Πλήθος πιστών συνόδεψε πεζή με κατάνυξη την εικόνα της Μονής Κλειστών στη Χασιά

Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, παρουσία του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού, η καθιερωμένη λιτανεία για τη κάθοδο της Εφεστίου Εικόνας της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Φυλής.

Πλήθος πιστών είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί έξω από το μοναστήρι και περίμενε υπομονετικά να πιστοποιηθεί από το συντηρητή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής ότι η Εικόνα μπορεί να μεταφερθεί. Αφού τοποθετήθηκε, από ειδικό τεχνίτη στην προθήκη που έχει κατασκευάσει ο Δήμος Φυλής παραδόθηκε από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα στον εφημέριο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου πατέρα Δημήτριο Παναγακόπουλο.

Πιστοί όλων όλων των ηλικιών και γριζοφόρες του συλλόγου ΦΥΛΑΣΙΑ υπό τον ήχο τροπαρίων, συνόδεψαν με κατάνυξη και συγκίνηση, με τα πόδια όπως επιβάλλει το έθιμο την εικόνα διανύοντας μια απόσταση περίπου οκτώ χιλιομέτρων.

Για πρώτη φορά φέτος αναβίωσε και το έθιμο των καβαλάρηδων. Τέσσερα άλογα με τους αναβάτες τους περίμεναν την πομπή στον ελιγμό για να οδηγήσουν την εικόνα μέχρι τον τελικό της προορισμό.

Στην είσοδο του χωριού την εικόνα υποδέχθηκε και απέδωσε τιμές η Φιλαρμονική του Δήμου Φυλής καθώς και άγημα της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Μετά από τρεις στάσεις, στον ελιγμό, στο Μνημείο Πεσόντων και στην είσοδο του χωριού που τελέστηκαν αντίστοιχες δεήσεις η εικόνα έφτασε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου θα παραμείνει προς προσκύνηση μέχρι αύριο στις 11.30 το πρωί.

Στις 18.00 το απόγευμα θα τελεστεί Εσπερινός, από τις 22.00 έως 01.00 θα γίνει ολονυχτία και στις 07.30 αύριο το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα.

Αμέσως μετά η εικόνα θα επιστρέψει και πάλι πεζή στο μοναστήρι.

Βίντεο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου