε όπως θα έπρεπε.
Κόντρα στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς δυνάμεων που επέβαλαν η Αυστρία, ο Καγκελάριος Μέτερνιχ και η Ιερά Συμμαχία σήκωσαν ψηλά το λάβαρο της ελευθερίας.
Ύψωσαν το ανάστημά τους στην υπερδύναμη Τουρκία και πήραν τα όπλα διεκδικώντας ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.
Σήκωσαν κεφάλι απέναντι σε έναν αφέντη που καμία μεγάλη δύναμη της εποχής δεν ήθελε, ή δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει με στρατιωτικά μέσα.
Απλοί καθημερινοί άνθρωποι και κατώτεροι κληρικοί μετατράπηκαν σε μπαρουτοκαπνισμένους πολέμαρχους.
Πολέμησαν για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία.
Για οκτώ χρόνια έγραψαν με χρυσά γράμματα, τη μεγαλύτερη εποποιΐα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Με όπλο την Ορθοδοξία, στη σκιά του σκηνώματος του Πατριάρχη, που απαγχονίστηκε από τους Τούρκους μόλις άρχισε η Επανάσταση, οι Έλληνες κέρδισαν με το σπαθί τους τη διεθνή αναγνώριση.
Με το γιαταγάνι στο χέρι ανέτρεψαν την παγκόσμια τάξη πραγμάτων και ξανάβαλαν την πατρίδα μας στο χάρτη των εθνών.
Γι’ αυτό ο αγώνας τους υμνήθηκε από τους διανοούμενους της εποχής, με γνωστότερο το λόρδο Μπάιρον.
Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» ενέπνευσαν τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, στον απόηχο των κανονιών του Μεσολογγίου.
Η ηρωϊκή έξοδος της Ιεράς Πόλης αποτυπώθηκε στους επικούς πίνακες των ζωγράφων Ντελακρουά, Λουνσάκ και Ρουγκέντας.
Στο πλευρό των αγωνιζόμενων Ελλήνων στρατεύθηκε ο ανθός της προοδευτικής Ευρωπαϊκής νεολαίας.
Κορυφαίοι Φιλέλληνες θυσίασαν τη ζωή τους στα ιδανικά του ελληνικού διαφωτισμού, με την ακλόνητη πεποίθηση ότι μάχονται για την ελευθερία των Λαών της Ευρώπης.
Η ανδρεία των προγόνων μας αναγνωρίσθηκε κι από τους αντιπάλους. Ο Ιμπραήμ ασπάσθηκε το νεκρό Παπαφλέσσα στο Μανιάκι της Μεσσηνίας.

Η συνεισφορά του Δήμου μας σε αυτό τον μεγάλο αγώνα ήταν σημαντική. Από εδώ ξεκίνησε ο συντοπίτης μας καπετάν Μελέτης Βασιλείου για να απελευθερώσει, στις 25 Απριλίου 2021, την Αθήνα. Συμπατριώτες μας πλαισίωσαν τα ελληνικά σώματα, στις μάχες της Αττικής, τα επόμενα χρόνια. Χασιώτες και Λιοσιώτες νίκησαν, τους Τούρκους στην ιστορική μάχη του Αη Γιάννη, με επικεφαλής τον Βάσο Μαυροβουνιώτη.
Μαζί με τον αγώνα για ανεξαρτησία, οι αγωνιστές του ΄21 οργάνωσαν το πρώτο ελληνικό κράτος. Έβαλαν τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος, με τις Εθνοσυνελεύσεις της Επιδαύρου και του Άστρους. Έθεσαν ως θεμέλιο του πολιτεύματος τη λαϊκή κυριαρχία.

Φίλες και φίλοι

Βρισκόμαστε, σήμερα, ως Λαός στην ίδια δύσκολη θέση.

Καλούμαστε να προστατεύσουμε την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία, που μας κληροδότησαν, χύνοντας ποταμούς αίματος, οι πρόγονοί μας.
Να υπερασπιστούμε την Πατρίδα κόντρα στα σχέδια του αναθεωρητισμού.
Καλούμαστε να υποβληθούμε σε νέες θυσίες για να προστατεύσουμε τις δημοκρατικές κατακτήσεις του Λαού μας.
Είμαι βέβαιος ότι και αυτή τη φορά θα κάνουμε το χρέος μας, απέναντι στην Ιστορία.
Θα αγωνισθούμε ενωμένοι για την ανασυγκρότηση της οικονομίας μας.
Θα ενεργοποιήσουμε τους παραγωγικούς μηχανισμούς που διαθέτει σε αφθονία η χώρα.
Θα συνεχίσουμε να θωρακίζουμε την Πατρίδα στο διπλωματικό και στον αμυντικό τομέα και θα αξιοποιήσουμε την ομογένεια που πάντα βρίσκεται στο πλευρό της Μητέρας Πατρίδας.
Για να γίνει αυτό πρέπει να συνεχίσουμε την πολιτική της αλληλεγγύης απέναντι στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, χωρίς να πληγώσουμε την περηφάνια τους.
Να φροντίσουμε να μην διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός, με δίκαιη κατανομή του πλούτου που παράγει η Πατρίδα μας.
Έτσι θα βάλουμε τις βάσεις για την εθνική ενότητα. Μην ξεχνάμε ότι ο διχασμός είναι το εθνικό ελάττωμα που, πολλές φορές στην Ιστορία, ακύρωσε τα μεγάλα προτερήματά μας.
Εξαιτίας του, λίγο έλειψε να χαθεί ο αγώνας του ’21. Δυστυχώς, η μεγάλη εθνική εποποιΐα ολοκληρώθηκε με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, που έκανε κι επίσημα τις Μεγάλες Δυνάμεις ρυθμίστριες των πολιτικών μας πραγμάτων.
Μπορούμε να τα καταφέρουμε και το έχουμε αποδείξει, αρκεί να έχουμε ομοψυχία.
Είμαστε δημιουργικός Λαός, με έφεση στις επιστήμες, στις Τέχνες και στην επιχειρηματικότητα.
Έχουμε αυτοπεποίθηση και δυνατότητες. Η Φύση έχει προικίσει τη χώρα μας πλουσιοπάροχα.
Αυτή την ομοψυχία καλλιεργούμε, όλοι μας, στο Δήμο Φυλής.

Βάλαμε στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν και δώσαμε βάση σε αυτά που μας ενώνουν, με στόχο να πάει μπροστά ο Δήμος και κατ΄ επέκταση η Χώρα μας.

Συνδημότισσες και συνδημότες,

Μαζί με την Πατρίδα, γιορτάζει, σήμερα και η Εκκλησία μας. Τιμά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Είναι μια μεγάλη γιορτή, που ανοίγει το δρόμο για το Άγιον Πάσχα.

Θέλω να ευχηθώ Χρόνια Πολλά σε όλους και ιδίως στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες και να σας καλέσω να αναφωνήσουμε, όλοι μαζί,

ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου