Με επιτυχία έκοψαν και φέτος στη Φυλή τα μέλη του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Αττικής



Γράφουμε ότι ο συνδημότης μας Βασίλης Γκόλτσιος ένωσε την Πάρνηθα με τον Όλυμπο και δεν είναι υπερβολή. Γιατί ο Βασίλης Γκόλτσιος δεν είναι ενεργός πολίτης μόνο στο Δήμο Φυλής. Είναι και στη γενέτειρά του, στον Κοκκινοπλό Λάρισας, ένα όμορφο χωριό σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του Ολύμπου (υψόμετρο 1160 μέτρα). 
Μάλιστα είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Αθήνας «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ» που στοχεύει στην ανάδειξη της ιστορίας, της παράδοσης και του φυσικού κάλλους του Κοκκινοπλού αλλά και του «Βουνού των Θεών» γενικότερα. 
Μια φορά το χρόνο ο Βασίλης Γκόλτσιος φροντίζει να φέρνει τους συγχωριανούς του στη Χασιά. Διοργανώνει στη φιλόξενη ταβέρνα ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΝ την ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Συλλόγου και μάλιστα τη συνδυάζει με τις Απόκριες, για να παρουσιάσει τα αποκριάτικα έθιμα του χωριού του. 
 Αυτό έκανε και φέτος, κατορθώνοντας να συγκεντρώσει, το μεσημέρι της Κυριακής, 10 Μαρτίου 2024 τους πατριώτες του που ζουν στην Αθήνα. 
 Η εκδήλωση, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, άρχισε με σύντομη ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου Β. Γκόλτσιου που αναφέρθηκε στα αποκριάτικα ήθη και έθιμα του Κοκκινοπηλού. Συνεχίσθηκε με την κοπή της βασιλόπιτας και ακολούθησαν τα Αποκριάτικα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα. Η αρχή έγινε με αναπαράσταση του «συγχώριου» και ακολούθησε η περίφημη «χάσκα». 
Η μάζωξη ολοκληρώθηκε με τρικούβερτο γλέντι με την συμμετοχή μικρών και μεγάλων. Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν οι φωτογραφίες που ακολουθούν. 
Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε να είναι όλοι καλά και να το επαναλάβουν και του χρόνου στη Φυλή.
 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου