Στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα PROSPECT+ ο Δήμος Φυλής με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής του αυτοτέλειας

 Με επιμονή και σταθερά βήματα προς την ενίσχυση της ενεργειακής του αυτοτέλειας ο Δήμος Φυλής συμμετέχει σε μια σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων με σχετική θεματολογία ενδυναμώνοντας την εξωστρέφεια και τις προοπτικές του στον ενεργειακό τομέα. Σε συνέχεια του πρώτου κύκλου LC1 που διοργάνωσε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα PROSPECT+ και στον οποίο συμμετείχε ο Δήμος Φυλής από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο 2022, πραγματοποιήθηκε η ανανέωση της συμμετοχής του και για τον δεύτερο κύκλο LC2 που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022.


Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα PROSPECT+, είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό το EU HORIZON 2020 και υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες με εξειδικευμένα προγράμματα για τη δημιουργία ικανότητας των δημοτικών και περιφερειακών αρχών σε πέντε θεματικές ενότητες (Δημόσια και Ιδιωτικά κτήρια, Μεταφορές, Δημόσιος φωτισμός και Διατομεακές Επενδύσεις). Εταίρος του προγράμματος από την Ελλάδα είναι το Εργαστήριο Τεχνοοικονομικής Ενεργειακών Συστημάτων (TEESlab) του Τμήματος Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας, του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Συνολικά η κοινοπραξία αποτελείται από 11 εταίρους μεταξύ των οποίων είναι Ινστιτούτο για την Ενέργεια στην Ευρώπη και την Κλιματική Πολιτική (IEECP), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία FEDARENE, τα δίκτυα Eurocities και Energy Cities, το πρακτορείο OÖ Energiesparverband (ESV) από την Αυστρία και το think tank (δεξαμενή σκέψης) Adelphi από τη Γερμανία.

Σε αυτόν τον κύκλο ο Δήμος Φυλής συμμετέχει στην ομάδα «Διατομεακές Επενδύσεις και Ανακυκλούμενα Κεφάλαια μέσα από την ενεργειακή αποτελεσματικότητα και τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Στο συγκεκριμένο κύκλο του προγράμματος υπεύθυνος καθοδηγητής (mentor) στη σχετική θεματική ενότητα είναι η πόλη Litomerice της Τσεχίας. Στόχος της συμμετοχής είναι η απόκτηση γνώσεων και η παρακολούθηση βέλτιστων πρακτικών από το Ταμείο Ενεργειακής Εξοικονόμησης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την Ένωση Διαχειριστών Ενέργειας πόλεων και Δήμων και την Ενεργειακή Κοινότητα της Πράγας (Τσεχία) μέσα και από την επιτόπια μελέτη των έργων.

“Με προσήλωση και σταθερά βήματα μέσα από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς αξιοποιούμε κάθε γνωστική και χρηματοδοτική δυνατότητα με στόχο την ενεργειακή αυτοτέλεια του Δήμου Φυλής, προς όφελος του περιβάλλοντος και των συνδημοτών μας” δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου