Με επιτυχία η πρώτη συνάντηση για τη σύνταξη νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου


 

«Ο Δήμος Φυλής έχει αποκτήσει ισχυρή ευρωπαϊκή ταυτότητα και ακούγεται καλά στην Ευρώπη», τόνισε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. 
Μιλώντας στην πρώτη συνάντηση της διαδικασίας εκπόνησης νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχσδίου (ΤΠΣ), που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου 2024 στο Δημαρχείο Φυλής «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΙΑΚΟΣ», ο Χρήστος Παππούς τόνισε τη σημασία του ΤΠΣ για την υλοποίηση του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού του Δήμου Φυλής. 
Εξειδικεύοντας το αναπτυξιακό σχέδιο αναφέρθηκε στην ενεργειακή και υδρολογική αυτοτέλεια του Δήμου, στο νέο Επιχειρηματικό Πάρκο, στο Μεταφορικό Κέντρο (logistics), στην απομάκρυνση του ΟΔΔΥ, με παράλληλη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στο χώρο των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, στις Φοιτητικές Εστίες και στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από τη βιομάζα της Πάρνηθας, που όπως είπε η χρηματοδότησή του από το Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Υποδομών, αποτελεί προτεραιότητα. 
Αναφερόμενος στις πολιτικές, στρατηγικές και τεχνικές παραμέτρους του ΤΠΣ ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), επίκουρος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Ευθύμιος Μπακογιάννης, τόνισε ότι η επιχειρούμενη πολεοδομική ανασυγκρότηση, σε εθνικό επίπεδο, θα αποτελέσει το νέο πολεοδομικό χάρτη της Χώρας για τα επόμενα πενήντα χρόνια, κάνοντας παραλληλισμό με την περίφημη Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης (ΕΠΑ) του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση, μέσω του ν. 1337/83. Πρόσθεσε ότι αποτελεί εθνική αναγκαιότητα προσκειμένου να υπάρξει ανθεκτικότητα εν όψει της κλιματικής κρίσης αλλά και επενδυτική ασφάλεια, ώστε να μην βρίσκονται προ δυσαρέστων εκπλήξεων, από μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις, οι επενδυτές. 
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, σε σχέση με το ατομικό, αλλά και στον περιορισμένο χρόνο αποπεράτωσης των ΤΠΣ σε όλη την επικράτεια. «Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο (ΥΠΕΝ), το οποίο και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις πριν τα ΤΠΣ λάβουν τη νομική μορφή του Προεδρικού Διατάγματος. Θέλουμε κοινωνική συναίνεση, αλλά αυτή δεν πρέπει να αποβεί σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 400 εκατ. Ευρώ κι αν δεν αποπερατωθεί σε δύο χρόνια, τότε το ποσόν αυτό θα προστεθεί στο χρέος της Χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά. 
Ακολούθησε η παρουσίαση της διαδικασίας εκπόνησης του ΤΠΣ από τους εκπροσώπους του εργοληπτικού σχήματος που έχει αναλάβει το έργο (κατόπιν διαγωνισμού που προκήρυξε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος). Η Γεωργία Σακαρέλλου (Γραφείο Δοξιάδη) ανέφερε ότι το ΤΠΣ θα συνταχθεί σε δύο φάσεις, εκ των οποίων η δεύτερη θα αφορά στις εγκρίσεις και στη δημοσίευση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως (ΦΕΚ). 
Στην πρώτη φάση θα συνταχθεί η κύρια μελέτη με την χαρτογραφική αποτύπωση, η γεωλογική μελέτη, η μελέτη υδραυλικών έργων (αντιπλημμυρικά) και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στη φάση αυτή θα αναπτυχθεί και ο δημόσια διαβούλευση, ώστε το νέο ΤΠΣ να ενσωματώσει τις απόψεις του Δήμου Φυλής και της τοπικής κοινωνίας. Ο Νικόλαος Στάππας αναφέρθηκε σε εξειδικευμένα θέματα όπως η γεωλογική μελέτη, η χάραξη ζωνών δυνητικού κινδύνου από πλημμύρες, η οριοθέτηση των ρεμάτων, η θεσμική προστασία και τα καταφύγια άγριας ζωής. 
Στη συνάντηση που προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η τοπική κοινωνία έχει αντιληφθεί ότι το υφιστάμενο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) έχει ξεπεραστεί, παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Βουλευτής Ευάγγελος Λιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολεοδομίας και Χωρικού Σχεδιασμού Ελευθέριος Κοσμόπουλος και οι καθ΄ύλην αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Νικόλαος Χατζητρακόσιας και Μάρκος Καλαφάτης. Παρευρέθηκε επίσης το σύνολο των Αντιδημάρχων, αναπλ. Δημάρχων και των Τοπικών Συμβούλων, υπηρεσιακοί παράγοντες της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Πολεοδομίας, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και ιδιώτες μηχανικοί.
0 comments:

Δημοσίευση σχολίου