Συγκίνηση και συγκλονιστικές μαρτυρίες στο Μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στη Φυλή

Επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην των δολοφονηθέντων αμάχων, Χασιωτών και Λιοσωτών, από συνεργάτες των Γερμανών, τελέστηκε σήμερα, ανήμερα της θυσίας τους, την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023, στο μνημείο των πεσόντων, στη Φυλή.

Την Επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε το μεσημέρι, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φυλής πατέρας Δημήτριος Παναγακόπουλος Αμέσως μετά την λιτή τελετή η Αντιδήμαρχος Φυλής Ελένη Λιάκου εναπόθεσε στεφάνι στο μνημείο. Το παρών έδωσαν επίσης ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής Ευάγγελος Λιάκος, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αβράμης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Φυλής Μίλτος Παπαδήμας, ο αναπληρωτής Δημάρχου Γιώργος Ραφτέλης και υποψήφιοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι.

Μετά το τέλος του Μνημοσύνου οι παρευρεθέντες έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο, ενώ ο πρώην Αντιδήμαρχος Φυλής κι εξαίρετος παραδοσιακός Ερμηνευτής Σπύρος Μπρέμπος αφηγήθηκε μια συγκλονιστική μαρτυρία για τα γεγονότα.

Δείτε την αφήγηση εδώ:

Υπενθυμίζεται ότι στη Χασιά, στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ 18 Χασιώτες και Λιοσιώτες, ως αντίποινα για την επίθεση που έκαναν αντάρτες στην είσοδο του χωριού στις 23 Αυγούστου 1944, εναντίον γερμανικού στρατιωτικού οχήματος και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν από χειροβομβίδα τρεις Γερμανοί. Σε αντίποινα της ίδιας ενέργειας των ανταρτών είχε προηγηθεί στις 23 Αυγούστου σφοδρή επίθεση των Γερμανών στη Χασιά με πολυβόλα, με αποτέλεσμα να καεί ολόκληρο το χωριό.

Χαρακτηριστικά Βίντεο από το Μνημόσυνο και φωτογραφικό υλικό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου