Κοσμοπλημμύρα στο έθιμο λιτάνευσης της Εικόνας της Μονής Κλειστών


 






Με την οφειλόμενη μεγαλοπρέπεια και ευσέβεια που ταιριάζει σε ένα σπουδαίο θρησκευτικό έθιμο, πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα του Σαββάτου 1ης Απριλίου 2023, η λιτάνευση της Εικόνας της Μονής Κλειστών στα Άνω Λιόσια. Μετά την αναγκαστική διακοπή λόγω του κορονοϊού, το έθιμο έλειψε από τους πιστούς, με αποτέλεσμα να σημειωθεί πραγματική κοσμοπλημμύρα.
Ακολουθώντας το κάλεσμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου των Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και του Συλλόγου Αρβανίτικου Πολιτισμού «Η ΓΡΙΖΑ» ο κόσμος συγκεντρώθηκε μπροστά στην Ιερά Μονή και περίμενε, υπομονετικά, να τελειώσουν οι διαδικασίες παράδοσης της Εικόνας.

Ειδικότερα, αφού πιστοποιήθηκε από συντηρητή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής ότι η Εικόνα μπορεί να μεταφερθεί, τοποθετήθηκε, από ειδικό τεχνίτη στην προθήκη που έχει κατασκευαστεί για το σκοπό αυτό. Εν συνεχεία κι αφού στολίστηκε με άνθη παραδόθηκε στους νέους της «Γρίζας» και σε όλους τους ευσεβείς χριστιανούς.

Η πομπή αφού διέσχισε την Δημοτική Ενότητα Φυλής και μετά τις καθιερωμένες στάσεις στους Ιερούς Ναούς, έγινε, πανηγυρικά δεκτή, στη συμβολή των οδών Φυλής και Στρατηγού Λιόση. Εν συνεχεία πλαισιώθηκε από τη Φιλαρμονική του Δήμου Φυλής κι από άγημα της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και κατευθύνθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου εψάλη αναστάσιμος εσπερινός και ακολούθησε αγρυπνία.

Το λατρευτικό μέρος θα συνεχιστεί και το πρωί της Κυριακής, με όρθρο και θεία λειτουργία, κι αφού δοθεί στο εκκλησίασμα η ευκαιρία να προσκυνήσει την Εικόνα, θα ψαλεί παράκληση και η Εικόνα θα αναχωρήσει (12:15) για την Ιερά Μονή.

Αξίζει να αναφερθεί η υποδειγματική συνεργασία, ανάμεσα στην Ιερά Μητρόπολη, την Ιερά Μονή, το Δήμο Φυλής, την αρχαιολογία, την Ελληνική Αστυνομία και τον ΟΑΣΑ. Το συντονισμό είχε το Γραφείο Δημάρχου Φυλής, με τη βοήθεια όλων των υπηρεσιών και κυρίως η Δημοτική Αστυνομία, η οποία συνεργάστηκε στενά με την Ελληνική Αστυνομία, για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας. Τέλος, με μέριμνα του Δήμου Φυλής, την λιτάνευση κάλυπτε ασθενοφόρο με γιατρό.


















































0 comments:

Δημοσίευση σχολίου