Τρία σ΄ένα! - Βασιλόπιτα - γιορτή Γυναίκας και Γαϊτανάκι στην βραδιά της ΦΥΛΑΣΙΑΣ

Η εκδήλωση του ιστορικού Αρβανίτικου Συλλόγου της Δημοτικής Κοινότητας Φυλής “ΦΥΛΑΣΙΑ”, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 στην ταβέρνα ΑΒΡΑΜΗΣ ήταν μια βραδιά που τα είχε όλα!

Κοπή Βασιλόπιτας για το 2024, θερμές ευχές για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αλλά και παραδοσιακές νότες αποκριάς που κορυφώθηκαν με χορό γύρω από το γαϊτανάκι.

Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντας τον κόσμο η δραστήρια και διαχρονική Πρόεδρος της ΦΥΛΑΣΙΑΣ Ιωάννα Τσεβά, που ευχαρίστησε σύσσωμο το Δ.Σ κι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο μήνυμα της Ημέρας της Γυναίκας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί “Σταθμό για την παραχώρηση δικαιωμάτων αλλά και τη δικαίωση για τους καθημερινούς αγώνες των Γυναικών σε Τοπικό, Εθνικό και Παγκόσμιο επίπεδο”.

“Είμαστε περήφανες για τους αγώνες που δίνει η κάθε γυναίκα” κατέληξε καταχειροκροτούμενη η Πρόεδρος η οποία απηύθυνε επίσης θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού και στον Αναπληρωτή Δημάρχου Γιώργο Μαυροειδή για την υλοποίηση της δέσμευσης και την δωρεά καινούργιων παραδοσιακών στολών στα χορευτικά Τμήματα του Συλλόγου. Υπενθύμισε επίσης την ανάγκη για τη δημιουργία Στέγης κι έλαβε από τον Δήμαρχο θετική απάντηση.

Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς στον επιγραμματικό χαιρετισμό του ύμνησε τον ρόλο της Γυναίκας στη ζωή του κάθε άντρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά “Από την αγκαλιά της μάνας, στο χάδι της γιαγιάς, στην αγκαλιά της γυναίκας και στα φιλιά της κόρης…” κι ευχήθηκε σε όλες τις γυναίκες να τις χαίρονται όλοι εκείνοι που αγαπούν. Αφιέρωσε επίσης το κομμάτι του στη γυναίκα Χασιώτισα υπογραμμίζοντας πως και η δική του γιαγιά ήταν μια από αυτές.

Η Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Κοινότητας Φυλής Ελένη Λιάκου αναφέρθηκε στο περίσσευμα ψυχής και χρόνου που δίνουν οι γυναίκες της ΦΥΛΑΣΙΑΣ για την διατήρηση των ηθών και των εθίμων του τόπου κι αφιέρωσε το κομμάτι της σε ένα από τα ιδρυτικά μέλη, τη Μαρία Πίνη.

Ο αναπληρωτής Δημάρχου Πολιτισμού – Αθλητισμού Γιώργος Μαυροειδής απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον τρόπο που τον αγκάλιασε ο Σύλλογος , το Δ.Σ και η Ιωάννα Τσεβά από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα κι έδωσε τη δέσμευση να συνεχίσει να είναι κοντά τους.

Η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Φυλής Χρυσούλα Κουράση, αναφέρθηκε στην ημέρα μνήμης των αγώνων των Γυναικών δίνοντας έμφαση στη Γυναίκα Αρβανίτισα που κράτησε τα έθιμα και την ιστορία του τόπου με μόχθο, με πείσμα και δυναμισμό μεταλαμπαδεύοντας τα και στις επόμενες γενιές που όπως είπε, έχουν χρέος να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο.

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Φυλής Μίλτος Παπαδήμας, υπογράμμισε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι έχει καθιερωθεί η Ημέρα της Γυναίκας σε Παγκόσμιο επίπεδο και αφιέρωσε το κομμάτι του στον χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου Άρη Κατσινέλη, για τον επαγγελματισμό, την αγάπη και το μεράκι με τα οποία εργάζεται για τα χορευτικά του Συλλόγου.

Λόγια που επιβεβαιώθηκαν αμέσως μετά καθώς η παρουσία των πολύ μικρών παιδιών όχι μόνο στόλισαν τη βραδιά με τον καλύτερο τρόπο αλλά και απέδειξαν την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στον σύλλογο.

Την πίτα ευλόγησε ο πατέρας Άγγελος Κανέλλος ο οποίος έδωσε κι εκείνος τις ευχές του στις γυναίκες που ομορφαίνουν τη ζωή μικρών και μεγάλων.

Τις ευχές τους στη ΦΥΛΑΣΙΑ έδωσαν εξάλλου Αντιδήμαρχοι, Αναπληρωτές Δήμαρχοι και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου που τίμησαν με την παρουσία τους τη βραδιά, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων του τόπου και της Εκπαιδευτικής Κοινότητας.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η έναρξη για το κέφι και τον χορό που ακολούθησε έγινε κι αυτή με παραδοσιακό τρόπο καθώς στην φιλόξενη αίθουσα της ταβέρνας ξεδιπλώθηκε το παραδοσιακό Γαϊτανάκι.

Ότι καλύτερο δηλαδή.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά Βίντεο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου