Χαρά και βαθιά συγκίνηση στην πρώτη θρησκευτική τελετή στο βυζαντινό εκκλησάκι της Χασιάς

Μια μεγάλη έκπληξη για τους πιστούς επεφύλαξε για αυτόν τον Δεκαπενταύγουστο ο εφημέριος του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φυλής π. Δημήτριος Παναγακόπουλος αφού σε συνεννόηση με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα τέλεσε -χθες Κυριακή 13 Αυγούστου - την τελευταία παράκληση της Παναγίας στην πρώτη ενορία της Χασιάς, το ομώνυμο βυζαντινό εκκλησάκι που βρίσκεται πίσω από τον μεγάλο ναό.

Πλήθος πιστών παρουσία του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού συμμετείχαν με συγκίνηση στο μυστήριο καθώς ο Ι. Ν. είχε τουλάχιστον δυο δεκαετίες να λειτουργήσει κανονικά.

Με βαθιά συγκίνηση ο εφημέριος του Ιερού Ναού αναμόχλευσε μνήμες από τα πρώτα χρόνια της ιεροσύνης του όταν ο ναός αποτελούσε την πρώτη ενορία του χωριού και ευχαρίστησε θερμά το Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού για τα έργα επισκευής και συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν με δαπάνη του Δήμου.

“Τα έργα έχουν ολοκληρωθεί στο 80% τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν σύντομα το Σεπτέμβριο από τον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως. Συμφωνήσαμε με το Δήμαρχο ο ναός να μετασχηματιστεί σε ένα είδος εκκλησιαστικού εκθεσιακού μουσείο στο οποίο θα γίνονται και κάποιες ακολουθίες αλλά με το σεβασμό που αρμόζει σε ένα μνημείο μεγάλης αρχαιολογικής αξίας” είπε.


Ο ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής και αποτελεί κτίσμα του 18ου αιώνα (ενδέχεται και 17ου αι.), με μεταγενέστερες επεμβάσεις στα μέσα του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Στο σεισμό του 1999 το μνημείο υπέστη ρηγματώσεις, κυρίως στο δυτικό τμήμα και με πρωτοβουλία του Χρήστου Παππού τον Ιούνιο του 2018 ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης. Για την υλοποίηση του έργου «Συντήρηση – Αποκατάσταση Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φυλής», υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης στις 19.01.2018, με συμβαλλόμενα μέρη το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Φυλής και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Φυλής.

Το έργο υλοποιείται με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής του ΥΠ.ΠΟ.Α. και χρηματοδοτείται από τον Δήμο Φυλής με το ποσό των 480.000,00 ευρώ.

Απόψε ξεκινά ο διήμερος εορτασμός της Παναγίας με τον Εσπερινό που θα τελεστεί στις 19.00 στον Ι. Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενώ ο βράδυ έχει προγραμματιστεί λαϊκή βραδιά, με τον πολυαγαπημένο στο κοινό, λαϊκό τραγουδιστή Γιώργο Μαργαρίτη

Ακολουθούν χαρακτηριστικά βίντεο και φωτό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου