ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ: Ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε τρεις φορές τη Βόρειο Ήπειρο, αλλά το Αλβανικό Κράτος απαγορεύει στο Δήμαρχο Χειμάρας να αναλάβει καθήκοντα

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΥΛΗΣ ΕΘΙΞΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ 

«Οι εθνικές επέτειοι υπάρχουν για να θυμόμαστε το παρελθόν και να παραδειγματιζόμαστε για το μέλλον», τόνισε, μιλώντας για την Εθνική Επέτειο, το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023, ενώπιον του Μνημείου των πεσόντων συνδημοτών μας, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. 
«Σήμερα η Χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Στα σύνορά της έχουν δημιουργηθεί συνθήκες που απειλούν την εθνική κυριαρχία. Οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε με ενότητα και σύνεση. Με αξιόπιστη εξωτερική πολιτική, ισχυρές συμμαχίες και διπλωματική εγρήγορση. Αλλά κυρίως με την αμυντική θωράκιση της Χώρας. Το ιστορικό δίδαγμα είναι ότι, αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο. Μόνο η αποτρεπτική δύναμη μπορεί να αποθαρρύνει τη διάθεση επεκτατισμού που επικρατεί στα σύνορά μας. Αλλά για να αποκτήσουμε ισχυρή αποτρεπτική δύναμη πρέπει να αναπτύξουμε την οικονομία μας. Με την ανάπτυξη θα βελτιώσουμε, επίσης, το επίπεδο της ευημερίας και θα στηρίξουμε τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας», πρόσθεσε. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα ηρωικά κατορθώματα των προγόνων μας στα βουνά της Αλβανίας, στα οχυρά Ρούπελ, στην Κρήτη, στη Αφρική, στη Νότιο Ιταλία αλλά και στη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης. 
Δεν παρέλειψε, όμως, να μιλήσει για τα εθνικά μας ελαττώματα και κυρίως τη διχόνοια, επισημαίνοντας ότι, εξαιτίας της, ο ελληνικός Λαός δεν κατόρθωσε να κεφαλαιοποιήσει τις θυσίες του στη Βόρειο Ήπειρο και έκανε ευθεία αναφορά στην απαγόρευση του Αλβανικού Κράτους στο Δήμαρχο της Χειμάρας να αναλάβει τα καθήκοντά του. 
«Ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε τρεις φορές την Βόρεια Ήπειρο, αλλά, σήμερα, το αλβανικό κράτος απαγορεύει στο νόμιμα εκλεγμένο Δήμαρχο της Χειμάρας να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα», τόνισε χαρακτηριστικά. Κατά την πάγια τακτική του, έκανε αναφορά στο ζήτημα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων, επισημαίνοντας οι συμμαχίες χτίζονται στη βάση της αξιοπρέπειας και του αμοιβαίου σεβασμού κι αυτό πρέπει να το καταστήσουμε σαφές στη Διεθνή Κοινότητα. 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου Φυλής: 

Σεβαστοί Πατέρες, 
Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές και εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, 
Αξιοσέβαστοι εκπαιδευτικοί, 
Αγαπητοί συνάδελφοι στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού,
Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,
Φίλες και φίλοι
Ήταν χάραμα της 28ης Οκτωβρίου 1940, πριν ακριβώς 83 χρόνια. Η φασιστική Ιταλία, με τελεσίγραφό της, ζητούσε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να της παραχωρήσει τμήματα του εδάφους της. 
Η απάντηση ήταν ένα λακωνικό μα περίτρανο «ΟΧΙ». Οι λίγες λέξεις του στρατιωτικού ανακοινωθέντος που εκδόθηκε από το Ελληνικό Στρατηγείο, το μεσημέρι της 28ης Οκτωβρίου 1940, περιέγραψαν με δωρική λιτότητα την απαρχή μιας τεράστιας εθνικής εποποιΐας. 
«Αι Ιταλικαὶ στρατιωτικαὶ δυνάμεις προσβάλλουν απὸ τῆς 05:30 πρωϊνῆς τῆς σήμερον τὰ ημέτερα τμήματα προκαλύψεως τῆς ελληνοαλβανικῆς μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του πατρίου εδάφους». 
Σκληροτράχηλος και αποφασισμένος ο Ελληνικός Στρατός αμύνεται σκληρά, ενώ στην προσπάθεια διάσπασης του μετώπου τον εφοδιασμό του αναλαμβάνουν, μετά από έκκληση του Συνταγματάρχη Δαβάκη, οι ηρωικές γυναίκες της Πίνδου. Την ίδια ώρα οι επίστρατοι αναχωρούν τραγουδώντας για το μέτωπο. Όταν φτάνουν εκεί, οι ρόλοι αντιστρέφονται. Ο Ελληνικός Στρατός αντεπιτίθεται από το μέτωπο της Δυτικής Μακεδονίας και καταλαμβάνει την Κορυτσά. Η ορμή των Ελλήνων που έμεινε στην Ιστορία με το σύνθημα «αέρας» κάμπτει το φρόνημα των Ιταλών που αρχίζουν να υποχωρούν. 
Μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, ο Στρατός μας προελαύνει και απελευθερώνει, μία μετά την άλλη, τις πατρογονικές εστίες της Βορείου Ηπείρου. Οι Βορειοηπειρώτες βγάζουν από τα μπαούλα τις ελληνικές σημαίες για να κυματίσουν στον ελεύθερο αέρα, καθώς ο Ελληνικός Στρατός εισέρχεται, απελευθερωτής, στους Άγιους Σαράντα, στο Πόγραδετς, στο Αργυρόκαστρο και στη Χειμάρα. 
Στην Ελλάδα όσοι έμειναν πίσω δουλεύουν για τον εφοδιασμό του στρατού και την ανύψωση του ηθικού του. Η τραγουδίστρια της νίκης Σοφία Βέμπο υμνεί τα παιδιά της Ελλάδας που σκληρά πολεμάνε πάνω στα βουνά και προσεύχεται στη γλυκιά Παναγιά να επιστρέψουν νικητές. Η διεθνής κοινή γνώμη συγκλονίζεται. 
Οι νίκες των Ελλήνων ηλεκτρίζουν κάθε αγνή συνείδηση της ανθρωπότητας. Σύσσωμος ο παγκόσμιος τύπος ασχολείται με τα Ελληνικά κατορθώματα και παρομοιάζει τους αγώνες της Ελλάδας κατά του Μουσολίνι με τον αγώνα του Λεωνίδα των Θερμοπυλών κατά του Ξέρξη. Στο αλβανικό μέτωπο ο Μουσολίνι αλλάζει τον ένα στρατηγό μετά τον άλλο για να αντιστρέψει την κατάσταση. Μάταια. Η αντεπίθεση σκοντάφτει στις λόγχες των Ευζώνων. Ντροπιασμένος αναγκάζεται να ζητήσει τη βοήθεια του Χίτλερ, ο οποίος επιτίθεται στα νώτα του Ελληνικού Στρατού. 
Νέες σελίδες δόξας γράφονται στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Τα οχυρά του Ρούπελ ανθίστανται μέχρι τέλους και ο ηρωισμός των Ελλήνων αναγνωρίζεται από τον ίδιο τον Χίτλερ. Αλλά και μετά τη εισβολή των Γερμανών οι Έλληνες δεν κατέθεσαν τα όπλα. ‘Εδωσαν σκληρές μάχες, στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων στην Κρήτη, στην Αφρική και στη Νότιο Ιταλία. Στην Ελλάδα οργάνωσαν ένα ισχυρό κίνημα εθνικής αντίστασης που κράτησε στη Χώρα ένα μεγάλο όγκο Γερμανικών Δυνάμεων που αλλιώς θα ενίσχυαν τα μέτωπα των Γερμανών στη Ρωσία και στη Γαλλία. 
Ανάμεσα στους ηρωικούς αυτούς αγωνιστές βρέθηκαν συνδημότες μας. Πολλοί από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή στα πεδία των μαχών. Άλλοι επέστρεψαν τραυματισμένοι. Ο Στρατηγός Λιόσης, δείχνοντας, για ακόμα μια φορά, την ανδρεία και τη στρατιωτική του ευφυΐα κατέπληξε τις Γερμανικές Δυνάμεις στη μάχη του Άργους Ορεστικού. Από τη δύναμη της αντίστασης που προέβαλαν οι δυνάμεις του ο Γερμανός Διοικητής πίστεψε ότι διέθετε πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις από αυτές που είχε παρατάξει στο πεδίο της μάχης. 
Συνδημότισσες και συνδημότες, τα μεγάλα ΟΧΙ της ζωής έχουν μεγάλο κόστος. Βαρύτατο τίμημα πλήρωσαν και οι συντοπίτες μας, οι οποίοι χάραξαν τα ονόματα των ανθρώπων τους σε αυτό το Μνημείο. Με ιδρώτα και αίμα έφτιαξαν από την αρχή τα δημόσια έργα και τις περιουσίες που καταστράφηκαν στον πόλεμο. Γι αυτό και δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις μας για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Οι συμμαχίες χτίζονται στη βάση της αξιοπρέπειας και του αμοιβαίου σεβασμού κι αυτό πρέπει να το καταστήσουμε σαφές στη Διεθνή Κοινότητα. Όπως δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα εθνικά μας ελαττώματα, τη διχόνοια και το διχασμό. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι, εξαιτίας τους, δεν κεφαλαιοποιήσαμε τις θυσίες του πολέμου. Ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε τρεις φορές την Βόρεια Ήπειρο, αλλά, σήμερα, το αλβανικό κράτος απαγορεύει στο νόμιμα εκλεγμένο Δήμαρχο της Χειμάρας να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα. Συνδημότισσες και συνδημότες, οι εθνικές επέτειοι υπάρχουν για να θυμόμαστε το παρελθόν και να παραδειγματιζόμαστε για το μέλλον. Σήμερα η Χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Στα σύνορά της έχουν δημιουργηθεί συνθήκες που απειλούν την εθνική κυριαρχία. Οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε με ενότητα και σύνεση. Με αξιόπιστη εξωτερική πολιτική, ισχυρές συμμαχίες και διπλωματική εγρήγορση. Αλλά κυρίως με την αμυντική θωράκιση της Χώρας. Το ιστορικό δίδαγμα είναι «ότι αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο». Μόνο η αποτρεπτική δύναμη μπορεί να αποθαρρύνει τη διάθεση επεκτατισμού που επικρατεί στα σύνορά μας. Αλλά για να αποκτήσουμε ισχυρή αποτρεπτική δύναμη πρέπει να αναπτύξουμε την οικονομία μας. Με την ανάπτυξη θα βελτιώσουμε, επίσης, το επίπεδο της ευημερίας και θα στηρίξουμε τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας. 
Σε τοπικό επίπεδο οφείλουμε να καλλιεργήσουμε συνθήκες ενότητας και τοπικής οικονομικής ανάπτυξης. Άλλωστε οι τοπικές κοινωνίες αποτελούν μικρογραφίες της ευρύτερης. Οφείλουμε, λοιπόν, να αναπτύξουμε την τοπική οικονομία. Να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας Να βελτιώσουμε τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού της πόλης μας και να βοηθήσουμε τους νέους μας να αποκτήσουν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Να αξιοποιήσουμε τις πηγές πλούτου που διαθέτουμε, με σεβασμό στην ιστορία, στην παράδοση και στο περιβάλλον του τόπου μας. 
Με αυτό τον τρόπο θα δικαιώσουμε τις θυσίες των προγόνων μας που μας παρέδωσαν μια Πατρίδα Ελεύθερη και Δημοκρατική. Και θα κάνουμε τα παιδιά μας πολύ καλύτερά μας, όπως μας δίδαξαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες. Με αυτές τις σκέψεις σας καλώ να αναφωνήσουμε: 
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ’40 
ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου