Ηχηρό μήνυμα κατά της βίας των γυναικών στην εκδήλωση της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Φυλής – Βούλιαξε από κόσμο η αίθουσα Μελίνα Μερκούρη


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, του Δημαρχείου Άνω Λιοσίων, η μεγάλη εκδήλωση που οργάνωσε η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Φυλής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών ( 25 Νοεμβρίου) και είχε ως κεντρικό μήνυμα “Έχεις Δύναμη- Έχεις Φωνή”, “Σπάσε τη Σιωπή”.

Η πρόεδρος της Επιτροπής και οικοδέσποινα της εκδήλωσης Χρυσούλα Κουράση κατάφερε με τους συνεργάτες της, μέσα από μια ενδιαφέρουσα σπονδυλωτή εκδήλωση να κεντρίσει και το ενδιαφέρον των νέων κάνοντας τους συμμέτοχους και εντάσσοντας τους στην εκδήλωση, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα εκ του αποτελέσματος πως η νέα γενιά είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Στην εισήγησή της η Χρυσούλα Κουράση αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του, αναφέρθηκε στο ισχυρό νομικό πλαίσιο που προστατεύει τη γυναίκα από κάθε μορφή βίας υπογραμμίζοντας πως “το πρόβλημα αυτό υπήρχε και υπάρχει στην Ελληνική κοινωνία και είναι τραγικό να μιλάμε σήμερα για φαινόμενα βίας είτε με τη μορφή βιασμών, είτε με κακοποιητικές συμπεριφορές που φτάνουν ακόμα και στην ανθρωποκτονία, σε μια κοινωνία που έχει προχωρήσει τόσο μπροστά”.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας ενημέρωσε τους παριστάμενους τις ενέργειες που μπορούν να προβούν σε περίπτωση κακοποίησης και αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις της Επιτροπής η οποία σε συνεργασία με το Δήμο προσφέρει δωρεάν νομικές υπηρεσίες και συμβουλευτική στις γυναίκες που το χρειάζονται. “ Στη σημερινή εκδήλωση έχουμε τις απόψεις των παιδιών καθώς συμμετέχουν μαθητές από τρία ΓΕΛ και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα ότι αυτά τα φαινόμενα μπορούμε σιγά σιγά να τα περιορίσουμε. Όπου υπάρχουν παιδιά και συμμετέχουν μας δίνουν και εμάς μια ελπίδα για το αύριο” είπε και κατέληξε ”είμαστε αντίθετοι με τη βία, με όποια μορφή βίας και αν υπάρχει. Είμαστε αντίθετοι με τη ενδοοικογενειακή βία. Αντίθετοι με τη βία που ασκείται στους πιο αδύναμους οποιουδήποτε φύλου. Αντίθετοι με την οπαδική βία, αντίθετοι με τη βία στα σχολεία.


Ο Δήμαρχος Φυλής αφού παρακολούθησε με ενδιαφέρον την εκδήλωση έδωσε θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά που συμμετείχαν είτε εκφράζοντας τις σκέψεις τους, είτε τραγουδώντας, στους διευθυντές και τους καθηγητές των τριών ΓΕΛ και στην Χρυσούλα Κουράση και τους συνεργάτες της. Ο Χρήστος Παππούς εκπέμποντας το δικό του μήνυμα τόνισε: “Εδώ στο Δήμο Φυλής, πρέπει να ξέρετε, και να το έχετε καλά στο μυαλό σας όλες και όλοι, ότι δεν είστε μόνες. Είμαστε εδώ και οτιδήποτε συμβαίνει εμείς είμαστε εδώ 24 ώρες το 24ωρο. Μη διστάσετε. Μην φοβηθείτε. Είμαστε εδώ. Τολμήστε και πείτε μας το πρόβλημά σας και να είστε σίγουρες πως θα κάνουμε τα πάντα και θα καταφέρουμε να δώσουμε λύση” κατέληξε. VIDEO : https://youtu.be/YZ2haflidAE

Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισήγηση της προέδρου της Επιτροπής Ισότητας, ακολούθησε η προβολή ντοκιμαντέρ σχετικού με την έμφυλη βία. Αμέσως μετά το λόγο πήραν μαθητές και μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ εκφράζοντας τις σκέψεις τους για το πρόβλημα.

Οι παριστάμενοι καθηλώθηκαν κυριολεκτικά από το θεατρικό δρώμενο που παρουσιάστηκε και είχε τίτλο «Ποτέ δεν είναι Αργά» του Νίκου Παπούλια ο οποίος μαζί με την ηθοποιό Εύη Τσακλάνου έκαναν το κοινό να ανατριχιάσει.


Αμέσως μετά τη σκυτάλη πήραν ο Διευθυντής του ΓΕΛ Ζεφυρίου με μαθητές του που τοποθετήθηκαν στο θέμα,ενώ συγκλονιστική ήταν η παρουσία των μαθητών του ΓΕΛ Φυλής (Τζωρτζίνα Παπαιωάννου, Ορφέας Κλάρας και Ιωάννα Χατζιδάκη) που με μια κιθάρα και τις εξαίσιες φωνές τους έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά της βίας και κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον του κόσμου.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια από την Παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Φυλής με καθηγήτρια την κ. Ρούλα Λεβαντή και τη Χορωδία των Ενηλίκων του νεοσύστατου Συλλόγου με την Επωνυμία «Μουσικός & Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δυτ. Αττικής «Μουσικό Όραμα» με Πρόεδρο την κ. Λεβαντή.


Αμέσως μετά ακολούθησε ο χαιρετισμός και το μήνυμα του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού ενώ η Χρυσούλα Κουράση πρόσφερε λουλούδια στους συντελεστές της εκδήλωσης μία κούπα με το λογότυπο της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας και με σύνθημα ΕΧΕΙΣ ΦΩΝΗ … ΕΧΕΙΣ ΔΥΝΑΜΗ.

Παρέστησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, ο Βουλευτής Δ. Αττικής Βαγγέλης Λιάκος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής. Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος της Επιτροπής Ισότητας Ευαγγελία Κωβαίου.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά βίντεο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου