Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Με μεγαλοπρέπεια γιόρτασε το Ζεφύρι την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου

Με μεγαλοπρέπεια, συγκίνηση, περηφάνια και με σύμμαχο τον καλό καιρό, γιορτάστηκε σήμερα, Δευτέρα 25 Μαρτίου, στη Δημοτική Κοινότητα Ζεφυρίου η 203η επέτειος της εθνικής παλιγγενεσίας και η μεγάλη θρησκευτική γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

“25η Μαρτίου σήμερα και οι Έλληνες, σε κάθε γωνιά της γης, γιορτάζουν διπλά: την ημερομηνία – ορόσημο για τη λευτεριά τους και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Την ημέρα, που σήμερα γιορτάζουμε με εθνική υπερηφάνεια, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε τα όπλα στην Αγία Λαύρα στα Καλάβρυτα, διότι έπρεπε να καταδειχθεί ότι Λαός και Εκκλησία βάδιζαν μαζί, χέρι με χέρι, καρδιά με καρδιά, τον δρόμο προς τη λευτεριά” τόνισε εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Θανάσης Σχίζας.

Ο Αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας υπογράμμισε την ανάγκη για εθνική ενότητα αναφέροντας πως “ο κυτταρικός δεσμός λαού – εκκλησίας που αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του με την Εθνική Παλιγγενεσία, παραμένει αναλλοίωτος, δυνατός και σε διαρκή εγρήγορση, έτοιμος να υπηρετήσει την ειρήνη και την ευημερία, αλλά και να θυσιαστεί για να υπερασπιστεί τα ιερά και τα όσια της φυλής μας”

Καταλήγοντας ο Θανάσης Σχίζας ανέφερε πως “Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ, επειδή οι προγονοί μας πίστεψαν πως το Ελευθερία ή Θάνατος δεν ήταν δίλημμα. Ανυπέρβλητη και αυτονόητη υποχρέωσή τους ήταν ο θάνατος για την Ελευθερία. Και ακριβώς, επειδή βρισκόμαστε εδώ, οφείλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι δεν έδωσαν άδικα τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία, οφείλουμε να επαγρυπνούμε για να διαφυλάξουμε ως άξιοι συνεχιστές της παράδοσης των προγόνων μας, τις Ιδέες που υποκίνησαν τη Επανάσταση του 1821. Αν και όποτε χρειαστεί, θα κάνουμε και εμείς το δικό μας χρέος, δίνοντας, όπως και εκείνοι, λογαριασμό μόνο στην Πατρίδα και την Ιστορία.

Σ΄ αυτούς τους νεκρούς Έλληνες εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας και με όλες τις εκδηλώσεις τιμής προσπαθούμε να διατηρήσουμε ζωντανή την κληρονομιά μας, να συνειδητοποιήσουμε το ιερό μας χρέος” .


Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 07.30 το πρωί με πανηγυρική κωδωνοκρουσία σε όλους τους ναούς του Ζεφυρίου και ακολούθησαν η Θεία Λειτουργία και η επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου, χοροστατούντος του πρωτοπρεσβύτερου του Ι.Ν. Παναγίας Γρηγορούσας π. Άγγελου Κανέλου, και παρουσία εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, πολιτιστικών φορέων και μαθητών.

Αμέσως μετά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, εις μνήμην των Ηρώων της Επανάστασης του ‘21 στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στο μνημείο πεσόντων και ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Σχίζας εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας .

Στεφάνια κατέθεσαν ο πρωτοπρεσβύτερος Άγγελος Κανέλλος εκ μέρους των Ιερών Ναών Παναγίας Γρηγορούσης και Αγίου Στυλιανού, ο Αντιδήμαρχος Ζεφυρίου Γιάννης Μαυροειδάκος για το Δήμο Φυλής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ζεφυρίου Διονύσης Κατηφόρης για τη Δημοτική Κοινότητα, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζεφυρίου Αστυνομικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης, ο Αναπληρωτής Δημάρχου για τα θέματα των Παιδικών Σταθμών Ζεφυρίου Γιώργος Κούρκουλος, μαθητές και μαθήτριες για τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, ο Βασίλης Νικολαΐδης ως Πρόεδρος για την Ένωση Γονέων Ζεφυρίου και ωςεκπρόσωπος των συλλόγων Γονέων όλων των σχολείων του Ζεφυρίου, αντιπροσωπία από όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους, ο Παναγιώτης Πήλιουρας για τους αθλητικούς συλλόγους, ο Κώστας Ρίζος από την τοπική οργάνωση της ΝΔ και ο Τόλης Βαδεβούλης από την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία.

Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων της Επανάστασης του 21 και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την περήφανη παρέλαση των μαθητών από τους παιδικούς σταθμούς, τα Δημοτικά Σχολεία , τα Γυμνάσια, το Λύκειο και τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους που παρέλασαν με παλμό, περηφάνια και λεβεντιά καταχειροκροτούμενοι από τους εκατοντάδες δημότες που έσπευσαν να παρακολουθήσουν την παρέλαση .

Βίντεο και φωτογραφικά στιγμιότυπα 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου