Σοκ σε Άνω Λιόσια και Φυλή από την απόφαση της Μονής Κλειστών να ματαιώσει το έθιμο

"ΚΑΜΠΑΝΕΣ" ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ 
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ


 

Σοκ έχει προκαλέσει τους δημότες Φυλής η Απόφαση της Μονής Κλειστών να μην παραδώσει, φέτος, την Εφέστιο Εικόνα για τη λιτάνευσή της στα Άνω Λιόσια και στη Φυλή.
Κόντρα στην Απόφαση της Ιεράς Συνόδου που ελήφθη το 2015 και χωρίς καμιά αιτιολογία, η Ιερά Μονή αγνόησε, για ακόμα μια φορά, το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων και την λαϊκή παράδοση, ματαιώνοντας το πατροπαράδοτο έθιμο που μαρτυρά τη διαχρονική πνευματική σύνδεση της Φυλής, των Άνω Λιοσίων, του Ασπροπύργου και των Αχαρνών με την ιστορική Μονή Κλειστών.
Το γεγονός γνωστοποίησε, την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, με έγγραφό του, προς το Δήμο Φυλής, ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας, ο οποίος, παρά τις ήπιες διατυπώσεις που επιβάλει η εκκλησιαστική πρακτική και δεοντολογία, προμηνύει τη λήψη μέτρων.
Γι’ αυτούς που ξέρουν την εκκλησιαστική γλώσσα ο χαρακτηρισμός της άρνησης να παραδοθεί η εικόνα ως «παρεκτροπή», είναι κρίσιμος. Μάλιστα ο Δεσπότης δεν αρκείται στη συγκεκριμένη λέξη, αλλά διαβεβαιώνει ότι η αντιμετώπιση της «παρεκτροπής» θα γίνει στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη συνέχιση του εθίμου.
Ιδιαίτερη σημασία στο εμπνευσμένο κείμενο του Δεσπότη είναι η αναφορά ότι «η διατήρηση του εθίμου αποτελεί σταθερή και δεδομένη επιθυμία του που απηχεί, συνάμα, και την επιθυμία του χριστεπώνυμου πληρώματος, των οποίων οι πρόγονοι διεφύλαξαν, μέσα από ιστορικές περιπέτειες και δύσκολες εμπειρίες την ιερά Εικόνα και προστάτευσαν την Ιερά Μονή Κλειστών». Κάτι που αποτελεί σαφή αναγνώριση του δικαίου των δημοτών, από τη μεριά της Εκκλησίας.
Εξ άλλου, την απογοήτευσή του εξέφρασε, με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Φυλής, που είχε φέρει το θέμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου το 2015 και επεσήμανε ότι είχε λάβει όλα τα μέτρα για την ετοιμασία των δύο μεγάλων θρησκευτικών τελετών.
Το έγγραφο του Δήμου Φυλής κλείνει με δύο σημαντικές επισημάνσεις: Από τη μια ζητά από τους δημότες να συμμορφωθούν με την Απόφαση της Ιεράς Συνόδου «προς άρση πάσης διχογνωμίας και παραπικρασμού» κι από την άλλη εκφράζει την εμπιστοσύνη του προς το Δεσπότη να επιβάλει τα δέοντα, προς αποκατάσταση της εκκλησιαστικής τάξης, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του.
Και τα δέοντα, αν ερμηνεύουμε σωστά τα έγγραφα της Μητρόπολης και του Δήμου, δεν μπορεί παρά να είναι πνευματικές και συνοδικές ποινές σε βάρος της Ηγουμένης, που, κατά την άποψη των περισσοτέρων, φέρει την κύρια ευθύνη για την αντικανονική συμπεριφορά της Ιεράς Μονής Κλειστών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου