Ο Δήμαρχος Φυλής στην εκδήλωση για την ετήσια ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης State of The European Union 2023

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) έλαβε μέρος εκδήλωση-συζήτηση με αφορμή την ετήσια ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρίας Ursula von der Leyen, για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2023. Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς συμμετείχε στην εκδήλωση σε συνέχεια πρόσκλησης που του απηύθυνε το ΕΛΙΑΜΕΠ στο πλαίσιο της ιδιότητας του ως Μέλος του Δικτύου «Οικοδομώντας την Ευρώπη με τους Εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Europe Direct Αττικής – Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής σε συνεργασία με το EU Youth Hub.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναμεταδόθηκε ζωντανά η ομιλία που απηύθυνε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ursula von der Leyen, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και πραγματοποιήθηκε συζήτηση με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς ερευνητές, με εξειδίκευση σε ευρωπαϊκά θέματα, με μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Τοπικής Αυτοδιοίκησης BELC καθώς και με στελέχη Ευρωπαϊκών Δικτύων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έλαβε χώρα επίσης world café στην διάρκεια του οποίου φοιτητές συζήτησαν πάνω στους βασικούς άξονες της ομιλίας της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κρίσιμα θέματα όπως: Τα δικαιώματα των γυναικών, η μετανάστευση, ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, η ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, η δημοσιονομική ένωση, το κράτος δικαίου και η κοινή αγροτική πολιτική.

Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Τοπικής Αυτοδιοίκησης BELC ο κ. Χρήστος Παππούς, Δήμαρχος Φυλής, αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής του Συμφώνου Πράσινης Ανάπτυξης και ενημέρωσε τους υπόλοιπους συμμετέχοντες σχετικά με τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Δήμος Φυλής, ενώ παράλληλα ανέδειξε το πως αυτά συνδέονται με την Ευρωπαϊκή πολιτική και πραγματικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση προβλήθηκε σε απευθείας μετάδοση και διαδικτυακά.

Επίσης ο κος Σπύρος Μπλαβούκος, Κύριος Ερευνητής & Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αριάν Κοντέλλη, ΕΛΙΑΜΕΠ και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέλυσε τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιελάμβανε πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες που θα διαμορφώσουν τους επόμενους μήνες και χρόνια σε ολόκληρη την EE και πέραν αυτής.

Οι βασικοί άξονες της ομιλίας της Προέδρου της Ευρωπαϊκής ήταν οι εξής:
  • Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι αναγκαία για την προστασία του πλανήτη μας και τη διατήρηση της μελλοντικής μας ευημερίας.
  • Είναι επιτακτική ανάγκη η ΕΕ να παραμείνει μια ανταγωνιστική οικονομία.
  • Η Ευρώπη ως παγκόσμιος πρωτοπόρος των δικαιωμάτων των πολιτών στον ψηφιακό κόσμο, θα πρέπει να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης με ανθρωποκεντρική όμως προσέγγιση
  • Η Ευρώπη οφείλει να εξασφαλίσει την ενεργειακή και επισιτιστική της ανεξαρτησία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου