Μεγάλη επιτυχία του Δήμου Φυλής με αποδέκτες τα παιδιά με αναπηρία

Μετά την ολοκλήρωση της ανέγερσης και τη λειτουργία του Ειδικού Γυμνασίου Άνω Λιοσίων, τη σχολική χρονιά 2022-2023, μια ακόμα εκπαιδευτική επιτυχία προστέθηκε στο ενεργητικό του Δήμου Φυλής. Με συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία του Δημάρχου Χρήστου Παππού και του Αναπλ. Δημάρχου Νίκου Χατζητρακόσια με το Υπουργείο Παιδείας, το Ειδικό Γυμνάσιο μετατράπηκε σε Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο (ΕΝΕΓΥΛ), προσφέροντας περισσότερες δυνατότητες στους μαθητές με αναπηρία.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας δημοσιεύτηκε, χθες 25 Οκτωβρίου 2023 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 6168/Β/25-10-2023) και πλέον μπαίνει στη φάση της υλοποίησης.


Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, ο οποίος δεν παρέλειψε να απονείμει τα εύσημα στο Νίκο Χατζητρακόσια. «Με τη μετατροπή του Ειδικού Γυμνασίου σε Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές με αναπηρία να αποκτήσουν γενική μόρφωση, αλλά και επαγγελματικές δεξιότητες και προσόντα, προετοιμάζοντας την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ο Νίκος Χατζητρακόσιας εισηγήθηκε να ληφθεί η σχετική Απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και παρακολούθησε την εξέλιξη της υπόθεσης, μέχρι να φτάσει σε αίσιο τέλος. Ο Δήμος μας θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των νέων μας, ώστε να διευρύνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, με προτεραιότητα αυτούς που αγωνίζονται υπό δυσκολότερες συνθήκες, λόγω της αναπηρίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα Ενιαία Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια – Λύκεια (ΕΝΕΓΥΛ) είναι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής. Απευθύνονται σε παιδιά που έχουν υψηλή λειτουργικότητα αλλά δε μπορούν να παρακολουθήσουν τη γενική εκπαίδευση. Στα ΕΝΕΓΥΛ δύναται να εγγράφονται απόφοιτοι δημοτικού σχολείου γενικής ή ειδικής εκπαίδευσης και η φοίτηση διαρκεί τέσσερα έτη για το Γυμνάσιο και τέσσερα έτη για το Λύκειο. Στο Γυμνάσιο διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας του τυπικού γυμνασίου. Στο Λύκειο διδάσκονται τα μαθήματα των εσπερινών επαγγελματικών λυκείων. Προϋπόθεση φοίτησης των παιδιών είναι γνωμάτευση του ΚΕΣΥ (Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης). Το ΚΕΣΥ είναι εκείνο που ορίζει ποια παιδιά πρέπει να λάβουν παράλληλη στήριξη, ποια πρέπει να πάνε στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ), ποια στο Τμήμα Ένταξης που λειτουργεί στο Γυμνάσιο και ποια στο ΕΝΕΓΥΛ.


 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου